Somnul, surprinzator de sanatos

Somnul este vital pentru sanatatea ta mentala, emotionala si fizica. Când dormi, corpul tau se afla in reparare și reînnoire și iti ofera energie pentru a doua zi. Fără somn suficient in fiecare noapte, ai putea suferi daune ale celulelor, inclusiv deteriorarea tesutului creierului si a altor muschi interni și organe. Ați putea fi iritabil și obosit, predispus la boli din cauza unui sistem imunitar slabit, si poti adormi la momente nepotrivite în timpul zilei. Suficient  somn înseamnă sa dormi cat ai nevoie, dar, de asemenea, sa ai un somn adanc, odihnitor.

Somnul te face sa te simti mai bine, dar importanța sa merge dincolo de stimularea  starii de spirit sau alungarea cearcanelor de sub ochi.

Somnul adecvat este o parte cheie a unui stil de viață sănătos, și pot beneficia de asta  inima, greutatea, mintea, și  altele.

” Somnul a fost cam ignorat, cum ar fi sa parchezi   masina intr-un garaj și sa o iei dimineața”, spune David Rapoport,  director al  programului de tulburari ale somnului.

Nu mai este. Aici sunt cateva din beneficiile de sanatate pe care  cercetatorii le-au descoperit despre un somn de noapte bun.

 

Somnul, surprinzator de sanatos

Somnul adânc se referă la REM, sau miscarea rapida a ochilor, acesta fiind un stadiu al somnului. Aceasta este etapa în care visezi și este etapa în care sunteți cel mai conștienți de lumea exterioară. Dacă te-ai trezi din faza REM a somnului ai fi mai amețit și iritabil, deoarece corpul tau este in lucru pentru a se repara în acest timp, și are nevoie de somn REM neîntrerupt pentru a restaura celulele deteriorate. Fără suficient REM somn in fiecare noapte, nu vei fi la fel de odihnit în ziua următoare și sănătatea va avea de suferit.
Un somn profund nu este întotdeauna la fel de ușor cum pare, trebuie să fie neîntrerupt în timpul acestei etape pentru a obține odihna de care aveți nevoie. Din păcate, organismul raspunde la multe zgomote din afară și întreruperile în timpul somnului sunt frecvente inclusiv stadiul REM a somnului. Aceasta este o măsură de siguranță, atunci când creierul aude un zgomot sau vede lumina de care are nevoie pentru a procesa aceste sunete și imagini pentru a stabili dacă acestea sunt periculoase, chiar dacă dormi la timp.

 

Somnul, surprinzator de sanatos

Pentru a primi acest somn odihnitor,  profund, neintrerupt, aveți nevoie sa blocati aceste întreruperi. Acestea includ lumina si zgomotele. Daca in dormitorul tau nu este destul de întuneric, investeste in perdele groase, sa acoperi cu ele ferestrele. Ai putea, de asemenea, vopsi cu o culoare mai inchisa. Purtați dopuri in urechi, dacă locuiți într-un cartier zgomotos sau aveti vecini zgomotosi, sau dacă locuiți cu cineva care are un program diferit decât al vostru.

Aveti nevoie, de asemenea, sa vă asigurati că va simtiti confortabil pe tot parcursul nopții, pentru ca organismul va va trezi, dacă va e frig, cald, foame, sau trebuie sa mergeti la baie. Purtați pijamale calde în timpul iernii și tineti un ventilator in funcționare în timpul verii. Luati o mică gustare inainte de culcare, astfel încât să nu va treziti de foame și evitati lichidele timp de două ore înainte de culcare. Aceste modificări simple vă vor ajuta să adormiti mai repede și sa rămâneti asa intreaga noapte.

Bea ceaiuri de plante calmante
Band ceaiuri, cum ar fi musetel, floarea pasiunii, valeriana sau gura-lupului inainte de culcare relaxeaza sistemul nervos. Folosiți plante unice sau o combinație.

Se toarnă apă fierbinte peste doua lingurite de ierburi uscate la o cană. Se lasa la infuzat timp de 10 până la 15 minute, apoi se bea.

Ia mai mult magneziu
Acesta este considerat  un nutrient “anti-stres” deoarece calmează și sprijină sistemul nervos.

Tofu, legume, seminte, nuci, cereale integrale (ovăz, orz, mei,quinoa), tarate de grau si legume cu frunze verzi sunt bogate in magneziu. Sau  ia   suplimente de magneziu.

 Stimuleaza productia de melatonina

Pentru a stimula productia de melatonina, crește expunerea la lumina soarelui, mediteaza   și  redu  nivelul de stres. Cele mai bune surse alimentare includ ovăz, porumb dulce, orez, ghimbir, roșii, banane,migdale si seminte.

Redu  consumul de alcool
Alcoolul te poate ajuta sa adormi inițial, dar se va întrerupe cel mai odihnitor, mai profund, ciclul de somn REM.

De asemenea  se crede că persoanele care consumă alcool în mod regulat au un nivel mai scazut de melatonina naturala din corpul lor, care poate contribui la tulburari de somn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *