Obiceiurile proaste, bune pentru sanatate

Am auzit multe despre obiceiurile proaste și influența lor negativă asupra organismului nostru. Dar pot fi vreodată obiceiurile rele utile pentru noi? Da, spun cercetatorii. Uneori, atunci când facem lucruri rele , de fapt facem lucruri bune pentru noi înșine. Iată câteva exemple atunci când partea negativa e in legatura strânsă cu cea pozitivă.

Furia – buna pentru tensiunea arteriala!

Furia este rea, deoarece poate provoca creșterea tensiunii arteriale, dar in acelasi timp, exprimarea emoțiilor poate da drumul aburilor din creier si tensiunea arteriala va scadea.
Cercetatorii de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh au descoperit că persoanele care raspund la situatii de stres major, cu furie au tensiunea arteriala mai mica si secreta mai putin cortizol, hormonul stresului, decat cei care raspund cu frica sau isi ascund sentimentele in interior.

Atunci când va manifestati mânia și dati drumul la aburi vă eliberați de stresul pe care l-ați acumulat și ca rezultat veti dezvolta sentimentele de control si optimism. Cu toate acestea, atunci când vă păstrați totul in interior nivelul hormonilor de stres creste si puteti dezvolta o boală de inimă.

 

Obiceiurile proaste, bune pentru sanatate

 

Jocurile video contribuie la obezitate, dar stimuleaza metabolismul, de asemenea.

Când stati toată ziua la jocuri video ati putea deveni în curând prea gras din cauza lipesei mișcării. Dar, în același timp, există un efect pozitiv, de asemenea. Jocurile te-ar putea ajuta să pierzi în greutate.

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Miami au testat 21 băieți în timp ce se jucau Tekken 3, un joc de arte marțiale, pe un Sony PlayStation. Studiul a aratat ca in timpul jocului ratele inimii s-au accelerat și au tendința de a folosi mai multă energie și să respire mai repede. Desigur, jocurile video nu pot substitui un sport, dar ele sunt mult mai utile decat televizorul.

 

Obiceiurile proaste, bune pentru sanatate

 

Injuraturile usureaza durerea!

Injuraturile sunt foarte rele pentru oamenii care te inconjoara, dar sunt bune pentru tine, ca ușurează durerea.

Oamenii de stiinta de la Universitatea Keele au considerat ca voluntarii ar putea rezista la durere pentru mai mult timp, atunci când folosesc cuvinte murdare, mai degrabă decât cele non-ofensive.

În studiu, 64 de studenți au trebuit să pună mâinile într-o cadă cu apă rece ca gheata. Ei au avut permisiunea de a utiliza orice cuvinte urate. Sarcina a fost apoi repetata cu ajutorul cuvintelor non-ofensive. Ca rezultat, atunci când voluntarii au injurat au reusit să păstreze mâinile sub apă pentru o medie cu 40 de secunde mai mult decât atunci când au utilizat cuvinte normale. În plus, în cazul în care studenții au fost chestionați cu privire la durerea perceputa au recunoscut că a fost mai mica.

“Voluntarii care au injurat,  s-a constatat, de asemenea ca au avut un ritm cardiac ridicat, așa că ar putea fi faptul că injuratul a crescut nivelul lor de agresivitate. Agresiunea crescuta a fost demonstrata ca reduce sensibilitatea la durere a oamenilor “, a declarat Dr. Richard Stephens, un lector în psihologie care a condus cercetarea.

Stresul imbunatateste abilitățile de învățare și memorie

Stresul pe termen lung este periculos pentru noi, deoarece ne face mai slabi și mai predispusi la infecții diverse. Cu toate acestea, o situație stresantă scurta poate avea un efect destul de opus.

Toate acestea se intampla datorita cortizolului, hormon produs atunci când suntem stresati. Acesta afectează o parte a creierului care controlează învățarea și emoția. Stresul acut creste transmiterea de glutamat, substanță care trimite mesaje în creier – si imbunatateste memoria de lucru.

Hormonii de stres au atât efecte protectoare cat și dăunătoare asupra organismului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *