Vaccineaza-te inainte sa pleci in strainatate

Călătorii în alte țări se confruntă adesea cu probleme de sănătate pe care nu le-ar experienta de regulă la domiciliu. Pentru a minimiza riscurile de a deveni grav bolnavi atunci când călătoriti în străinătate, ar trebui să  faceti in avans orice imunizări specifice pot fi recomandate pentru a călători în regiunea lumiipe care o veți vizita. Este, de asemenea, un moment bun pentru a revizui istoria  imunizare proprie.

Potrivit Centrelor din  SUA pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), este cel mai bine e sa programati o vizita la medicul dumneavoastră sau la clinica de călătorie  cu patru sau șase săptămâni înainte de o excursie internaționala. Deoarece organismul dumneavoastră are nevoie de timp pentru a construi imunitatea după ce a primit un vaccin si multe vaccinuri actioneaza de-a lungul timpului,  o imunizare timpurie  este cel mai bun mod de a vă proteja. Chiar dacă  faceti o excursie în ultimul minut sau planuiti sa plecati in mai puțin de patru săptămâni, ar trebui să verificați  cu medicul dumneavoastră pentru a vedea dacă există vaccinuri sau medicamente preventive  care ar  putea fi recomandate.

 

Vaccineaza-te inainte sa pleci in strainatate

Centrul de control al bolilor imparte vaccinările de călătorie în trei categorii: de rutină,   recomandate și necesare. Vaccinurile clasificate doar ca “cerute” de Regulamentul Sanitar Internațional este vaccinarea impotriva febrei galbene pentru a călători în anumite țări din Africa sub-sahariană și tropicale, America de Sud.

“De rutină”  sunt vaccinurile care sunt în mod normal administraet, de obicei, în timpul copilăriei, în Statele Unite ale Americii. Acestea includ vaccinarile împotriva-

-difteriei
-tetanosului,
-tusei convulsive,
-rujeola,
-oreion,
-rubeola,
-varicelei,
-poliomielitei,
-hepatita B,
-hepatita A,
-Haemophilus influenzae tip b,
-rotavirus,
-meningococcus,
-papilomavirus uman, și
-pneumococ.
Călătorii internaționali ar trebui să se asigure că aceste vaccinuri sunt  deja facute, deoarece multe  maladii, care sunt rare în Statele Unite, datorită imunizarii populaței  pot fi mai frecvente în alte țări.

“Recomandate”  sunt vaccinurile  pentru a proteja călătorii de boli care apar de obicei în alte părți ale lumii. Medicii determina care vaccinuri sunt recomandate pentru traficul internațional de călători pe bază individuală, luând în considerare destinația dumneavoastră, dacă  va veti petrece timpul în zonele rurale, sezonul  in  care călătoriți, vârsta, starea generală de sănătate, precum și imunizarea dvs.

Vaccineaza-te inainte sa pleci in strainatate

Câteva exemple de vaccinuri care pot fi recomandate pentru călătorii internaționali(amintiți-ati putea nevoie de mai multe, mai puține, sau vaccinări diferite, în funcție de circumstanțele individuale) includ următoarele:

Rabia: virusul rabiei la câini este endemic în multe țări din întreaga lume, inclusiv  in părți din Thailanda, Vietnam, Brazilia, China, Filipine, Sri Lanka, Indonezia.
Febra tifoida: Această boala poate fi contractată în multe zone ale lumii, prin intermediul apei potabile contaminate sau produselor alimentare sau prin consumul de alimente sau băuturi care au fost manipulate de o persoana infectata.
Encefalita japoneză: Această boala este transmisa printr-un flavavirus dobândit de la muscatura unui tantar infectat. Acesta este cel mai frecvent vaccin-previne encefalita în Asia. Se gaseste in cea mai mare parte a Asiei și regiunile vestice a Pacificului.
Mulți călători în țările tropicale sunt preocupati de posibilitatea contractarii malariei, o infectie potential letala,  transmisa prin muscatura  unui tantar,  Anopheles de sex feminin. În timp ce malaria este   mai frecventa in Africa, boala apare în peste 100 de țări. Din moment ce nu există nici o vaccinare disponibila pentru prevenirea malariei, medicul dumneavoastră vă poate prescrie  medicamente preventive, sau profilactice  impotriva malariei, dacă urmeaza sa călătoriti  într-o zonă de risc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *