Putin egoism nu strica!

Egoismul-acest cuvant are conotatii foarte negative. Este vazut ca o trasatura de caracter rea-tipul de insulta pe care l-ar spune cineva in mijlocul unui scandal numai pentru a opri conversatia, iar asta este luata ca o jignire teribila.
Ca sa fim cinstite, o parte din reputatie este pe buna dreptate castigata. Cu totii cunoastem persoane cu adevarat egoiste, pline de sine, persoane care, atat la modul figurat cat si practic, ar calca peste altii pentru a-si indeplini scopurile. Aceste persoane sunt cu adevarrt egoiste si stiu foarte putin despre grija, fericire, daruire, dragoste. Este posibil, ca si societate, sa fi mers prea departe promovand ideea ca daca vrem sa fim cu adevarat oameni buni, trebuie sa fim cat mai altruisti posibil. Vedem asta prin ingrijire, munca de voluntariat, a intretine o familie-multe persoane isi dedica vietile altora. Dar exista o problema -altruismul complet are un pret si acel pret este propria-ti sanatate, fericire si stare de bine.

Aminteste-ti ca esti o fiinta umana

Cu atat de multa empatie in a-i ajuta pe altii, trebuie sa nu uiti ca tu meriti la fel de multa sanatae si fericire ca oricare alta-posibil mai mult. Asta din cauza:
-esti o fiinta umana-daca altii crezi ca merita fericire, si tu trebuie sa crezi ca meriti fericire
-poti sa-ti controlezi fericirea-cu cat incerci sa-i ajuti pe altii, singura persoana care poate sa-si controleze propria fericire esti tu
-contezi cel mai mult pentru tine-cand vine vorba de viata ta, nimeni nu este mai important decat tine. Nici prietenii. Nici chiar familia.
Ultimul punct este adesea uitat. Dar adevarul este ca tu esti importanta. Tu contezi. Si in special contezi pentru tine, pentru ca esti singura persoana care te cunoaste cel mai bine. Este un motiv ca sa fii putin egoista si poate fi un lucru bun.
Egoismul si fericirea
Este bine sa te sacrifici pentru altcineva, dar daca nu iti pasa de tine, sansa sa traiesti o viata sanatoasa va avea de suferit. Persoanele care ii ingrijesc pe altii sunt un exemplu bun. Acestea suferea de anxietate, pentru ca dau prea mult pentru pacientul lor si uita sau ignora lucrurile care ii fac pe ei fericiti. In final, ei fac viata altora putin mai usoara, dar deseori isi fac rau propriei existente.

Este timpul sa fii egoista. Este timpul sa-ti pese de propria ta sanatate si fericire, chiar daca asta e in detrimentul cuiva la c are tii. Fericirea ta trebuie sa fie importanta. Dar poate cel mai bun motiv pentru a fi putin egoista este pentru ca esti o persoana la fel de buna ca si a altii.

  • Ingrijirea -este greu sa fii un bun ingrijitor daca esti nefericit. Anxietatea si stresul pot fi tulburatoare, cauzand greseli mai multe dacat atunci cand esti fericita si te concentrezi pe propriile nevoi.  
  • A fi parinte– a fi un parinte bun nu inseamna doar sa ai grija de toate nevoile copilului tau. Ci sa dai un exemplu personal despre fericirea emotionala si cum sa fii o persoana sanatoasa, nu una cu probleme de anxietate.
  • Relatii – iti poti iubi partenerul pana la punctul de a avea grija de fiecare nevoie a lui, iar el sa accepte iubirea ta cu bratele deschise. Dar, el iti vrea fericirea, chiar daca asta inseamna sa nu-i implinesti fiecare nevoie.

Daca esti acum putin egoista, te va ajuta ma tarziu sa fii fericita, cocentrandu-te pe fericirea ta nu numai ca iti aduce beneficii, dar poate aduce si celorlalti.  Si chiar daca nu, fericirea ta trebuie sa fie prioritara. Daca asta inseamna sa fii egoista acum si pe viitor, atunci a fi egoista este un lucru bun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *