Angelina Jolie a optat pentru dubla mastectomie

Angelina Jolie a dezvaluit ca a ales să aibă o dubla mastectomie electiva pentru a reduce sansele de a dezvolta cancer de san.
Problema aduce la lumina o tendință tot mai mare printre femei care au luat măsuri proactive pentru a ajuta la prevenirea acestei boli care pune in pericol viata.

Jolie a spus ca ea poarta gena, BRCA1, care creste semnificativ sansa sa dezvolte un cancer de san. Ca o măsură preventivă, ea a ales să aibă o mastectomie electiva la ambii sani. Ea a suferit trei luni de proceduri medicale și si-a pus implanturi pentru a-si reconstrui sânii.

Potrivit acestei surse, BRCA1 si BRCA2 sunt gene pentru “cancer de san 1″ și “cancer de san 2″, care, atunci cand sufera mutatii, pot crește foarte mult riscul de cancer mamar.

“Pot să spun copiilor mei că nu trebuie să se teamă că mă vor pierde din cauza cancerului de san.”
Femeile cu aceste mutatii au de cinci ori mai multe sanse de a dezvolta cancer de san. Cele cu gena mutanta au cu 15 la suta pana la 40 la suta mai mari sanse de a avea cancer ovarian, comparativ cu sansa de 1,4 la suta din femeile fara mutatie. La nivel national, aproximativ 25 la 30 la suta din femei opteaza pentru a avea imediat o reconstrucție după o mastectomie.

“Am început cu sanii, pentru ca riscul meu de cancer de san era mai mare decât riscul de cancer ovarian, iar operatia e  mai complexa”, a spus Jolie.

 

Angelina Jolie a optat pentru dubla mastectomie

 

Procedura este numit mastectomie profilactica, și un raport din 2010 în revista Oncology a declarat că utilizarea ei s-a dublat între 1998 și 2005. Un alt studiu recent a indicat faptul că procedura poate reduce sansa de a avea cancer de san cu pana la 100 la suta, dacă există o istorie de familie puternica a bolii sau o mutatie genetica BRCA.

Dr. Ruthie Harper, un internist din Texas, a declarat ca costurile procedurii sunt aproximativ 3.000 dolari, fără asigurare și de obicei nu sunt acoperite de asigurare. Mastectomia preventiva opționala e mult mai susceptibila de a fi acoperita de asigurare, dacă este făcuta după ce este detectat cancerul de san.

Atât mastectomiile cat și mastectomiile elective preventive sunt în creștere, iar ea crede că trendul va continua.

“Mastectomiile opționale pentru scopuri de prevenire nu sunt prea frecvente, cu toate acestea, cred ca vor incepe sa devina mai populare ca urmare a progreselor în testare, precum si alegerea lui Jolie de a face una, a declarat Harper.

Jolie a declarat ca obiectivul ei este de a ajuta alte femei.

“Am vrut să  spun  altor femei ca  decizia de a avea o mastectomie nu a fost ușoara. Dar sunt foarte fericita că am făcut-o. Șansele mele de a dezvolta cancer de san au scazut de la 87 la suta la sub 5 procente. Pot să spun copiilor mei că nu trebuie să se teamă că ma vor pierde “, a menționat ea.

Jolie a spus ca spera ca, in schimbul de povestii ei, femeile vor merge la teste pentru a vedea dacă de asemenea, poarta gena “defecta”. Mama lui Jolie a murit la vârsta de 56 de cancer ovarian.

Gazda E! Giuliana Rancic a luptat recent cu cancerul de san si a optat pentru o dubla mastectomie cu reconstructie.

Potrivit Centrelor pentru Controlul Bolilor, cancerul de san este cel mai frecvent tip de cancer la femeile americane. În acest an, Institutul National de Cancer estimeaza ca vor fi 232,340 de femei și 2.240 de barbati diagnosticati cu cancer de san.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *