Tulburarile de alimentatie

Tulburarile de alimentatie sunt manifestari extreme ale unor multitudini de griji legate de greutate, traite de multe femei, ba chiar si de barbati. Printre aceste tulburari se numara anorexia nervoasa, bulimia nervoasa, si obezitatea. Toate sunt probleme emotionale, serioase, care pot avea consecinte fatale.

Anorexia nervoasa

Este o boala mentala, care consta in pierderea greutatii din cauza unei temeri puternice de obezitate si de o imagine distorsionata a corpului. Consumul inadecvat de calorii sau consumul excesiv de energie determina o scadere in greutatea obtinuta de o persoana, din proprie initiativa si de o imbolnavire, ca urmare a unei succesiuni de diete. Anorexia este intalnita cel mai frecvent  in randul fetelor cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani. In acest grup de varsta se gasesc peste 90 la suta dintre cazuri. Restul de 10 la suta sunt printre  fetele adolescente si baieti mici, fetite si femei tinere.

Cele mai frecvente simptome sunt:

-o frica puternica fata de cresterea in greutate si mentinerii greutatii sub nivelul minim al unei constitutii normale.

-o imagine distorsionata a corpului

-senzatia de persoana grasa, cand de fapt, persoana este slabaTulburarile de alimentatie

-senzatia de vinovatie sau de greata dupa servirea mesei

-hiperactivitate si exercitii fizice exagerate

-pierderea menstruatiei

In mod evident, tratamentul acestor probleme  nu este usor si necesita ajutor psihologic cat si nutritional, pentru o refacere prompta.

Bulimia

Persoanele bulimice nu-si pot controla impulsul  care le impinge sa manance, dar sentimentul de vinovatie si rusine  resimtit dupa ce au consumat o cantitate mare de mancare le face sa apeleze urgent la laxative, sau la varsaturi provocate, pentru a evita cresterea in greutate. Persoanele bulimice au in jur de 15 episoade  de infulecare si vomitare pe saptamana si de regula, greutatea lor este normala, deci boala este greu de detectat.

Cele mai frecvente simptome sunt:

-consum excesiv de mancare, aproape infulecare, cand persoana este singura

-o preocupare constanta fata de greutate

-un comportament deplasat, care  compenseaza consumul exagerat de alimente, si pentru a nu creste in greutate, un consum excesiv de medicamente, laxative, diuretice

-un nivel mare al eroziunii dentare, care poate duce la pierderea dintilor, datorata varsaturilor repetate

-modificari ale caracterului, care  includ depresii, tristete, sentimente de vinovatie si ura fata de propria persoana

Tulburarile de alimentatieObezitatea

Aceasta este o boala cronica tratabila, care a devenit o problema publica de sanatate in toate tarile dezvoltate. Pe langa faptul ca reprezinta risc cardiovascular, obezitatea la femei este asociata cu  cancerul de san si de endometru, polichistite ovariene si infertilitate. Femeile sunt extrem de motivate sa-si controleze greutatea din motive  estetice,  iar dieta este o problema emotiva extrem de puternica.

Ortorexia sau dependenta de a consuma numai alimente sanatoase

Ortorexia este o preocupare excesiva fata de sanatate. Oamenii care sufera de ortorexie se concentreaza exclusiv pe ceea  ce mananca. De regula, ei refuza carnea, grasimile, alimentele crescute cu ajutorul pesticidelor si erbicidelor, si cele care contin substante artificiale, dar obsesia lor cu privire la alimentatie depaseste aceste limite, si se ingrijoreaza din ce este preparata mancarea lor sau chiar in ce tip de vase este gatita. Acorda mult timp planificarii unui meniu si pregatirii hranei. Tot ce nu este natural, sanatos, sau controlat este refuzat, fapt ce influenteaza in mod negativ viata sociala a persoanei. Sevirea mesei intr-un restaurant devine o neplacere.

Obezitatea morbida

Este una din cele mai serioase boli din prezent, mai ales din cauza complicatiilor care apar din cauza ei. Trebuie tratata prin operatie, deoarece dietele sunt ineficiente. Se folosesc doua metode: inlaturarea chirurgicala, care are rolul de a introduce o absorbtie  redusa sau restrictia. Cea de-a doua metoda este mai putin drastica, deoarece nimic nu trebuie inlaturat. Aceasta reduce marimea stomacului,  astfel incat pacientul sa nu poata manca mult. In multe cazuri de obezitate morbida,  interventia chirurgicala este singura metoda prin care se poate scadea in greutate. Exista trei tehnici chirurgicale de tratare a obezitatii morbide: gastroplastia verticala, gastroplastia cu o banda ajustabila si bypassul gastric.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *