Morcovul, o leguma miraculoasa

Morcovii sunt cunoscuti ca fiind legume usor de crescut, gustoase si hranitoare. Atat copiilor cat si adultilor le plac morcovii pentru ca au gust dulce si crocant la textura. Morcovul este crescut tot timpul anului  in special in zonele de deal si de munte si in zonele cu temperaturi blande.   Morcovii cresc in aproape orice anotimp. Exista mai mult de 100 de specii de morcovi, caree se diferentiaza nu numai la culoare dar si la marime. Dar morcovii sunt si o sursa de vitamina B1, B2, B6, K, fibre, potasiu. Iata 7 beneficii ale morcovului pentru corpul uman.

  1. Previne cancerul
    Multe studii arata ca mancand morcovi poate ajuta la scadertea riscului  de cancer la san, plamani si colon. Recent, cercetatorii au aratat ca au izolat un compus numit falcarinol in morcov care este  responasbil pentru beneficiile sale anticancer. Falcarinolul e un pesticid natural gasit in morcovi care protejeaza radacina de fungi. In dieta zilnica, morcovii sunt unica sursa de acesti compusi. Un studiu facut pe soareci a aratat ca cei  care au fost hraniti cu morcovi au avut un risc scazut de trei ori sa se imbolnaveasca de cancer la cvolon decat cei care nu au fost hraniti.
  2. Imbunatateste vederea
    Retina ochilor are nevoie de Vitamina A sa functioneze, ;lipsa acesteia cauzeaza orbire nocturna. Morcovii sunt bogati in beta caroten, o substanta care se transforma in vitamina A in ficat. In retina, vitamina A e transformata in rodopsina, un pigment purpuriu care e necesar pentru vederea de noapte. Beta-carotenul ajuta la protejarae impotriva degenerarii maculare  si dezvoltarii cataractei.
  3. Previne bolile de inima
    Studiile au aratat ca o dieta bogata in morcvi e asociata cu un risc scazut de boli de inima. De asemenea, se crede ca un consum reguylat de morcovi reduce nivelurile de colesterol. Fibrele solubile din morcovi ajuta la scaderea nivelului de colesterol prin indepartarea acizilor din bila.   Morcovul, o leguma miraculoasa
  4.  Reduce riscul de infarct
    Potrivit cercetatorilor de la  Harvard, oamenii care mananca mai mult de 6 morcovi pe saptamana sunt mult mai feriti sa sufere un infarct decat cei care mananca un morcov pe luna.
  5. Hranesc pielea
    Morcovii au proprietati puternice de curatare care detoxifiaza ficatul , de aceea sunt foarte buni pentru acneee care e cauzata de toxinele din sange. orcovii sunt buni si pentru tratarea nuantei pielii, prin pigmenatare. Vitamina A si alti nutrienti hranesc pielea, previn uscarea ei si alte probleme.
  6. Anti-imbatranire
    Morcovii contin mult beta caroten, care serveste ca antioxidant si ajuta corpul sa lupte impotriva radicalilor liberi. De asemenea, ajuta la efectele negative asociate cu imbatranirea.
  7. Sanatatea dintilor
    Morcovii ajuta la curatarea dintilor si e cel mai bun mod de a-ti pastra gura curata dupa mese. Ei actioneaza ca un abraziv natural care elimina mizeria si placa de pe dinti si gingii. Mineralele din morcovi ajuta la eliminare agermenilor si previn carierea dintilor.

Morcovul e  o leguma extraordinara. Exista multe beneficii ale acesteia si sunt usor de adaugat in dieta ta zilnica fara prea multa preparare. Morcovul, si ca suc si gatit este bun pentru sanatate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *