Acupunctura

Ce este acupunctura?

Acupunctura este o componentă a sistemului de îngrijire a sănătății din China, care poate fi urmărită înapoi cel puțin 2.500 de ani. Teoria generală a acupuncturii se bazează pe premisa că există modele ale fluxului de energie (Qi) prin corp care sunt esențiale pentru sănătate. Intreruperile  acestui flux sunt considerate a fi responsabile de boala. Acupunctura poate  corecta dezechilibrele de debit la punctele identificabile aproape de piele.

Practica  acupuncturii pentru  tratarea   bolilor in medicina americană a fost rară până la vizita președintelui Richard M. Nixon în China, în 1972. Din acel moment, a existat o explozie de interes în Statele Unite și Europa, în aplicarea tehnicii de acupunctura la medicina de Vest.

Acupunctura  include o familie de proceduri care implică stimularea locatiilor anatomice pe sau în piele printr-o varietate de tehnici. Există o multime de abordări de diagnostic si tratament in acupunctura  care include tradiții medicale din China, Japonia, Coreea, și alte țări. Mecanismul cel mai bine studiat de stimulare a punctelor de acupunctura folosește   penetrarea pielii cu ace subțiri, solide, metalice, care sunt manipulate manual sau electric. Acupunctura

Care sunt posibilele efecte secundare ale acupuncturii?

Prejudiciul cele mai frecvent raportat la acupunctura a fost puncția accidentală  pulmonara. Aceasta duce la o prăbușire parțială a plămânilor numita pneumotorax. Cele mai frecvente infectii raportate la tratamentele cu  acupunctura sunt hepatita virală, o infecție potențial grava a ficatului. Alte reacții adverse includ infecții bacteriene la nivel local la locul de inserție a acului în piele și în altă parte a corpului. În general, reacțiile adverse par să se refere la igiena precara.

Pentru ce boli e utila acupunctura?

Acupunctura ca o intervenție terapeutică este practicată pe scară largă în Statele Unite ale Americii.  S-au realizat multe studii de utilitate sau potențial. Cu toate acestea, multe dintre aceste studii oferă rezultate echivoce din cauza  mărimii eșantionului, și alți factori. Problema este complicată și mai mult de dificultățile inerente în utilizarea unor controale adecvate, cum ar fi grupurile placebo și acupunctura placebo.

Cu toate acestea, rezultate promițătoare au apărut, de exemplu, eficacitatea acupuncturii in greața post-operatorie și chimioterapie și vărsături și dureri dentare post-operatorii.  Există alte situații, cum ar fi, accident vascular cerebral, dureri de cap, crampe menstruale,   fibromialgie,  osteoartrita, dureri lombare, sindrom de tunel carpian.

Acupunctura

Rezultatele  cercetarilor au început sa elucideze mecanismele de acțiune ale acupuncturii, inclusiv eliberarea de peptide opioide și alte functii ale sistemului nervos central și periferic și modificări în funcțiile neuroendocrine. Deși mai sunt multe  studii de realizat, apariția unor mecanisme plauzibile pentru efectele terapeutice ale acupuncturii este încurajatoare.

Introducerea  acupuncturii inn alegerea  modalitatilor de tratament disponibile pentru public este in faza incipienta. Problemele de instruire, licenta,  rămân să fie clarificate. Există dovezi suficiente, cu toate acestea, ca  acupunctura sa-si extinda utilizarea   în medicina convențională și  încurajarea altor studii de fiziologie și valoare clinică.

Cum acționează acupunctura?

Multe studii la animale si la om au demonstrat că acupunctura poate provoca răspunsuri multiple biologice. Aceste răspunsuri pot să apară la nivel local, de exemplu,  sau aproape de locul de aplicare. Acest lucru poate duce la activarea căilor care afectează diferite sisteme fiziologice la nivelul creierului, precum și   periferic. In centrul atenției a fost rolul  acupuncturii ca analgezic. Dovezi considerabile susțin afirmația că peptidele opioide sunt eliberate în timpul acupuncturii și că efectele analgezice ale acupuncturii sunt cel puțin parțial explicate prin acțiunile lor. Stimularea prin acupunctura poate activa, de asemenea, hipotalamusul și glanda hipofiza, rezultând un spectru larg de efecte sistemice. Alterarea în secreția de neurotransmițători și neurohormoni   și modificările în reglementarea fluxului de sange, atât la nivel central și periferic, au fost documentate. Sunt, de asemenea, dovezi că există modificări în funcțiile sistemului imunitar produse de acupunctura.

În ciuda eforturilor considerabile de a înțelege anatomia și fiziologia “punctelor de acupunctura”, definirea și caracterizarea acestor puncte rămâne controversată. Chiar mai evaziva este baza stiintifica a unora dintre conceptele-cheie traditionale orientale medicale, cum ar fi circulația Qi-ului, sistemul de meridiane, precum și alte teorii conexe, care sunt dificil de conciliat cu informații biomedicale contemporane, dar continua să joace un rol important în evaluarea pacienților și formularea de tratament in acupunctura.

Deși multe rămâne necunoscute în ceea ce privește mecanismul si efectul terapeutic al acupuncturii, este încurajator faptul că un număr semnificativ de schimbări biologice pot fi identificate și delimitate.

Continuarea cercetărilor în această direcție, nu numai ca este importanta pentru elucidarea fenomenelor asociate cu acupunctura, dar are, de asemenea, potențialul de a explora noi căi în fiziologia umană care nu au fost examinate anterior într-un mod sistematic.

Acupunctura dintr-o privire

-Acupunctura s-a dovedit a fi eficace pentru tratarea gretii și vărsăturilor la adulți dupa o interventie chirurgicala sau dupa  chimioterapie si durerii post-operatorii dentare.
-Acupunctura poate fi eficace in tratarea unui numar de alte boli

-Mai multe cercetari sunt necesare pentru a defini mai precis rolul ei in domeniul ingrijirii sanatatii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *