Rasul, cel mai bun medicament

Timp de sute de ani, a fost recunoscut faptul că “Rasul este cel mai bun medicament”.  Cercetarile științifice pun intr-o lumina noua efectele fiziologice benefice ale umorului asupra sănătății. Râsetele poate ajuta, fie că este vorba de o boala, presiunile de zi cu zi, stresul, locul de muncă, râsetele pot schimba dramatic calitatea și perspectivele vieții noastre. Și râzând,  ne face sa ne simtim bine pentru un motiv. Efectele fiziologice asupra organismului nostru sunt uimitoare. Iată câteva exemple:

 Gestionarea hormonilor

Rasul reduce nivelul de hormoni de stres, cum ar fi cortizol, epinefrina, adrenalina, dopamina si hormonul de creștere. De asemenea, crește nivelul de sănătate care sporeste hormoni, cum ar fi endorfine, neurotransmitatori. Râsul crește numărul de anticorpi-producatori de celule și îmbunătățește eficiența de celule T. Toate acestea înseamnă un sistem imunitar mai puternic, precum și mai puține efecte fizice ale stresului.

Rasul, cel mai bun medicament

 Antrenament intern

Un ras din toata inima exercită diafragma, contractele ABS și chiar detensioneaza umerii, lasand muschii mai relaxati după aceea. Acesta oferă chiar și un antrenament bun pentru inima. Râzând de 100 de ori este echivalentul a 10 minute de canotaj sau 15 minute pe o bicicletă!

Spirit pozitiv

Râsul te duce departe de furie, vinovăție, stres si emotii negative. Acesta va va inveseli și vă va reda spiritul pozitiv.

 Schimba perspectiva

Cercetatorii au descoperit ca răspunsul nostru la evenimente stresante se poate modifica de un umor, care ne poate da o perspectivă cu mai multă lumină și ne ajută să vizualizam evenimentele ca o “provocare”. “Provocarile”, la vom percepe astfel mai puțin amenințător și mai pozitiv.

Rasul, cel mai bun medicament

 Beneficiile sociale prin râs

Rasul este contagios, așa că, dacă adaugi mai multe râsete în viața ta, ii poți ajuta si pe alții din jurul tau sa râda mai mult. Prin ridicarea starii de spirit a celor din jurul tău, poți diminua nivelul lor de stres, și sa îmbunătătesti calitatea de interacțiune socială pe care o ai cu ei, reducand nivelul de stres. Ce e chiar mai bine este faptul că zâmbetul creează ceea ce se numește un “efect de halou”, ajutându-ne să ne amintim evenimente fericite, sa ne simtim optimisti, mai pozitivi și mai motivați.

Luptam cu boala mai bine

Oamenii care sunt optimisti au sisteme imunitare mai puternice si sunt de fapt capabili sa lupte impotriva bolii mai bine decât pesimiștii. Cercetarile spun foarte clar -ca există o legătură între atitudinile optimiste și starea de sănătate bună. Și aceasta a fost măsurată într-o varietate de moduri. În general, oamenii de stiinta au descoperit ca oamenii optimisti sunt mai sănătoși. Au un sistem imunitar mai robust.

Traim mai mult

Potrivit unor cercetari recente publicate in Archives of General Psychiatry, persoanele în vârstă optimiste, cei care așteaptă să se întâmple lucruri bune (mai degrabă decât lucruri rele), au fost mai putin probabil sa moara decat pesimisti. De fapt, printre participantii la studiu 65-85 ani, cei care au fost mai optimisti aveau sanse 55 la suta mai putin probabil sa moara din toate cauzele decât cei pesimisti. Dupa ce cercetatorii au ajustat rezultatele pentru varsta, fumat, consumul de alcool, activitatea fizică și altele, optimiștii au fost 71 la suta mai putin probabil sa moara decat pesimiștii!

Rasul, cel mai bun medicament

Ca si cum ai manca 2000 batoane de ciocolată

Asta e. – în funcție de British Dental Health Foundation, un zâmbet dă același nivel de stimulare ca si cum am manca 2000 batoane de ciocolată. Rezultatele au fost găsite după ce oamenii de știință au masurat creierul și inima în activitatea voluntarilor în care le- au fost prezentate fotografii ale unor persoane zâmbitoare. Oamenilor li s-a atras mult timp atenția asupra faptului că rasul creste nivelul de optimism asa ca este bine sa primim sprijinul acestei cercetări științifice.

Nu costă absolut nimic

Da, rasul nu costa si este foarte contagios. O cercetare recenta a aratat ca copiii de vârstă școlară rad de până la 400 de ori pe zi, dar de când ajungem la maturitate, râdem de doar 17 de ori pe zi, în medie! Iată câteva strategii pentru a vă ajuta să va ridicati nivelul de râs:

Cum sa utilizati rasul

TV și filme: Nu e nici o penurie de comedii acolo, atât la teatru cat și pe culoarele din magazinele video, precum și la televizor. În timp ce pierdeti timpul, nu e rau sa va uitati la ceva plin de umor, cum e vizionarea de filme cu adevărat hilare și emisiuni. Este o modalitate ușoară de a obține rasete in viata ta ori de câte ori ai nevoie de ele.
Râzi cu prietenii: A merge la un club de comedie sau film cu prietenii este o modalitate foarte bună de a adauga mai multe râsete în viața ta. Efectele contagioase pot insemna ca vei râde mai mult decât de obicei, plus ca veți spune glume pentru a face referire la vremurile  trecute.
Găseste surse de umor în viața ta:in loc să te plângi de frustrările vieții, încearca să râzi de ele. Dacă ceva e atat de frustrant sau deprimant incat devine ridicol, ai putea “privi înapoi și râde.” Gândeste-te la modul în care va suna ca o poveste pe care ai putea-o spune la prieteni, si vezi dacă poți să râzi de ea acum. Abordarea vietii într-un mod mult mai vesel te va face mai putin stresat de evenimente negative, și vei obține beneficii pentru sanatate din râs.
Așa cum arată studiile, efectele pozitive ale zambetului  apar  si dacă zâmbetul este fals. Dacă zâmbești mult chiar și fals, vei obține în continuare efecte pozitive, pentru că și veselia falsă poate duce la zâmbete și râsete reale.
Râsul induce sentimente de fericire și bucurie. În loc sa fim sumbri și frustrați pentru că nu există nici o soluție la orizont, râsul ne scoate afară din probleme și ne asaza pe un teren solid unde putem obține unele perspective noi. Nu uitați să râdeti cu voce tare frecvent!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *