Soarele si pielea

Deteriorarea produsa de soare este cauza principala a imbatranirii premature. Soarele agraveaza aparitia petelor si a ridurilor si este raspunzator pentru o boala mai grava:cancerul de piele. Dermatologii scot mereu in evidenta pericolul expunerii la soare si consecintele pe termen lung pe care le poate avea. Melanomul este cea mai frecventa forma de cancer de piele la femeile cu varsta intre 25 si 29 de ani, si a doua forma ca frecventa la femeile cu varste intre 30 si 34 de ani. Dupa parerea specialistilor, cancerul de piele este tratabil. Mai mult, cunoscandu-se factorii de risc, specialistii ajuta la prevenirea si tratarea lui. Cu toate ca soarele afecteaza mai mult persoanele cu piele deschisa, expunerea exagerata are consecintele ei. In esenta, expunerea la ultraviolete este cel mai important factor extern al imbatranirii si imbolnavirii pielii.

Moda pielii bronzate a aparut in secolul XX, odata cu emanciparea femeilor si a noilor obiceiuri care le permiteau ambelor sexe sa se bucure de sport si de aer liber. Curand, pielea bronzata a devenit sinonima cu libertatea, cu timpul liber dedicat placerii si un aspect sanatos si plin de vitalitate.

Lumina soarelui

Lumina soarelui este benefica pielii, deoarece asigura vitamina D, imbunatateste circulatia sangelui, protejeaza corpul impotriva anumitor infectii. Mai mult, pielea bronzata este atractiva, dar pretul platit pentru o piele aurie este foarte mare, daca nu sunt urmate recomandarile corecte.

Soarele si pielea
Totusi, in ultimii ani, se crede ca o parte din aceste recomandari ar trebui schimbate, existand multe opinii despre efectele negative ale expunerii nelimitate la soare. S-a demonstrat ca absortia vitaminei D in organism creste pe masura ce o persoana este expusa mai mult la soare. Aceasta imbunatateste circulatia sangelui, protejeaza corpul impotriva anumitor infectii si ofera multa vitalitate. Mai mult, pielea bronzata este atractiva, dar pretul platit pentru o piele aurie este foarte mare, daca nu sunt urmate recomandarile corecte. Cand folositi crema de protectie, aplicati-o cu cel putin jumatate de ora inainte de a merge la plaja, si repetati aplicatia la fiecare 2-4 ore, mai ales daca intrati in contact cu apa.Specialistii avertizeaza ca expunerea la soare trebuie sa fie moderata. Trebuie evitate pe cat posibil orele amiezei si este cel mai indicat sa folositi creme solare cu indicator de protectie potrivit.

Soarele si pieleaCopiii cu varste sub 3 ani nu ar trebui expusi la soarele amiezii, si indiferent de varsta, trebuie protejati cu haine si palarii. De asemenea, folositi creme cu factor mare de protectie, si asigurati-va ca ei consuma apa in mod frecvent.

Factorul de protectie minim recomandat este 15, dar tineti cont ca trebuie aplicata crema si atunci cand stati la umbra, sub o umbrela sau intr-o zi noroasa, si continuati sa folositi crema de protectie chiar daca pielea este deja bronzata.

Scopul produselor de protectie solara nu este de a va da ocazia sa petreceti mai mult timp la soare, ci de a asigura o ingrijire potrivita in timpul unei expuneri rezonabile, si de a va ajuta sa va bronzati fara a va supune vreunui risc. Aceste creme previn arsurile si va mentin bronzul mai mult timp.

Ce fel de fotosensibilitate aveti?

Fotosensibilitatea se refera la capacitatea fiecarei persoane de a face fata luminii solare. Este vital sa va cunoasteti nivelul de fotosensibilitate, pentru a va putea alege crema cu factorul de protectie potrivit. Aceasta este in functie de culoarea pielii, ochilor, parului si de lungimea perioadei de timp in care va bronzati.

persoanele roscate, cu ochii deschisi la culoare si piele alba sensibila-in aceste cazuri cea mai buna protectie va fi asigurata de o crema cu nivel de protectie  de la 40 la 60.

-persoanele blonde cu ochi deschisi la culoare si cu piele sensibila, care de obicei se ard si abia se bronzeaza-protectia ideala va fi o crema cu factorul 20.

persoanele satene, cu ochi caprui si piele deschisa la culoare, care se inroseste inainte de a se innegri-li se recomanda sa inceapa cu o crema cu factorul 20, iar dupa ce s-au bronzat sa continue cu una cu factorul 15.

-persoanele cu piele inchisa la culoare, care se bronzeaza rapid si se ard foarte rar, au totusi nevoie de o crema cu factorul 15, cel mai mic recomandat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *