Sindromul ochilor uscati

Sindromul  ochilor uscati se produce atunci când ochii nu produc suficiente lacrimi să rămână lubrifiati în mod corespunzător. În unele cazuri, suficiente lacrimi sunt produse, dar lacrimile sunt de proastă calitate și se evapora prea repede.

Lacrimile joacă un rol cheie pentru o vedere clară, apararea impotriva infectiei, și păstrarea suprafaței frontale a ochiului sănătoasa. Atunci când este lasat netratat, sindromul  ochilor uscati poate duce la durere, leziuni ale corneei, și pierderea vederii.

Cauzele ochilor uscati

Desi sindromul  ochilor uscati este cel mai raspandit in randul adultilor de peste 65 de ani, aceasta boala afecteaza oameni de toate varstele. Iată câteva cauze comune:

utilizarea de medicamente, cum ar fi antihistaminice, decongestionante nazale, pilulele anticonceptionale, antidepresive și medicamente pentru tensiunea arteriala
utilizarea de substitute hormonale
LASIK (laser sau keratomileusis in situ, o procedura chirurgicala cu scopul de a reduce dependența de lentile corectoare)
alergii

utilizarea pe termen lung a lentilelor de contact
complicații survenite în urma artritei reumatoide, lupus, sindromul Sjogren și alte boli autoimune
conjunctivita cronica

 

 

Sindromul ochilor uscati

 

Simptomele ochiului uscat pot include:

o senzație de înțepătură, arsură, în ochi
excesul de udare a ochilor, urmat de perioade de uscăciune
o descărcare fibroasa din ochi
vedere încețoșată
sensibilitate la lumină
înroșirea ochilor
toleranță scăzută a activităților care necesită perioade lungi de atenție vizuală (cum ar fi cititul sau lucrul pe calculator)
oboseala ochilor
disconfort la purtarea lentilelor de contact
Tratament

Tratamente standard pentru sindromul   ochilor uscati includ utilizarea de medicamente anti-inflamatorii, dispozitive care se conectează in găurile în care lacrimile se scurg din ochi, si chirurgie pentru a inchide definitiv găurile de drenaj. Cu toate acestea, lacrimi artificiale, geluri, unguente sunt de obicei recomandate ca prim tratament pentru sindromul  ochilor uscati.

 

 

Sindromul ochilor uscati

 

Remedii naturale pentru ochi uscati

Până în prezent, utilizarea de medicina complementară și alternativă în tratamentul sindromului   ochilor uscati nu a fost studiata extensiv. Cu toate acestea, cercetari preliminare sugereaza ca acizii grasi omega-3 promit  o abordare naturala.

Într-un studiu din 2009, de exemplu, specialiștii au descoperit că hrănirea șobolanilor cu o dietă care conține o combinație de acid gama-linolenic, acid eicosapentaenoic, acid docosahexaenoic a condus la o reducere semnificativă a simptomelor de ochi uscati. Într-un studiu anterior pe șoareci, aplicarea topică a acidului omega-3 alfa-linolenic a fost demonstrat pentru a inversa semnele   sindromului    (precum și modificări inflamatorii caracteristice bolii).

S-au găsit în pește gras (cum ar fi somonul si macroul), seminte de in, și semințe de chia, omega-3 si acizi grași care pot de asemenea fi consumati sub forma de supliment.

Următoarele strategii pot ajuta la reducerea simptomelor de ochi uscati:

lacrimi artificiale
evitati atmosfera uscata
faceti pauze frecvent atunci când desfășurati activități care necesită perioade lungi de atenție vizuală
folositi un umidificator pentru a crește umiditatea aerului din interior
tineti ventilatoarele departe de ochi
beti cel putin opt pahare de apa pe zi
purtati ochelari de soare atunci când stati în aer liber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *