Nu te lasa la mila emotiilor

Controlarea emotiilor nu inseamna ca trebuie sa le ignori. Inseamna sa le recunosti si sa actionezi in functie de ele, indeaproape, nu incontrolabil.
Cunoaste-ti emotiile- exista un milion de feluri diferite in care te poti simti, dar oamenii de stiinta au clasificat emotiile umane in unele de baza, pe care toti le pot recunoaste- bucurie, acceptare, frica, surpriza, tristete, dezgust, furie si anticipare. Gelozia, de exemplu, este o manifesare a fricii-teama ca nu esti suficient de bun ca altcineva, frica de a fi abandonata pentru ca nu esti perfecta sau cea mai buna.
Recunoaste ca emotiile nu apar misterios de nicaieri
De multe ori, suntem la mila emotiilor noastre, la nivel subconstient. Prin recunoasterea lor la nivel constient, vei putea sa le controlezi mai bine. Este de asemenea bine sa recunosti o emotie din momentul in care se materializeaza, decat sa o lasi sa se construiasca si sa se intensifice.
Nu te lasa la mila emotiilor Ultimul lucru pe care il vrei este sa ignori sau sa reprimi sentimentele, pentru ca daca citesti asta, probabil ca stii ca atunci cand faci asta va tinde sa devina mai rau si sa erupa mai tarziu. Intreaba-te de-a lungul zilei-cum ma simt in acest moment? Daca poti, tine un jurnal.
Observa ce iti trecea prin minte cand a aparut emotia. Opreste-te sa analizezi la ce te gandeai pana cand afli ce anume a cauzat acea emotie. Seful tau nu te-a privit in timpul pranzului, de exemplu, si fara sa fi avertizata de ceva, imediat ti-a trecut prin minte ca vrea sa te concedieze.
Nu te lasa la mila emotiilor
Scrie o evidenta a gandurilor care produc emotiile
Cand incepi sa te gandesti, realizezi ca din moment ce nimeni nu se intelege cu acel sef, nu poate sa concedieze pe nimeni, deoarece departamentul este in criza de personal. Iar tu nu ai facut nimic care sa il infurie.
Reconsidera-ti optiunile
Acum, ca stii cu ce te confrunti, gandeste-te in ce feluri poti raspunde. Emotiile te controleaza cand crezi ca poti sa reactionezi doar intr-un singur fel, dar intotdeauna ai de ales. De exemplu, daca cineva te insulta, si te infurii, raspunsul tau imediat este sa il insulti inapoi. Dar nu conteaza emotia, pentru ca intotdeauna sunt cel putin 2 alternative si probabil te poti gandi la mai multe.
-nu reactiona-nu fa nimic
– fa opusul a ceea ce ai face in mod normal
-fa o alegere.
Cand decizi ce faci, este important sa te asiguri ca o faci in mod constient, nu ca reactie a vreunei emotii. De exemplu, daca te insulta cineva, si nu faci nimic, este decizia ta, sau este raspunsul tau la frica de o confruntare? Iata cateva intrebari la care sa te gandesti:
Principiile-cine vrei sa fii? Care sunt principiile tale morale? Care vrei sa fie rezolvarea acestei situatii? Care este decizia de care ai fi mandra? Aici, pentru multe persoane, ar avea un rol important religia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *