Rivalitatea intre frati

Termenul frate se referă la copiii care sunt legați și trăiesc în aceeași familie. Rivalitatea a existat atâta timp cât exista familii. Gandeste-te la timpurile biblice și problemele lui Iosif cu frații săi sau la problemele îngrozitoare pe care Cenusareasa le-a avut cu surorile ei!

Pare ciudat că ori de câte ori auzi cuvântul frate, rivalitatea vine impreuna cu cuvântul în ciuda faptului că există multe relații solide intre frati în familii (frați și surori care se bucura unul de altul). Cu toate acestea, este rivalitatea care atrage atentia iar roata care scartaie este proverbiala.

Care sunt cauzele rivalitatii intre frati? Gândiți-vă la asta. Fratii nu aleg familia  in care se nasc, nu se aleg unul pe celălalt. Acestia pot fi de sexe diferite, sunt, probabil, de diferite vârste și temperament, și. cel mai rău dintre toate, acestia trebuie să împartă o singură persoană sau două persoane pentru ei înșiși: părinții lor. Alți factori includ:

Poziția în familie, de exemplu, cel mai mare copil poate fi împovărat cu responsabilități pentru copiii mai mici sau cel mic își petrece viața încercând să ajungă din urmă un frate mai mare;
 Sexul, de exemplu, un baiat poate să o urască pe sora sa, deoarece tatăl său pare a fi mai bland cu ea. Pe de altă parte, o fiică poate dori  sa mearga în excursie de vânătoare cu tatăl ei și fratele;
Varsta, in perioada de cinci și opt ani pot juca unele jocuri impreuna, dar intre zece și treisprezece ani, ei vor fi, probabil, despartiti.Cel mai important factor, cu toate acestea, este atitudinea părinților. Părinții au fost învățați că trebuie să fie imparțiali, dar acest lucru poate fi extrem de dificil. Este inevitabil ca parintii vor simți diferit cu privire la copiii care au personalitati diferite, cu diferite nevoi, dispoziții.

Mulți părinți consideră că, pentru a fi corecti trebuie să încerce să trateze copiii în mod egal. Dar pur și simplu nu este posibil, și poate fi dezumanizant. Daca o mama simte că, atunci când ea îmbrățișeaza un copil,  trebuie să se oprească și să îmbrățișeze pe toți copiii, îmbrățișările vor deveni în curând oarecum lipsite de sens în acea familie. Atunci când o fetita are o zi de naștere sau este bolnava, ea este cea care merită o atenție specială și cadouri. Puteți fi siguri că si alți tineri din familie indiferent de ceea ce se poate spune, recunosc “corectitudinea” situației.Rivalitatea intre frati

Încă de când ati decis că este normala rivalitatea intre frati, veti avea un moment teribil imaginandu-va ce să faceti in legatura cu asta. Cu toate acestea, aici veti gasi unele lucruri pe care sa le facem sau nu, care pot fi de ajutor în atenuarea rivalitatii intre frati în cadrul unei familii:

Nu face comparații. (“Eu nu-l înțeleg, cand a fost de vârsta ei, el isi putea lega deja sireturile.”). Fiecare copil se simte unic și pe bună dreptate-el este unic, iar el detesta sa fie evaluat în raport cu altcineva. În loc de comparație, pentru fiecare copil în familie ar trebui să se acorde obiectivele sale proprii și nivelul de încredere, care se referă numai la el.
Nu respinge sau suprima resentimentele copiilor sau sentimentele de furie. Contrar a ceea ce mulți oameni cred, furia nu este ceva ce ar trebui să încerce să se evite cu orice preț. E o parte în întregime normală a ființei umane, și este cu siguranță normal ca frații sa fie furiosi unul cu altul. Ei au nevoie de adulții din viața lor, pentru vad că mamele și tații se înfurie, de asemenea, dar trebuie învățati  că sentimentele de furie nu le dau voie sa se comporte într-un mod crud și periculos.
Încercați să evitați situațiile care promovează vina.

Atenția. Copiii sunt întotdeauna in luptă pentru atenția părinților lor. Părinții sunt mai ocupati, iar cererile de atenție sunt mari, iar acestia nu se pot concentra pe fiecare copil. Una dintre cele mai mari probleme la atenția părintească este  canalizarea pe un copil. Când toata atenția se transformă brusc la sosirea cel mai nou membru al familiei, poate fi greu pentru un alt copil (sau copii) de a accepta pierderea lui sau poziția sa anterioară ca centrul atenției. Uneori, atenția părinților este axata pe un copil care este bolnav sau are nevoi speciale (de exemplu, din cauza unui handicap de invatare). Oricare ar fi motivul, atunci când copiii se simt ca și cum sunt ignorati, ei pot acționa  și a se purta pentru a obține atenția pe care o doresc.Rivalitatea intre frati

Partajarea. Cele mai multe case nu au resurse nelimitate. Asta înseamnă că toti fratii vor trebui în mod inevitabil sa permita accesul la cel puțin o parte din bunurile lor. Renunțarea la o jucărie pentru un frate poate fi deosebit de greu pentru copiii mici.
Învățați negocierea și compromisul. Arată copiilor cum se rezolva disputele într-un mod care satisface ambele parti  implicate. În primul rând, cereți-le să se oprească sa urle și să începeți comunicarea. Dați fiecărui copil o șansă de a-și exprima partea lui de poveste. Asculta, dar nu judeca. Încercați să clarificati problema (“Se pare ca esti foarte supărat pe David pentru ca a luat jocul tău preferat l”), și de a pune copiii sa găseasca o soluție care funcționează pentru toți cei implicați. Dacă ei nu pot veni cu  idei pentru rezolvarea problemei, vă prezint o soluție. De exemplu, în cazul în care copiii se bat pentru un joc nou, scrie un program care oferă fiecărui copil o perioadă de timp stabilită să se joace cu jocul.

Punerea în aplicare a normelor. Asigurați-vă că toti copiii respecta aceleași reguli, care ar trebui să nu includă lovirea, poreclele, sau deteriorarea bunurilor celuilalt. Lasa copiii sa aiba  un cuvânt de spus în modul în care regulile sunt stabilite și puse în aplicare.Permițându-le copiilor să joace un rol în procesul de luare a deciziilor ii va face să se simtă ca și cum au cel puțin un pic de control asupra propriilor vieți. Atunci când copiii tăi respecta regulile, lauda-i pentru aceasta.

Nu te juca cu preferintele. Chiar dacă unul dintre copiii dumneavoastră este în mod constant în bucluc, iar celălalt este un înger, nu luati partea nimănui si nu comparati copiii  (de exemplu, prin a spune: “De ce nu poți fii  ca sora ta?”).  Acordarea unui  tratament preferențial poate face rău, de asemenea, in relațiile dintre tine și copiii tăi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *