Transpiratia, o problema?

Transpiratia e unul din acele lucruri care e asociata in mod normal cu adolescentii.  Brusc, fiul tau de 9 ani, care nu a mirosit niciodata a transpiratie, vine de la un meci de fotbal de parca s-ar fi frecat pe corp cu ceapa. Deci, adultii din viata lui incep sa il indemne sa foloseasca deodorant si antiperspirante. Problema  rezolvata, nu? Nu neaparat.

Exista multe persoane care nu isi dau seama ca deranjeaza pe cei din jur deoarece miros a transpiratie. Poate lucrezi cu cineva sau esti intr-o relatie cu cineva care pare sa nu aiba habar ca are o problema cu transpiratia. Iar unii oameni, indiferent de cat de multa baie fac, tot au probleme cu mirosul picioarelor, respiratie urat mirositoare sau transpiratie in exces. In confruntarea cu transpiratia, ori a ta, ori a altei persoane e unul din acele lucruri in viata pe care trebuie sa le abordezi corect. Oare sa spui pur si simplu unei persoane ca miroase rau si ca are o problema? Sau sa continui sa ignori si sa eviti acea persoana? Si tu ai vrea ca oamenii sa iti spuna daca mirosi urat, nu-i asa?

Transpiratia e de fapt o trasatura fizica specifica oamenilor. Asa cum animalele isi folosesc simtul mirosului sa detecteze feromonii pentru a gasi perechea perfecta, si la oameni e la fel. Asa cum am evoluat de-a lungul anilor, mirosurile naturale ale oamenilor au devenit inofensive si o gramada de produse de igiena au fost introduse pentru a elimina problema. Dar e de asemenea adevarat ca multe mirosuri neplacute, cum sunt mirosul picioarelor,sau mirosul persistent de transpiratie sunt rezultatul unei bacterii care ramane in foliculii de par. Deci, esential, cand mirosi neplacut, inseamna ca o parte a corpăului tau e terenul unei bacterii.

Transpiratia, o problema?

Daca stii ca mirosi urat, incearca o baie pe saptamana folosind otet de mere, amestecat cu putin alcool. De asemenea poti sa amesteci aceste produse si sa te dai sub brat sau pe picioare. O alta cale de a elimina transpiratia este bicarbonatul. Daca deodorantele nu merg la tine, incearca sa folosesti ulei de rozmarin in loc de deodorant. Alt indiciu este sa te asiguri ca deodorantul e antiperspirant, care va ajuta glandele sa produca mai putina transpiratie.

Daca stii pe cineva care miroase neplacut, probabil ca nu ai idee cum sa-i spui. Daca un coleg sau un vecin, sau uun prieten are o respiratie ingrozitoare ai obligatia morala sa le spui. Asuma-ti faptul ca nu stiu, apoi ofera-le produse ca deodorantele sau parfumuri ca sa vezi daca se prind. Incearca sa abordezi subiectul nonsalant si privat daca se poate. Trebuie sa iei in considerare cat de bine cunosti persoana inainte sa vorbesti cu ea. Si nu cumva sa bati apropo cum ca nu s-ar spala. Incearca sa nu ranesti sentimentele persoanei respective si nu prezenta situatia ca si cum tu ai fi victima aici.

Interesant, in ulimii ani, a fost atrasa atentia asupra acestui subiect la locurile de munca, si departamentele de resurse umane au devenit antrenate cum sa se descurce cu aceasta problema. Daca ai astfel de persoane la locul tau de munca, vorbeste cu cineva de la resurse umane, pentru a nu fi etichetata drept atacator. De asemenea, e posibil ca multe persoane care miros neplacut sa nu fie constiente de asta. Iar daca te-ai numara printre ele, ai vrea sa sti.

Adevarul e ca oamenii miros urat uneori. Deseori, nu e nici o scuza pentru asta, doar igiena deficitara si lipsa de respect personal. Dar probabil, si mai des, oamenii miros neplacut din cauza problemelor fiziologice  datorate bacteriilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *