Vertijul

Creierul foloseste intrări din mai multe surse pentru a înțelege unde se află corpul în relație cu lumea și să îi permită să funcționeze. Informații senzoriale de la ochi, urechi, si receptori ajută la menținerea corpului în poziție verticală și il lasă să se mute într-un mod coordonat.

Vertijul e un sentiment de mișcare și, uneori insotit de greata si varsaturi, si apare atunci când orice parte a sistemului se descompune. Cu toate acestea, oamenii au tendința de a nu folosi acest cuvânt pentru a descrie simptomele lor, dar utilizează în schimb cuvantul amețeli .
Amețeli este un cuvânt greu de înțeles și trebuie să fie împărțit în două categorii, fie leșin sau amețeli. Ameteala este sentimentul că o persoană are stari de lesin în timp ce vertijul este cel mai adesea descris ca o senzație de pierderea echilibrului. Direcția de îngrijire este foarte diferită la ameteala, medicul poate sugera scaderea aportului de oxigen sau de nutrienți la nivelul creierului dintr-o varietate de cauze, inclusiv tulburari de ritm cardiac sau de deshidratare, în timp ce vertijul  trimite medicul în căutarea unor probleme neurologice sau ale urechii interne.

Cel mai important pas în a ajuta o persoană cu vertij este de a înțelege că persoana se plange de simptome de greață și vărsături și pierderea echilibrului, printre alte simptome.
Vertijul este o senzatie anormala, care este descrisa de către persoana ca un sentiment ca  se roteste sau că lumea se învârte în jurul ei. Aceasta este cel mai adesea asociată cu o problemă la urechea internă.

Urechea interna are două părți, canalele semicirculare și vestibul, care ajuta organismul sa știe unde este în relație cu gravitatia. Există trei canale semicirculare, care sunt aliniate în unghi drept una față de alta și acționează ca giroscop pentru organism. Canalele sunt umplute cu lichid și sunt căptușite cu un nerv  care transmite informații la cerebel , parte a creierului care se ocupa de echilibru și coordonare.

 

Vertijul

 

La pacientii cu vertij, inflamarea lichidului sau iritarea cristalelor de pe membrana nervoasa poate provoca senzație de amețeală chiar și fără mișcarea capului.
Care sunt cauzele vertijului?

Orientarea în spațiu și, prin urmare, echilibrul nostru   se măsoară prin trei sisteme senzoriale:

Sistemul vizual
Echilibrul (vestibular), sistemul urechii interne
Sistemul senzorial general, incluzând mișcare, presiune, și poziția senzorilor în articulații, mușchi și piele.
Aceste trei sisteme de alimentare transmit informații la trunchiul cerebral și creier cu privire la poziția noastră în spațiu în raport cu gravitatia și în lume. Trunchiul cerebral se conecteaza la creier prin maduva spinarii. Creierul, la rândul lui, procesează aceste date și utilizează informațiile pentru a face ajustări. Când toate cele trei sisteme senzoriale și creierul funcționeaza în mod corespunzător, rezultatul final este un sistem de echilibru sănătos.
Sarcini simple cum ar fi mersul pe jos și ridicarea unui obiect sunt mult mai ușoare dacă putem vedea împrejurimile. Senzația de rău de mare este o problemă care rezultă dintr-o lipsă de comunicare între un sistem vizual sănătos și o ureche interna sănătoasa. În acest caz, urechile spun creierului că există mișcare, în timp ce ochii ar putea vedea împrejurimile fixe ale cabinei. Modificări ale acuității vizuale, glaucom, cataracta   sunt exemple de probleme vizuale, care, la unele persoane sunt suficiente pentru a le crea probleme.
Medicamente, cum ar fi diazepam (Valium) și Meclizine (Antivert) sunt utilizate pentru a reduce inflamatia în cadrul sistemului vestibular.

Unor pacienti li se pune un guler moale pentru a limita gama de mișcare a capului, în timp ce vertijul se rezolvă treptat.

În cazul în care există motive de îngrijorare că există o infectie virala care cauzează labirintita sau nevrite, medicamente antivirale ca aciclovir (Zovirax) sau valacyclovir (Valtrex) pot fi luate în considerare.

Pacientii cu neuroma acustica sau alte probleme structurale ale urechii pot necesita interventie chirurgicala.

Tulburarile de echilibru sunt de multe ori imprevizibile. In functie de cauza, simptomele pot apărea în orice moment, chiar și după perioade lungi fara nici un simptom. Este important să se evite accidentele care ar putea fi cauzate de o tulburare de echilibru.

Persoanele cu simptome de vertij sau care au tendinta de a dezvolta vertij pot reduce sau elimina simptomele:

Schimbați poziția încet, mai ales atunci când va ridicati din poziția culcat sau așezat într-o poziție în picioare. Când ieșiti din pat, stati pe marginea patului pentru câteva secunde pentru a obține orientarea și permite reglarea sistemului circulator.
Când mergeti pe jos, concentrati-va pe obiecte la distanță. Nu va uitati în jos la picioare. Evitați zonele întunecate sau terenul instabil. Caderile la domiciliu apar atunci cand  se schimbă covorul cu gresie sau linoleum.
Atunci când sunteti într-o mașină, încercați să stati pe scaunul din față. Uitati-va pe fereastră, la un punct fix.
Utilizați un baston, pentru sprijin și pentru a oferi o presiune suplimentară de orientare.
Evitați activitățile in care se mișcă repetat capul în sus și în jos.
Încercați să evitați să țineți capul lăsat pe spate pentru perioade lungi de timp.
Fiți precaut atunci când se utilizează medicamente care pot cauza probleme de echilibru, ca un efect secundar.
Dacă o persoană are un episod de vertij, nu ar trebui să nu conducă sau să folosească utilaje până când medicul spune că este sigur să facă acest lucru. Oamenii care au vertij ar trebui să evite, de asemenea, sa urce scari sau sa participa la alte situații care pot fi periculoase pentru ei sau pentru alții (de exemplu, drumetii singuri sau sa aiba grijă de copii).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *