Stiinta iubirii

Există mult mai multe lucruri despre iubire decat se vede cu ochiul liber. Oamenii de stiinta au descoperit ca exista o serie de factori care sunt implicati atunci cand ne indragostim de cineva și motivele biochimice. Produsii chimici din creier sunt modificati într-un mod care face posibil să ne îndrăgostim.

Potrivit psihologilor este nevoie, în medie, între un minut și jumătate și patru minute pentru ca cineva sa decida dacă ii place o altă persoană. Există, de asemenea, trei etape ale iubirii, prin care se trece, acestea sunt dragostea romantica, atracția și atașamentul, toate acestea fiind influențate de hormoni și substanțe chimice diferite. Iata cele trei etape ale iubirii.

O etapă a iubirii se numește romantism. Această fază de iubire este determinată de hormonii sexuali cunoscuti sub numele de estrogen si testosteron la femei si barbati. Al doilea tip de iubire este cunoscut sub numele de atracție, aceasta fiind o parte a ciclului dragostei care implica iubirea ca sentiment și atunci când nu ne putem gândi la nimic altceva decât la persoana iubita.

 Stiinta iubirii

Cunoscuti sub numele de neurotransmitatori, serotonina, dopamina si adrenalina sunt responsabile pentru acest lucru. Atunci când o persoană se indragosteste aceasta creste raspunsul la stres și, prin urmare, nivelurile de cortizol si adrenalina cresc. Acesti hormoni au efect de a te face sa transpiri si cauzeaza batai crescute ale inimii pentru atunci când te indragostesti de o persoana intr-o împrejurare neașteptată.

S-a descoperit ca cuplurile care sunt într-o relație nouă au niveluri mai ridicate de dopamina. Această substanță stimulează recompensa si sentimentul dorinței în creier și provoacă plăcere. Substanța poate reflecta, de asemenea, creșterea bruscă a dopaminei prin determinarea persoanei să simtă o nevoie diminuata pentru alimente și somn, sa aiba mai multă energie și se gandeasca in detaliu la cealalta persoană. Creșterea serotoninei este responsabila pentru gandurile frecvente la iubitul tau.

 

Stiinta iubirii

 

Experții spun că dragostea poate schimba într-adevăr, modul în care crezi. A fost, de asemenea constatat că creșterea serotoninei la indragostiti este similară cu creșterea serotoninei la oamenii cu afectiune obsesiv compulsiva atunci când se angajează în activitățile lor. Înainte de a deveni atașat de o persoana, de asemenea, nu iei în considerare defectele dincolo de ceea ce poate fi realitate. Atașamentul este descris ca o legătură care permite cuplurilor să rămână împreună într-o uniune pentru o perioadă de timp, care este suficientă pentru a crește copiii.

După cum puteți vedea iubirea implică o complexitate de mesaje hormonale care implică atât corpul cat și creierul. Noi nu trebuie să ne gândim la acest aspect al iubirii. Iubirea se întâmplă natural!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *