O alta lume-Africa de sud

Sosind în Africa de Sud, în special, la aterizarea în Johannesburg,  mi s-a parut ca sosesc pe un aeroport major al SUA. Veți vedea aceleași clădiri înalte,  moderne de langa  aeroport, cu locuri de parcare, spatii de taxi-și închirieri de mașini … Dar ceea ce se poate vedea, de asemenea,  sunt vastele localități sarace , care sunt peste tot   lângă un oraș mare. Într-adevăr, Africa de Sud este, poate, cea mai mare țară din Africa “vestica”, dar există un decalaj mare între “bogati” și “săraci”.

Kraal

În călătoria mea am vizitat, de asemenea, Regatul Swaziland, care este o țară independentă în interiorul Africii de Sud. De îndată ce veți trece granița, observați diferența. Casele sunt sărace, cea mai mare parte doar colibe de lut, cu un acoperiș de paie. Drumul principal este sponsorizat de către Africa de Sud. În afară de aceasta autostrada,  drumurile in cea mai mare parte  sunt neasfaltate. Veți vedea oamenii mergand pe jos de-a lungul partii laterale a autostrăzii. Ne-am propus să vizitam un tipic “Kraal” (locuințe de familie locală). Desigur, oamenii sunt bucurosi sa vada turiști   – de îndată ce masina s-a oprit, zeci de copii vin de nicăieri … După ce ghidul nostru a cerut locuitorilor din “Kraal” permisiunea de a vizita casele lor, am putea intra în case  și ne-am uitat la mobila, obiecte de uz casnic , patul lor, etc .. La un moment dat, acest lucru a fost destul de jenant, mai ales pentru noi – ne imaginăm oameni  care vin în fața casei tale și întreabă dacă ar putea să arunce o privire în jur,  sa mearga in bucatarie, dormitor și baie!

 

O alta lume-Africa de sud

Cadouri

Dar, pe de altă parte, darurile  pe care le-am oferit i-au facut   fericiti – și vă pot spune acest lucru dupa modul in care au reactionat.Într-un fel aceste persoane par mult mai fericite decât noi, m-am gândit. I-am dat unui băiat – de aproximativ 15 de ani cred – o pereche de pantaloni scurți și un tricou. El pur și simplu nu s-a putut opri sa  nu se uite la ele, și zâmbetul mare de pe fața lui …   a fost ceva ce nu voi uita. El a fugit repede  ca și cum ar fi   fost comoara lui. Poate că le-a vindut pentru că erau “prea bune” pentru el. Acest lucru se întâmplă adesea. Oamenii fac în acest fel niște bani pentru a cumpăra  carne sau altceva de care au nevoie.

Magazinul de suveniruri 

Alături de drumul principal sunt o multime de tarabe mici care vând suveniruri tipice cum ar fi elefanti din lemn sau și rinoceri, măști africane, etc .. De fiecare dată când vizitați un astfel de stand este greu sa rezistati să nu cumparati ceva. Aceste lucruri costa doar câțiva euro, dar pentru cei mai multi dintre oameni asta e venitul lor. Și trebuie să recunosc, că sunt buni în a face aceste sculpturi. Adesea lângă stand, ii puteți vedea făcând obiectele pe care le vând. Un motiv în plus pentru a cumpara: zâmbetul de pe fața lor atunci când sunteți de acord să cumparati la un preț negociat. Unele manuale vă vor spune că nu e “adevărata artă africană”  dar   cumpărarea in sine le face mai  pretioase. Ceva cumpărat într-un magazin de lux nu ii va ajuta   pe acești oameni saraci.

 

O alta lume-Africa de sud

Școala primară

Următoarea oprire a fost la o școală primară. Din nou, o mulțime de oameni care ne înconjoară imediat. Mai întâi a trebuit să traversam pe jos un pod agățat peste râu. A fost singura cale de acces la școala lor. În interiorul scolii copiii au fost la fel de incantati . Ei ne-au arătat clasa și cărțile lor, și   au fost mândri  de aceasta.  Cei mai multi dintre acești copii nu au un stilou sau creion pentru că părinții lor nu își pot permite unul. Școala nu furnizează copiilor  pixuri si caiete etc .. Imaginați-vă cata  hârtie irosim   zi de zi …  Din nou, bucuria copiilor a fost prezenta.

Dansul Swazi  

Câteva ore mai târziu, am fost  în barul hotelului, sa bem niște vin. Contrastul din acea zi a fost într-adevăr prea mult. În seara aceea localnicii au avut, de asemenea, o surpriză pentru noi. Dintr-o dată, un grup de dansatori, mai ales copii, au intrat în bar, însoțiti  de tobe africane. Pentru aproximativ cincisprezece minute  am asistat la dansuri Swazi tipice. Desigur, acesti copii danseaza din inima,   si ma bucur ca am văzut o parte din rădăcinile lor, cultura lor de origine.

O alta lume-Africa de sud

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *