Primul om care a pasit pe Luna a murit

Neil Armstrong, primul om care a pasit pe Luna, a decedat pe 25 august, la varsta de 82 de ani. Presa internationala noteaza ca acesta a murit in urma unor complicatii ce au aparuyt dupa interventia chirurgicala pe care Armstrong a suferit-o la inima cu trei saptamani in urma.

Neil Armstrong a fost un astronaut american, pilot de teste si pilot naval, nascut la data de 5 august 1930, cunoscut ca fiind primul om care a aselenizat.

În acest “pas uriaș pentru omenire”, Armstrong și Buzz Aldrin au coborât pe suprafata Lunii, petrecând 2,5 ore cu explorarea acesteia, timp în care cel de-al treilea membru al echipajului lor, Michael Collins, se afla în capsulă pe orbită în jurul Lunii.

Primul său zbor spațial a fost ca pilot comandant al misiunii Gemini 8 în 1966. În aceasta misiune el a executat prima conectare a două nave spațiale, împreună cu pilotul David Scott. Cea de a doua și ultima misiune spațială a lui Armstrong a fost cea de comandant al misiunii de aselenizare Apollo 11 din iulie 1969.

Wapakoneta, în statul Ohio, el şi-a început cariera la NASA, Agenţia Spaţială americană, în 1955. A fost o persoană modestă. A devenit instantaneu erou planetar, un simbol al odiseei spaţiale. De altfel, în comunicatul difuzat de familia sa se subliniază faptul că Neil Armstrong a fost un erou în ciuda dorinţei sale, care şi-a servit patria cu mândrie, atât ca pilot militar, pilot de teste, cât şi mai apoi ca astronaut.

Îmbarcaţi la bordul navetei Apollo 11, Neil Armstrong şi coechipierul său Buzz Aldrin au păşit pe Lună la 20 iulie 1969. Armstrong a fost însărcinat să comande prima misiune lunară americană la bordul capsulei Apollo 11 cu Aldrin şi Michael Collins, reaminteşte AFP.

Armstrong a aterizat pe Lună la bordul modulului Eagle în iulie 1969, asigurându-şi un loc sigur în istorie declarând de pe solul lunar: ”Este un pas mic pentru om, dar un salt uriaş pentru Omenire”.

Modestia lui a făcut ca Armstrong să fugă toată viaţa de discursuri, de microfoanele presei şi de camerele de luat vederi. Armstrong trăia de zeci de ani într-o fermă izolată din statul Ohio. Spre deosebire de colegul său de modul selenar, Buzz Aldrin, pe care faima l-a împins în patima către alcool, Neil Armstrong a reuşit să rămână cu picioarele pe pământ după ce s-a întors de pe Lună.

Iata pasul urias facut pe Luna de eroul Neil Armstrong:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *