Diareea calatorului

Diareea calatorilor este o boală gastro-intestinala, care se manifesta în călătorii. Diareea calatorilor, de obicei, este cauzata de consumul de alimente contaminate cu bacterii sau, mai puțin frecvent, cu paraziți sau viruși.
Tratamentul diareei calatorilor se face de obicei, cu administrarea de lichide orale, precum si medicamente care controleaza diareea și crampele.
Profilaxia cu antibiotice (de prevenire) pentru diareea calatorilor este disponibila, dar nu este recomandată în general. Prognosticul acestei boli este bun. Aceasta este rareori fatală, iar cele mai multe cazuri se rezolva într-o săptămână.

Ce este diareea calatorilor?

Diareea calatorilor este definita de către cei mai mulți experți ca trei sau mai multe scaune neformate într-o perioadă de 24 ore timp in care o persoană se deplasează. Diareea calatorilor este de obicei însoțită de crampe abdominale, greață, balonare. Diareea calatorilor este un termen general și nu specifică nici o cauza. Calatorii din regiunile temperate ale lumii experimenteaza frecvent diaree patru zile pentru  două săptămâni de la sosirea în alte zone ale lumii. Această boală se numește diareea călătorilor.

Cat de des intalnita este diareea calatorilor?

Douazeci la suta la suta cincizeci de călători pot dezvolta diaree, în funcție de regiunile lumii pe care le vizitează. Diareea este cea mai frecventă boală printre călători, care afecteaza 10 milioane de oameni in fiecare an, potrivit Centrelor pentru Controlul Bolilor (CDC). În general, călătorii cu risc de diaree pot să provină din țările industrializate și să se deplaseze in zone cu risc ridicat, care sunt în curs de dezvoltare si mai puțin națiunile industrializate ale lumii, inclusiv America Latină, Africa, Orientul Mijlociu și Asia. Zone cu risc mai mic includ China și unele națiuni din Caraibe. Deplasarea in zone din Statele Unite, Canada, Europa de Nord, Australia prezintă cel mai mic risc pentru calatori.Diareea calatorului

Barbatii si femeile au riscuri egale de a face diaree. Persoanele mai tinere sunt mai frecvent afectate, probabil din cauza obiceiurilor mai aventuroase alimentare. Persoanele cu tulburări care compromit sistemul imunitar (cum ar fi HIV, cancer, chimioterapie, utilizarea de steroizi), persoanele cu diabet zaharat, precum și persoanele cu tulburări abdominale (care stau la baza sindromului de colon iritabil, colită) sunt mult mai susceptibile de se imbolnavi. Persoanele care iau blocante de acid pentru stomac (de exemplu, famotidina [Pepcid], cimetidina [Tagamet], omeprazol [prilosec], esomeprazol [Nexium]) au, de asemenea, o susceptibilitate mai mare de a face diaree, deoarece acestea au mai putin acid in stomac pentru a le proteja de bacteriile care cauzeaza simptomele de diaree. În general, diareea apare în prima săptămână de călătorie și durează până la trei-patru zile. Persoanele afectate, în medie, au până la cinci scaune moi sau apoase pe zi, care pot fi asociate cu crampe. Ocazional, indivizii pot experimenta febra sau scaune cu sânge. Diareea poate fi insotita de dureri abdominale si crampe, balonare, sau zgomote intestinale.

Cum este diagnosticata diareea calatorilor?

Diagnosticul prezumtiv de diaree se bazează exclusiv pe dezvoltarea de diaree atunci când se vizitează o parte a lumii unde această boala este comună în rândul călătorilor. Diareea este de obicei usoara și rezolvă spontan. Simptomele de obicei, pot fi controlate cu medicamente. Numai când diareea este severă sau complicată, și, eventual, atunci când antibioticele sunt avute în vedere, trebuie să se facă încercări de a identifica organismul responsabil astfel încât sa se faca unn tratament corect. Identificarea poate fi dificila sau imposibila în țările nedezvoltate din cauza lipsei de laboratoare medicale. Atunci când sunt disponibile laboratoare, scaunul poate fi examinat pentru paraziți și cultura pentru bacterii. Identificarea rezultatelor patogene din fluide dau diagnosticul definitiv.

Sfaturi pentru a rămâne hidratați:

Inghitituri mici, frecvente de lichide clare (cele prin care puteți vedea) sunt cel mai bun mod de a rămâne hidratat.
Evitati bauturile alcoolice, cafeina, sau cu zahăr, dacă este posibil.
Incercati sa beti cel putin la fel de mult sau mai mult lichid decât credeti ca ati pierdut.
Se recomanda săruri de rehidratare orală. Acestea sunt disponibile în farmacii, în majoritatea țărilor în curs de dezvoltare. Hidratarea severă necesită de obicei rehidratare emergentă intravenoasă
Dacă persoana afectată nu poate retine fluide, sau le pierde mai repede decât le poate lua, să solicite asistență medicală imediat, deoarece unii pacienti vor necesita hidratare
Copiii și persoanele în vârstă sunt mai sensibile la deshidratare. În cazul în care o persoană simte amețeli, un puls rapid sau gura si buzele sunt uscate, ar trebui să consulte un medic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *