Anemia

Anemia este o afectiune care se dezvolta atunci cand sangele tau nu are suficiente celule rosii in sange sau hemoglobina. Hemoglobina este o parte principală a celulelor rosii din sange si se leaga de oxigen. Dacă aveți prea puține celule rosii sau anormale in sange, sau hemoglobina dumneavoastră este anormala sau redusa, celulele din organism nu vor primi suficient oxigen. Simptomele de anemie – cum ar fi oboseala – apar datorita faptului ca organele nu primesc ceea ce au nevoie pentru a funcționa corect.

Anemia este boala sangelui cea mai frecventa in Statele Unite, afecteaza aproximativ 3,5 milioane de americani. Femeile și persoanele cu boli cronice au un risc crescut de anemie.

Anumite forme de anemie sunt ereditare și sugarii pot fi afectati in momentul nașterii.
Femeile din anii fertili sunt deosebit de sensibile la deficit de fier- din cauza pierderii de sânge de la menstruatie.
Seniorii, de asemenea, pot avea un risc mai mare de a dezvolta anemie din cauza dietei sarace si alte conditii medicale.
Există mai multe tipuri de anemie. Toate sunt foarte diferite în cauzele lor si tratament. Deficitul de fier- cel mai frecvent tip, este foarte tratabil cu schimbari in dieta si suplimente de fier. Unele forme de anemie – care se dezvolta in timpul sarcinii – sunt chiar considerate normale. Cu toate acestea, unele tipuri de anemie pot prezenta probleme de sanatate pe tot parcursul vieții.

Ce cauzează anemia?

Există mai mult de 400 de tipuri de anemie, care sunt împărțite în trei grupe:

Anemia provocată de pierderea de sânge
Anemia cauzată de scăderea producției sau defectul de celule roșii din sânge
Anemia cauzata de distrugerea celulelor rosii din sange

Celulele rosii din sange pot fi pierdute prin sângerare, care poate să apară lent, pe o perioadă lungă de timp, și pot merge de multe ori nedetectate. Acest tip de hemoragie cronică de obicei rezultă din următoarele:

Bolile gastro-intestinale, cum ar fi ulcere, hemoroizi, gastrita (inflamația stomacului), și cancer
Utilizarea antiinflamatoarelor cum ar fi ibuprofenul aspirinor, care poate provoca ulcere si gastrita
Menstruația și nașterea la femei, mai ales daca sangerarea menstruala este excesivă și în cazul în care există mai multe sarcini

Anemia
Anemia cauzată de scăderea de globule roșii

Cu acest tip de anemie, organismul poate produce prea putine celule sanguine sau celulele sanguine ar putea să nu funcționeze corect.

Anemia celulelor este o tulburare mostenita care afecteaza afro-americanii. Celulele rosii din sange sunt in forma de semiluna, din cauza unui defect genetic. Ele se descompun rapid, astfel încât oxigenul nu ajunge la organele corpului, cauzand anemie. Celulele în formă de semilună rosii din sange, de asemenea, se blocheaza in vasele de sange mici, cauzând durere.

Anemia prin deficit de fier se produce din cauza lipsei de fier în organism. Măduva osoasă din centrul osului are nevoie de fier pentru a produce hemoglobina, o parte din celulele rosii din sange care transporta oxigenul la organele corpului. Fără continut adecvat de fier, organismul nu poate produce suficienta hemoglobina pentru globulele rosii. Rezultatul este deficit de fier si anemie. Acest tip de anemie poate fi cauzata de:

O dieta saraca in fier, mai ales la sugari, copii, adolescenti, vegani și vegetarieni,
Cererile metabolice ale sarcinii și alăptării
Menstruație
Donatie frecventă de sânge

Bolile digestive, cum ar fi boala Crohn sau indepartarea chirurgicala a unei părți a stomacului sau a intestinului subtire
Anumite medicamente, produse alimentare și băuturi cofeinizate
Anemia prin deficienta de vitamine apare atunci când vitamina B12 si acidul folic sunt deficitare. Aceste două vitamine sunt necesare pentru a face celulele rosii din sange. Bolile care conduc la anemie cauzată de deficiența de vitamina includ:

Anemia megaloblastica: cand exista un deficit de Vitamina B12 sau acid folic sau ambele sunt deficitare
Anemia pernicioasa: lipsa de vitamina B12 cauzata de boli, cum ar fi boala Crohn, o infectie parazitara intestinala, indepartarea chirurgicala a unei părți a stomacului sau intestinului, sau a unei infecții cu HIV
Deficit alimentar: Consumul de carne putina sau deloc poate provoca o lipsa de vitamina B12, in timp ce consumul de legume prea puține poate provoca un deficit de acid folic.
Alte cauze ale deficitului de vitamine: sarcina, anumite medicamente, abuzul de alcool, boli intestinale

Atunci cand celulele rosii din sange sunt fragile si nu pot rezista stresului de rutină a sistemului circulator, ele se pot rupe prematur, cauzand anemie hemolitica. Anemia hemolitica poate fi prezenta de la nastere sau se dezvolta mai târziu. Uneori, nu există nici o cauza cunoscuta. Cauzele cunoscute de anemie hemolitica pot include:

Boli moștenite, cum ar fi anemia celulelor si talasemie
Factorii de stres, cum ar fi infectii, medicamente sau anumite alimente
Toxinele din ficat sau boala de rinichi
Atac inadecvat de către sistemul imunitar
Grefele vasculare, valve protetice cardiace, tumori, arsuri severe, expunerea la substanțe chimice, hipertensiune arterială severă, și tulburări de coagulare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *