Sfaturi pentru a dormi bine

Fa-ti un program
Sfaturi pentru a dormi bine
Mergi la culcare la o ora bine stabilita in fiecare seara si trezeste-te la aceeasi ora in fiecare dimineata. Intreruperea programului poate duce la insomnie. A dormi mult in timpul weekendurilor de asemenea te face sa te trezesti greu lunea dimineata pentru ca iti da peste cap ciclul de somn atunci cand te trezesti tarziu.

Exercitii

Sfaturi pentru a dormi bine
Fa exercitii 20-30 de minute pe zi. Exercitiile zilnice adesea ajuta oamenii sa doarma, desi daca le faci inainte sa dormi, pot sa intefereze cu somnul. Pentru beneficiu maxim, incearca sa faci exercitiile cu 5-6 ore inainte sa mergi la culcare.

Evita cofeina, nicotina si alcoolul
Sfaturi pentru a dormi bine

Evita bauturi care contin cofeina, care actioneaza ca un stimulent si te mentin treaza. Sursele de cofeina includ cafeaua, ciocolata, unele ceaiuri, pastilele de slabit, si unele calmante. Fumatoarele tind sa adoarma foarte usor si sa se trezeasca devreme dimineata, la chemarea nicotinei.
Relaxeaza-te inainte sa mergi la culcare
Sfaturi pentru a dormi bine
O baie fierbinte, cititul, sau o alta activitate relaxanta te poate face sa adormi usor. Poti sa te antrenezi sa asociezi activitati odihnitoare cu somnul si sa le faci parte din rutina.
Nu sta in pat treaza
Sfaturi pentru a dormi bine
Daca nu poti sa adormi, nu sta in pat pur si simplu. Fa altceva, cum ar fi sa citesti, sa te uiti la televizor, sau sa asculti muzica pana te simti obosita. Anxietatea de a nu putea sa adormi contribuie la insomnie.

Controleaza temperatura camerei
Mentine o temperatura confortabila in dormitor. Temperaturile extreme pot deranja somnul sau sa te faca sa nu poti adormi.

De cat somn avem nevoie?

Cantitatea de somn de care are nevoie o persoana depinde de mai multi factori, incluzand varsta. Copiii in general au nevoie de 16 ore de somn pe zi, in timp ce adolescentii au nevoie de 9 ore. Pentru multi adulti, 7-8 ore pe noapte pare sa fie suficient, desi unele persoane au nevoie de 5 ore iar altele de 10. Femeile insarcinate au nevoie de mai multe ore de somn decatin mod obisnuit.
Cantitatea de somn de care are nevoie o persoana de asemenea implica faptul daca a fost privata de somn in zilele anterioare. In timp ce ne-am obisnuit cu privarea de somn, memoria, timpul de reactie si alte functii ne sunt afectate. Expertii spun ca daca te simti obosita de-a lungul zilei, trebuie sa dormi suficient.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *