Vertijul

Vertijul implica senzatia de ameteala, de slabiciune, dureri de cap, rezultate ale unui simt deficitar al echilibrului. Termenul provine de la vertere, verbul latinesc care inseamna a se invarti. O persoana care sufera de vertijuri poate avea senzatia de prebusire si ca obiectele din jur si camera se invartesc. In anumite cazuri, persoana poate simti ca si ea se roteste. Cateodata, vertijurile sunt insotite de greata si de pierderea auzului. Nu este o boala in sine, ci este simptomul unei alte boli. Vertijul apare cand sistemul nervos central primeste mesaje de la urechea interna, de la ochi, muschi si receptori ai pielii, mesaje care se contrazic unele cu altele. Faptul se poate datora unor multiple cauze , precum tumori  de creier, hiper sau hipo tensiune arteriala, alergii, diabet, lovituri la cap, oxigenare inadecvata sau intermitenta a creierului, anemie, boli, infectii virale, febra, administrare a anumitor medicamente, deficiente nutritionale, boli neurologice, stres psihic, schimbari ale presiunii atmosferice, blocaj al canalului urechii, al urechii medii sau din cauza excesului de ceara in ureche. Ameteala si imposibilitatea de a mentine echilibrul pot fi cauzate de o circulatie cerebrala deficitara, produsa de ingustarea vaselor de sange presate in zona gatului sau de boli precum diabetul sau anemia.

Exista cel putin o suta de simptome diferite ale vertijului. De asemenea,e xista diferita tipuri de vertij. Printre cele mai intalnite se regasesc urmatoarele:

-vertijul cronic aparut ca rezultat al hipertensiunii sau aterosclerozei. Acest tip de vertij fie nu dispare niciodata, fie apare foarte frecvent.

-vertijul senil poate fi cauzat de arteroscleroza, de o boala cronica a ochilor sau de sindromul numit vertijul pozitional benign sau paroxistic . Oricum, e bine sa aveti in vedere efectele secundare sau interactiunile anumitor factori care pot duce la astfel de probleme.

-vertijul juvenil este de obicei cauzat de anxietate sau hiperventilatie

-vertijul pozitional este un acces de vertij care apare atunci cand stati intr-o anumita pozitie. Se considera ca apare cand se produce un dezechilibru in mecanismele urechii interne.

-vertijul spontan poate dura de la cateva minute la ore. Poate fi provocat de anumite miscari sau de insuficieta oxigenare a creierului. Nivelul de zahar din sange poate fi o alta cauza a ametelilor asemenatoare vertijului.

Din cauza efectelor imbatranirii organismului, persoanele mai in varsta sunt predispuse la vertijuri. Organismul mentine un echilibru  intre mecanismele complexe dintre urechea interna si vaz. In canalele urechii interne, exista structuri numite otolite care sunt compuse din cristale de carbonat de calciu si care apasa pe celulele membranelor interne. Gravitatia actioneaza asupra otolitelor, astfel incat sa raspunda la miscarile capului. Acest lucru transmite semnale catre creier. Creierul utilizeaza aceste semnale pentru a calcula pozitia capului. Odata cu imbatranirea, in urechea interioara se pot acumula  mici particule care sa preseze celulele, si astfel, sunt trimise spre creier semnale false. Acestea pot interfera cu simtul echilibrului si apare vertijul. In plus, odata cu imbatranirea,  impulsurile nervoase au nevoie de mai mult timp pentru a ajunge de la ochi, nervi, la creier si la maduva spinarii. Acesta este alt efect al pierderii bruste a echilibrului, astfel intervenind ameteala.

Recomandari

-evitati miscarile bruste sau schimbarile foarte rapide ale pozitiei corpului

-limitati cantitatea zilnica de sodiu la mai putin de 2000 de mg. Prea mult sodiu poate afecta functiile urechii interne

-evitati alcoolul, cafeina, nicotina si alimentele prajite

-pentru a scapa de ameteala, asezati-va pe un scaun, cu picioarele fixate pe podea si concentrati-va privirea cateva minute doar asupra unui obiect

-daca aveti ameteli dupa administrarea unui nou medicament, ar putea fi efectul secundar al acestuia. Discutati problema cu medicul sau cu farmacistul

-daca vertijul este recurent, consultati medicul. Poate fi o preblema care necesita tratament.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *