Raul de miscare

Raul de msicare se manifesta cand miscarea determina ochii, nervii senzoriali si si aparatul vestibular al urechii sa trimita semnale contradictorii la creier, cauzand pierderea echilibrului sau senzatia de  ameteala. Apare de obicei i tiompul calatoriei cu masina, cu avionul, trenul, vaporul, liftul sau cand va leganati. Factorii care contribuie pot fi genetica, supraalimentatia, proasta ventilare si calatoria imediat dupa masa. Sensibilitatea la mirosuri, la imagini sau zgomote agresive pot preceda adesea o criza de rau de miscare. Femeile sunt mult mai afectate de aceasta stare decat barbatii. Persoanele in varsta si copiii sub 2 ani nu sunt afectati de obicei.Raul de miscare

Persoanele care sufera de rau de miscare au simptome care merg de la dureri mari de cap, pana la senzatia de greata in timpul zborului, navigatiei pe vapor, in masina sau in tren. Alte simptome ale raului de miscare sunt transpiratia rece, ametelile, salivatia rece, si cascatul, oboseala, paloarea, suferinta profunda, somnolenta, slabiciunea si ocazional, respiratia dificila care creeaza senzatia de sufocare.

In atacuri severe, poate aparea lips a de coordonare si uneori, pierderea echilibrului. De obicei, odata ce stimulii dispar, raul de miscare dispare si el, in anumite cazuri, poate persista ore sau chiar zile. Daca suferiti de rau de miscare un timp mai lung, puteti fi deprimata, deshidratata si puteti suferi de hipotensiune. Cheia este preventia. Raul de miscare este mai usor de prevenit decat de tratat.

Recomandari

-folositi in calatorie biscuiti din cereale integrale. Maslinele calmeaza greata pentru ca scad salivatia.

-in timpul calatoriilor lungi, incercati sa beti ceai verde sau de ghimbir. Stomacul poate fi calmat sugand lamaie

-dati mare atentie dietei. Daca unele feluri de mancare va displac acasa, sigur nu vor fi bune nici la drum

-inainte sau in timpul calatoriei nu mancati condimentat, sarat, dulce, greu sau alimente grase sau prajite. Evitati lactatele, alimentele procesate si nesanatoase

-evitati alcoolul.Consumul acestuia agraveaza raul de miscare

-stati jos si respirati adanc. Creierul este destul de tulburat si fara sa va miscati prea mult. Fixati ochii pe un obiect la distanta si incercati sa nu lasati ochii sa alunece intr-oparte

-daca sepoate, stati in loc racoros. Aerul rece poate ajuta in raul de msicare. In masina, lasati geamurile jos. Daca sunteti pe vas, stati pe punte, in avion, deschideti aerul conditionat.

-cand incepeti sa va simtiti rau, frecati incheietura mainii la o distanta de 3 degete  de locul care separa palma de antebrat. Masarea acestui punct calmeaza raul de miscare.

-limitati sau eliminati impactul vizual. Anulati astfel informatiile care asalteaza creierul

Intr-o anumita masura, raul de miscare este de natura psihica. In multe cazuri, poate fi prevenit daca va spuneti insistent ca nu o sa va fie rau. In cazul in care calatoriti frecvent, puteti beneficia de psihoterapie si consiliere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *