Menopauza

Menopauza este definita ca lipsa perioadelor menstruale timp de 12 luni. Acesta este momentul din viata unei femei, atunci când funcția ovarelor încetează.
Procesul de menopauza nu se produce peste noapte, ci mai degrabă este un proces treptat. Așa-numita perioadă de tranziție perimenopauză este o experienta diferita pentru fiecare femeie.
Varsta medie de debut a menopauzei este de 51 de ani, dar menopauza poate să apară încă de la 30 de ani sau la 60 si nu exista nici un test de laborator de încredere pentru a prezice când o femeie va experimenta menopauza.
Vârsta la care o femeie începe perioadele menstruale nu este legată de vârsta de debut a menopauzei.
Simptomele menopauzei pot include sângerări vaginale anormale, bufeuri, simptome vaginale și urinare, si schimbari de dispozitie.
Complicatiile pe care femeile le pot dezvolta dupa menopauza includ osteoporoza si boli de inima.
Tratamentele pentru menopauza sunt personalizate pentru fiecare femeie.

Ce este menopauza?

Menopauza este definita ca lipsa perioadelor menstruale timp de 12 luni. Perimenopauza este un termen folosit uneori și înseamnă “timpul din jurul menopauzei.” Acesta este adesea folosit cu referire la perioada de tranziție spre menopauza. Acesta nu este oficial un termen medical, dar este folosit uneori pentru a explica anumite aspecte ale tranziției menopauzei în termeni laici.

Menopauza este momentul din viata unei femei, atunci când funcția ovarelor încetează. Ovarele sunt glande de reproducere la femei. Ele sunt situate în pelvis, câte una pe fiecare parte a uterului. Fiecare ovar este aproximativ de dimensiunea si forma unei migdale. Ovarele produc ouă (ovule) si hormoni feminini, cum ar fi estrogenul. In timpul fiecarui ciclu menstrual lunar, un ou este eliberat de la un ovar. Oul calatoreste din ovar printr-un tub falopian la uter.

 

Menopauza

Ovarele sunt principala sursă de hormoni feminini, care controlează dezvoltarea caracteristicilor de sex feminin ale corpului, cum ar fi sanii, forma corpului și parul. Estrogenii protejează, de asemenea, oasele. Prin urmare, o femeie poate dezvolta osteoporoza (subtierea oaselor), mai tarziu in viata atunci cand ovarele nu mai produc estrogen adecvat.

Perimenopauza este diferita pentru fiecare femeie. Oamenii de știință încă mai încearcă să identifice toți factorii care inițiază și influențează aceasta perioada.
La ce varsta o femeie ajunge la menopauza de obicei?

Vârsta medie a menopauzei este de 51 de ani. Dar nu există nici o modalitate de a prezice când va avea menopauza o femeie sau cand vor începe simptome sugestive de menopauza. Vârsta la care o femeie începe perioadele menstruale nu este, de asemenea, legată de vârsta de debut a menopauzei. Cele mai multe femei ajung la menopauza intre 45 si 55 de ani, dar menopauza poate să apară mai devreme, la 30 de ani sau 40 de ani sau poate să nu apară până când o femeie nu ajunge la 60 de ani. Ca o regula, femeile tind sa ajunga la menopauza la o varsta similara cu cea a mamelor lor.

Perimenopauza, adesea însoțită de nereguli în ciclul menstrual, împreună cu simptome tipice de menopauza precoce, poate începe până la 10 ani înainte de data ultimei menstruații.

Ce afectiuni pot afecta calendarul menopauzei?

Anumite conditii medicale si chirurgicale pot influența calendarul de menopauza.

Indepartarea chirurgicala a ovarelor

Indepartarea chirurgicala a ovarelor (ovarectomie), la o femeie va duce la o menopauza imediata, uneori numita menopauza chirurgicala sau menopauza indusa. În acest caz, nu există nici perimenopauza, si dupa o interventie chirurgicala, o femeie va experimenta, în general, semnele și simptomele de menopauză. În caz de menopauza chirurgicala, de multe ori femeile raportează că debutul abrupt al simptomelor menopauzei rezultate din simptome deosebit de grave, dar nu întotdeauna.

 

 

Menopauza

Care sunt simptomele menopauzei?

Este important să ne amintim că experiența fiecarei femei este individuala. Unele femei pot avea puține simptome sau deloc în timp ce altele au mai multe simptome fizice si psihologice. Amploarea și severitatea simptomelor variază semnificativ în rândul femeilor. De asemenea, este important să ne amintim că simptomele au loc o perioadă de timp îndelungată pentru unele femei. Aceasta, de asemenea, este de la individ la individ.

Simptome

Sângerări vaginale neregulate pot apărea în timpul menopauzei. Unele femei au probleme minime cu sangerarile anormale în timpul perimenopauzei în timp ce altele au sangerari imprevizibile, excesive. . Nu există nici un tipar “normal ” de sângerare în timpul perimenopauzei, și modelele variază de la o femeie la alta. Este comun pentru femeile la perimenopauza să aibă o perioadă  de mai multe luni, fara sangerare. O femeie poate avea perioade neregulate inainte menopauza. Este important să ne amintim că toate femeile care dezvolta menstruatie neregulata ar trebui să fie evaluate de către medic să confirme că menstruatia neregulata nu e cauzata de perimenopauza sau ca semn al unei alte afectiuni medicale.

Anomaliile menstruale care incep in perimenopauza sunt, de asemenea, asociate cu o scăderea fertilității, deoarece ovulatia a devenit neregulata. Cu toate acestea, femeile care sunt in premenopauza pot încă rămâne gravide până când nu au ajuns cu adevărat la menopauză (lipsa perioadelor de un an) și ar trebui să utilizeze în continuare contracepție în cazul în care nu doresc să rămâna gravide.

Bufeuri si transpiratii nocturne

Bufeurile sunt frecvente in randul femeilor in curs de menopauza. Un flash fierbinte este o senzație de căldură, care se intinde pe corp și este de multe ori mai pronunțat la cap și piept. Un flash fierbinte este uneori asociat cu înroșirea feței și este, uneori, urmat de transpirație. Bufeurile, de obicei, dureaza de la 30 secunde până la câteva minute. Desi cauza exacta a bufeurilor nu este pe deplin înțeleasa, bufeurile sunt probabil din cauza unei combinații ale fluctuatiilor hormonale și biochimice cauzate de scăderea nivelului de estrogen.

Uneori, bufeurile sunt însoțite de transpirații nocturne (episoade de transpirații abundente pe timp de noapte). Acest lucru poate duce la trezirea și dificultatea de a adormi din nou, rezultând în somn neodihnitor si oboseala in timpul zilei.

Simptome  vaginale

Simptomele vaginale apar ca urmare ca țesuturile mucoasei vaginului devin mai subtiri, mai uscate, și mai puțin elastice cand nivelul de estrogen scade. Simptomele pot include uscăciune vaginală, mâncărime sau iritație și / sau dureri in timpul contactului sexual (dispareunie). Schimbările vaginale de asemenea, duc la un risc crescut de infectii vaginale.

Simptome urinare

Mucoasa uretrei (tubul de la nivelul vezicii urinare care descărca urina in afara corpului) suferă, de asemenea, modificări similare la țesuturile de vagin, și devine mai uscat, mai subtire, si mai putin elastic. Acesta poate duce la un risc crescut de infectii ale tractului urinar, nevoia de a urina mai frecvent, sau scurgeri de urină (incontinență urinară).

Simptomele emoționale și cognitive

Femeile aflate la perimenopauza raportează de multe ori o varietate de simptome emotionale, inclusiv oboseala, probleme de memorie, iritabilitate, și schimbări rapide în starea de spirit.

Simptomele emoționale și cognitive sunt atat de comune incat uneori este dificil la o anumită femeie să știe dacă acestea sunt cauzate de menopauza. Transpirațiile nocturne care pot apărea în timpul perimenopauzei pot contribui, de asemenea, la sentimente de oboseală  care pot avea un efect asupra starii de spirit si performantele cognitive. În cele din urmă, multe femei se pot confrunta cu alte schimbări în timpul perimenopauzei sau dupa menopauza, cum ar fi evenimente de viata stresante, care pot provoca, de asemenea, simptome emotionale.

Alte modificări fizice

Multe femei au raportat un anumit grad de crestere in greutate, împreună cu menopauza. Distribuția țesutului adipos în organism se poate modifica, grasimea corporala fiind depozitata mai mult în zona taliei și abdomenului decât pe șolduri și coapse. Schimbările în textura pielii, inclusiv ridurile pot creste . Deoarece organismul continua sa produca niveluri mici de testosteron, hormonul masculin, unele femei pot experimenta o crestere a parului de pe bărbie, buza superioara, piept, abdomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *