Apendicita

Apendicita este o inflamatie a apendicelui, un tub mic, gros cat un deget, care atarna in partea din dreapta jos a intestinului gros. Scopul apendicelui nu este cunoscut. De obicei, se inflameaza din cauza unei infectii sau o obstrucție în tractul digestiv. Dacă nu este tratat, un apendice infectat poate izbucni și  infecția se raspandeste în întreaga cavitate abdominală și în fluxul sanguin.
 Apendicita afecteaza 1 din fiecare 500 de persoane din Statele Unite, in fiecare an. Riscul de apendicita creste cu varsta, ajungand la vârste cuprinse între 15 și 30 de ani. Apendicita este motivul principal pentru interventii chirurgicale abdominale la copii, cu patru din fiecare 1.000 de copii care au nevoie de  indepartarea apendicelui  înainte de varsta de 14 ani. Simptomele  de apendicita includ:
Apendicita
-Dureri abdominale, de obicei, incepand chiar deasupra buricului si apoi se muta la partea din dreapta jos a abdomenului
-Greață
-Vărsături
-Abdomen umflat
-Durere, atunci când partea dreapta a abdomenului este atinsa
-Subfebrilitate
-Incapacitatea de elimina gaze
-Modificarea formei normale a intestinului
Dacă aveți simptome de apendicita, nu faceti clisme sau laxative pentru a calma constipația. Aceste medicamente cresc șansa ca apendicele sa va explodeze. De asemenea, evitați să luați medicamente de durere  înainte de a vedea medicul, deoarece aceste medicamente pot masca simptomele de apendicita si vor face dificila stabilirea unui diagnostic.
Diagnosticul
Medicul  va revizui istoricul medical, în special de boli digestive. Acesta vă va întreba despre simptomele digestive actuale, inclusiv detalii despre mișcările intestinului cele mai recente: frecvența, caracterul (apoase sau tari), și dacă scaunul a fost brăzdat de sânge sau mucus. Medicul  vă va examina și verifica  daca aveti dureri la nivelul abdomenului.
Apendicita
Dupa examenul fizic, medicul  va solicita efectuarea de teste de sânge pentru a verifica semne de infectie si un sumar de urina pentru a exclude o problema a tractului urinar. De asemenea,  poate solicita o ecografie sau tomografie computerizata (CT) pentru a ajuta la confirmarea diagnosticului. La copiii foarte mici,  pot fi necesare niste raze pentru a exclude  pneumonia. Doctorul va solicita asistență medicală, din cauza durerii abdominale. În unele cazuri, un nivel scăzut al inflamației există timp de cateva saptamani inainte ca un diagnostic sa fie stabilit.
Tratament
Tratamentul standard este eliminarea apendicelui. Chirurgia, numita si apendicectomie, ar trebui să se facă cât mai curând posibil, pentru a reduce riscul ca apendicele sa se rupa. Dacă apendicita  suspectata, un chirurg va recomanda de multe ori scoaterea apendicelelui, chiar dacă o ecografie  nu poate confirma diagnosticul. Recomandarea chirurgului de a opera reflectă pericolul unui apendice rupt: Se poate pune viața în pericol, în timp ce o apendicectomie este o operațiune cu risc relativ scăzut.
 Chirurgii vor opta frecvent pentru chirurgia laparoscopica pentru a elimina apendicele, deoarece durata medie a șederii în spital este mai scurta și recuperarea este mai rapidă în comparație cu abordarea standardului chirurgical.
 De obicei, sunt date antibiotice intravenos in timpul interventiei chirurgicale. Antibioticul este continuat până a doua zi dupa operatie. În cazul în care apendicele s-a rupt, persoana va trebui să ia antibiotice timp de o saptamana sau mai mult.
Pentru a evita riscul unui apendice rupt, contactați-vă imediat medicului  dacă dumneavoastră sau un membru al familiei are simptome de apendicita. Apendicita este o urgenta, și necesită o atenție imediată.
Oamenii care au nevoie de interventii chirurgicale de multe ori stau în spital două-trei zile (în cazul în care apendicele  nu s-a rupt). Oamenii care au o apendicectomie  se recupera în mod normal, complet.
 În cazurile de apendice rupt, spitalizarea este de obicei mai lunga. Deși este rară, o persoană poate muri de apendicita daca un apendice rupt raspandeste infecția în întreaga cavitate abdominala și în sânge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *