Tu sti sa te hidratezi?

Odata cu venirea primaverii, consumul de lichide este esential pentru sanatatea si buna functionare a organismului nostru. In ceea ce urmeaza vom incerca sa punctam cateva aspecte importante in ceea ce priveste cantitatea optima de apa pe care ar trebui sa o consumam zilnic dar si primele semne ce indica deshidratarea.
Indiferent de anotimpul in care ne aflam,  hidratarea este vitala corpului nostru. Pentru ca primele zile de primavara si-au facut  simtita prezenta iar ghioceii si alte nenumarate flori au fost deja sarutate de razele calde ale soarelui de martie, bine cunoscuta stare de astenie nu este deloc departe. De aceea este bine sa stim ca pe langa pastrarea sanatatii, un consum suficient de lichide ne va ajuta sa combatem aceasta problema de sezon.

2 litri de apa pe zi, adevar sau fictiune?

Cu totii am citit sau am auzit ba prin reclame, ba prin ziare sau reviste ca necesarul de apa sau lichide ce ar trebui consumate zilnic pentru a avea o viata sanatoasa este de aproximativ 2 litri. Dar este adevarat acest lucru? Raspunsul este DA. Specialistii o confirma si ne recomanda de asemenea consumul unei diversitati de lichide precum supele, ciorbele, ceaiurile, cafeaua sau lactatele. Este bine de stiut ca anumite categorii de persoane precum batranii, bolnavii cronici sau copiii, ar trebui sa apeleze la un medic pentru un sfat adecvat. O cantitate de 2 litri de apa, de exemplu, poate fi mai mult decat necesara pentru persoanele cu insuficienta renala.
Tu sti sa te hidratezi?
Semne ca esti deshidratat

  • Oboseala
  • Ameteala
  • Urina inchisa la culoare (galben inchis)
  • Uscarea tegumentelor
  • Stare generala proasta

Ce facem pentru a evita deshidratarea?

Acest lucru depinde de la caz la caz deoarece exista mai multe tipuri de deshidratare. Este foarte bine sa cerem sfatul unui medic specialist pentru combaterea acestei probleme.
In mod obisnuit apa inlatura deshidratarea hipertonica (cel mai des intalnit tip), care isi face aparitia in momentele sau in perioadele cand organismul pierde foarte multa apa.
Solutiile si lichidele bogate in ioni (Sodiu(Na), Potasiu(K) etc) sunt recomandate in cazul deshidratarii izotonice.
In cazul deshidratarii hipotonice (prezenta mai ales la cardiaci si persoane cu afectiuni renale), este necesara eliminarea surplusului de apa al organismului dar si completarea rezervelor ionice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *