Rolul televizorului in viata adolescentilor

Modul de a se distra al adolescentilor evolueaza de la o generatie la alta; Internetul constutuie un divertisment nou, neinteresant pentru unele persoane, dimpotriva, alte modalitati de divertisment permit generatiilor – indeosebi adolescentilor si parintilor acestora – sa isi impartaseasca interesele, experientele si bucuriile comune. Distractia preferata a adolescentilor din ziua de astazi, cea mai controversata si cea mai importanta sursa de conflicte o constituie televiziunea.
Televiziunea.
Daca este adevarat ca televiziunea deschide gustul pentru cultura, ca poate satisface o pasiune ca sportul sau cinefilia, ii putem totusi reprosa pasivitatea pe care o induce. Opiniile parintilor in privinta televizorului sunt de cele mai multe ori negative pe cand cele ale adolescentilor se arata favorabile, iar emisiunile urmarite alimenteaza conversatiile dintre tineri in vreme ce interdictia de a viziona un program sau altul este receptata ca frustranta.

Rolul televizorului in viata adolescentilor
Televiziunea si violenta.
Una dintre problemele cele mai des intalnite este aceea a violentei, ea putand fi astazi generalizata de filmele si emisiunile de la televizor. Nu putem pune exclusiv pe seama televiziunii ingrijoratoarele brutalitati sociale din prezent dar numeroase opinii considera ca ea are un rol important si agravant. Totusi televiziunea arata in majoritatea cazurilor realitatea, o realitatea nu prea placuta pentru altii, dar este totodata si lumea in care traim noi toti. Majoritatea specialistilor mentioneaza patru factori agravanti datorati televiziunii:
• Un efect de pasivitate, caracterizat de o indiferenta si de o insensibilitate anormala fata de violentele efective
• Un efect de teama excesiva de a nu cadea victima violentei;
• Un efect de cerc vicios, caracterizat de tendinta de a se indentifica cu personajele agresive, de a actiona asemenea lor si de a cauta mereu emisiuni prea brutale, tendinta observabila la copiii care urmaresc programe cu caracter violent – deoarece copilul nu poate lua distanta fata de aceste imagini ale agresivitatii.
Un cercetator a demonstrat acest lucru in cazul copiilor, dar lucrurile stau oare altfel la adolescenti? In masura ridicata in care filmele si emisiunile de televiziune constituie efecte de identificare.
Numeroase studii au confirmat accentuarea comportamentelor agresive ale copiilor care au urmarit emisiuni cu continut violent, mai grav este faptul ca comportamentul agresiv nu isi au sensul in peroada adolescentei si a preadolescentei.
Dar totusi nu toti copiii reactioneaza in acelasi fel la acelasi film, aici intervenind si educatia primita de la parintii lor. Cei mai vulnerabili sunt copii cu varste sub 10 ani, care nu prea sunt constienti de faptele lor si care prind din zbor lucruri noi si captivante, iar cei mai putini vulnerabili sunt totusi adolescentii care au o oarecare notiune dintre limita intre bine si rau.
Efectele televiziunii asupra sanatatii adolescentului.
Televiziunea poate avea o serie de efecte negative asupra unui copil, ea poate diminua somnul nocturn al unui copil care ii poate provoca oboseala, mai ales cea vizuala, tulburari de atentie, scaderea formei si a performantelor fizice. Tot programele de la televizor si jocurile video pot cauza crize de epilepsie.
De asemenea, crizele de panica sau de anxietate acuta, pot fi provocate de scenele socante ale unor filme tip “Exorcistul” sau alte filme horror.
Si mai important este rolul jucat de televizor in aparitia si dezvoltarea obezitatii copiilor si adolescentilor, care prefera mai mult sa vizioneze un program sau un film la televizor decat sa faca o altfel de activitate. Mai mult ei consuma in fata televizorului dulciuri, alimente uscatecare contribuie la cresterea in greutate
Cu toate acestea televiziunea are si partile ei bune, exista programe care sunt destinate dezvoltarii culturii generale a copiilor si nu numai. Problema nu este prezentul, ci viitorul: oare numarul acestor emisiuni este acum in folosul oamenilor, sau nu?
Cum si cat va fi influentata viata oamenilor care vizioneaza astazi aceste programe?
Prezentul isi pune intradevar amprenta asupra educatiei copiilor, dar ce se va intampla in viitor nu poate prevedea nimeni. Un lucru este cert: cel mai bine este sa previi decat sa tratezi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *