Legatura dintre vitamina C si cataracta

Adultii mai in varsta care iau foarte putina vitamina C din dieta lor pot avea un risc crescut de a dezvolta cataracta, constata un studiu.

Cataracta este opacifierea cristalinului ochiului care cauzează frecvent probleme de vedere la persoanele in varsta. Unele studii, dar nu toate, au descoperit ca persoanele cu prize mari de antioxidanti, inclusiv vitamina C, pot avea un risc mai mic de a dezvolta cataracta.

Dar aceste studii au fost efectuate în țările occidentale – și nu în țările cu venituri mai mici, cum ar fi India, unde nivelul oamenilor de vitamina C tinde să fie foarte scăzut și ratele de cataracta sunt deosebit de ridicate.

Pentru noul studiu, cercetatorii au evaluat mai mult de 5.600 adulti cu varsta de 60 de ani pentru cataracta. De asemenea, i-au intervievat cu privire la dieta lor si stilul de viata, si au masurat nivelul de vitamina C.

 

Legatura dintre vitamina C si cataracta

 

La aproximativ un sfert din adultii mai in varsta cu cele mai ridicate niveluri de vitamina C, riscul de cataracta a fost de 39 la suta mai mic decat la persoanele cu cele mai mici niveluri de nutrienti.

Dar nivelurile de vitamina C au fost în general foarte mici. La mai mult de jumatate dintre participantii la studiu au fost deficitare, iar 30 la suta din grup a avut concentrații de vitamina C sub nivelul de detectare (2 micromoli pe litru).

Vitamina C este un antioxidant, ceea ce înseamnă că ajută la protejarea celulelor organismului de la daune cauzate de așa-numitul stres oxidativ.

“Studiile de laborator și pe animale arata ca vitamina C joaca un rol foarte important în apărarea ochiului împotriva stresului oxidativ”, a explicat Fletcher.

 

Legatura dintre vitamina C si cataracta

 

“Ochiul este deosebit de vulnerabil la stres oxidativ ca “organ al corpului,” a adaugat ea. “Lumina este esentiala pentru vedere, dar lumina este, de asemenea, foarte dăunătoare. Lentila absoarbe radiațiile ultraviolete, o sursă majoră de stres oxidativ. “

Dar nu înseamnă că adulții mai în vârstă ar trebui să se încarce cu suplimente de vitamina C pentru a îndepărta cataracta.

Fletcher a declarat ca rezultatele actuale au relevanță în primul rând pentru India, unde nivelul de vitamina C e în general scăzut. Ar putea avea, de asemenea, implicatii pentru alte țări cu venituri mai mici, a adaugat ea, dar aceste studii nu au fost efectuate încă.

În țările occidentale, studiile au ajuns la concluzii contradictorii ca persoanele cu mari aportul de vitamina C au un risc mai mic de cataracta.

Alimentele bogate in vitamina C includ fructe citrice, cum ar fi portocale și grapefruit, ardei verde și roșu, kiwi, căpșuni, broccoli și roșii. În SUA, recomandarea oficiala este pentru bărbați de 90 de miligrame de vitamina C pe zi, în timp ce femeile ar trebui sa ia 75 de miligrame.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *