Avortul

In acest articol:

 • Ce este avortul?
 • De ce se apeleaza la avort?
 • Pregatirea avortului
 • Cum se realizeaza avortul?
 • Avortul medicamentos
 • Avortul prin aspiratie
 • Avortul prin dilatare si chiuretaj
 • Avortul prin dilatare si evacuare
 • Histerotemia abdominala
 • Inductia travaliului
 • Refacerea organismului dupa un avort
 • Riscuri
 • Cand sa apelezi la un medic?

Avortul reprezinta intreruperea unei sarcini prin extirparea fetusului si a placentei din interiorul uterului. Acesta poate fi spontan, atunci cand fetusul nu se mai poate dezvolta independent, indus, cand este provocat in mod intentionat, si terapeutic, cand acesta este necesar pentru ca viata mamei este pusa in pericol.

Anual, peste o suta de mii de romance aleg sa faca o intrerupere de sarcina indusa.

De ce se apeleaza la avort?

Avortul indus este cel mai raspandit tip de intrerupere a sarcinii. Acesta intervine in momentul aparitiei unei sarcini neasteptate, cand nu sunt utilizate metode anticonceptionale sau cand acestea sunt folosite in mod necorespunzator. Intreruperea de sarcina este de asemenea intrebuintata in cazul in care analizele de sarcina indica o dezvoltare anormala a fetusului.
Mai mult de jumatate din cazurile de avort, au loc in timpul primelor 8 saptamani de sarcina si aprozimativ 88% in primele 12 saptamani de la conceptie.

Pregatirea avortului

Inaintea unei intreruperi de sarcina, medicul ginecolog va examina si se va documenta in privinta istoricului medical al pacientei. Chiar daca aceasta, a facut in prealabil un test de sarcina, este nevoie de un altul pentru confirmarea sarcinii. In anumite cazuri, este necesara realizarea unei ecografii pentru a determina varsta si marimea fetusului dar si pentru a verifica daca nu este vorba cumva de o sarcina ectopica (extra-uterina). Sarcina ectopica se datoreaza implantarii zigotului (oului fertilizat), in afara uterului, impiedicand dezvoltarea normala a a sarcinii si punand viata mamei in pericol .
Un test de sange va determina tipul de Rh al pacientei. Din cauza ca Rh-ul negativ al femeii insarcinate poate reactiona cu Rh-ul pozitiv al fatului,  interventia de intrerupere poate afecta viitoarele sarcini. De aceea, pacientei i se va administra o injectie cu imunoglobulina, pentru a preveni eventualele complicatii ce pot surveni dupa avort.

Cum se realizeaza avortul?

Pentru intreruperea unei sarcini, medicii se pot folosi de un tratament medicamentos, operatie sau de o combinatie intre acestea doua. Metoda aleasa depinde de varsta sarcinii, istoricul medical sau de preferintele pacientei. Avorturile realizate inainte de a noua saptamana de sarcina sunt efectuate in siguranta, infaptuite doar cu administrare de medicamente, nefiind necesara o interventie chirurgicala. Intre 9 si 14 saptamani, avorturile sunt realizate prin intermediul unei operatii si prin utilizarea medicamentelor, care ajuta la relaxarea si deschiderea cervixului. Dupa 14 saptamani, fetusul poate fi extirpat doar prin operatie si prin administrarea de substante medicamentoase ce declanseaza contractiile uterine.

Avortul medicamentos

Avorturile provocate prin intermediul administrarii de medicamente, numite si avorturi medicamentoase sau medicale, pot fi efectuate  in siguranta pana in a saptea saptamana de sarcina. Pe lista de medicamente folosite pentru intreruperea sarcinii, regasim:

Mifepriston

Mifepristonul se prezinta sub forma de comprimate si se administreaza pe cale orala. Acesta este un steroid sintetic ce blocheaza actiunea progesteronului, hormon necesar dezvoltarii sarcinii. Mai mult de 3 milioane de femei din Europa si China au primit mifepriston pentru a pune capat unei sarcini nedorite.

Reactiile adverse includ: greata, varsaturi, sangerari vaginale si dureri la nivelul pelvisului. Aceste simptome pot fi tratate de obicei cu medicatie corespunzatoare. Foarte rar pot survenii hemoragii. In acest caz, pacienta trebuie dusa de urgenta la spital si supusa eventual unei transfuzii de sange.

Misoprostol

Mifepristonul este mult mai eficient cand este luat in combinatie cu misopristolul, sau la 24 de ore de la administrarea primului. Acesta din urma provoaca contractarea uterului. Circa 97% dintre femeile carora li s-au administrat mifepriston in combinatie sau dupa administrarea mifepristonului au avut un avort complet pe perioada a 14 zile.
Exista doua cai de administrare a misoprostolului: pe cale orala si pe cale vaginala sub forma de ovule. Este foarte putin probabil ca administrarea ovulelor de misoprostol sa provoace greata, varsaturi sau diaree. Dar, aceasta forma de utilizare a medicamentului este asociata cu un risc mare de infectie. Tocmai din acest motiv, majoritatea obstetricienilor prefera sa prescrie comprimate orale de misoprostol, urmate de un tratament de 7 zile cu doxiciclina.

Metotrexat

Metotrexatul este folosit in cazul pacientelor alergice la mifepriston sau in cazul sarcinilor ectopice deoarece inceteaza dezvoltarea sarcinii extra-uterine. Aceasta este un agent antineoplazic ce se administreaza prin injectarea intramusculara.
Intre 68% si 81% dintre femeile ce au folosit metotrexatul au avortat complet in 2 saptamani si aproximativ 91% dintre ele in 45 de zile de la inceperea tratamentului. Cand doctorii prescriu metrotexat pentru o sarcina ectopica, nivelul hormonilor de sarcina necesita sa fie monitorizati pana cand acestia nu mai pot fi depistati in sange. Aceasta monitorizare nu este obligatorie si in cazul avortului medical, cand este vorba despre o sarcina intrauterina.
In cazuri foarte rare, este posibil ca sarcina sa supravietuiasca unui avort medicamentos, existand riscul aparitiei malformatiilor fetale. Riscul este mai mare in cazul folosirii misoprostolului. Daca resturile sau tesuturile sarcinii nu dispar complet in doua saptamani dupa avortul medical, sau daca pacienta sangeraza puternic, atunci este necesara o interventie chirurgicala de urgenta pentru a finaliza avortul. Aproximativ 3% dintre femeile ce au apelat la o intrerupere de sarcina de tip medicamentos, au nevoie de un alt tip de interventie precum aspiratia sau chiuretajul.

O femeie insarcinata nu ar trebui sa apeleze la un avort medicamentos daca:
• Are o sarcina mai mare de 49 de zile.
• Are probleme de coagulare a sangelui sau ia medicamente anticoagulante.
• Sufera de insuficienta renala sau ia medicamente pe baza de steroizi
• Nu poate vizita un medic pentru controale regulate.
• Nu are acces la serviciu medical de urgenta
• Are boala Crohn
Avortul chirurgical
Aceasta procedura de avort, denumita si extractie menstruala sau aspiratie manuala, este realizata intre una si 2 saptamani de la intarzierea ciclului menstrual. Aceasta metoda mai poate fi folosita si in cazul unui avort spontan sau incomplet.

In timpul procesului de avortare, medicul ginecolog introduce prin cervix un tub flexibil pana in interiorul uterului , si se foloseste de o seringa manuala pentru a curata cavitatea uterina . Se impune o anestezie locala pentru ameliorarea durerii. Administrarea de medicamente intra-venos pot diminua starea de anxietate si modul de reactie al organismului la durere. Aspiratia menstruala dureaza aproximativ 15 minute.

Avortul prin aspiratie

Denumita si aspiratie prin dilatare si chiuretare, aceasta metoda este posibila pana la 13 saptamani de la prima zi a ultimei menstruatii. Aceasta este cea mai comuna procedura de intrerupere a unei sarcini si presupune dilatarea colului si introducerea in cavitatea uterina a unui tub rigid din plastic. Un aspirator electric curata sub presiune continutul uterului. Acest proces dureaza aproximativ 15 minute. Se impune anestezie locala si medicatie administrata intravenos pentru ameliorarea durerilor provocate de dilatarea colului uterin.

Avortul prin dilatare si chiuretaj

In acest caz, colul uterin este dilatat pentru ca medicul sa poata avea acces in cavitatea uterina, iar apoi cu ajutorul unor instrumente numite chiurete, incepe procesul de extirpare a continutului si tesuturilor sarcinii. La finalul chiuretajului, doctorul poate folosi si aspiratorul pentru a se asigura ca nu au mai ramas urme sau resturi ce nu au putut fi indepartate prin chiuretaj. Cu cat varsta sarcinii este mai mica in momentul realizarii acestei proceduri, cu atat mai putin colul trebuie dilatat, facand acest proces mai usor si mai sigur.

Avortul prin dilatare si evacuare

Acest tip de avort este cel mai folosit pentru a intrerupe o sarcina cu o varsta cuprinsa intre 14 si 21 de saptamani. Metoda este asemanatoare aspiratiei, dar se foloseste de instrumente de o marime mai mare. Cervixul (colul uterin) trebuie dilatat sau alungit mult mai mult decat in cazul avortului prin dilatare si aspirare. In acest caz aspiratia este insotita de utilizarea forcepsului sau al altor instrumente speciale, care sa asigure indepartarea intregului continut prezent in cavitatea uterina.

Histerotemia abdominala

Aceasta metoda include o interventie chirurgicala majora pentru deschiderea uterului printr-o incizie la nivelul abdomenului. Aceasta metoda este foarte rara, dar este extrem de necesara daca avortul prin dilatare si evacuare nu poate fi efectuat. In acest caz, se impune anestezia generala.

Inductia travaliului

Dupa 14 saptamani de sarcina, avortul poate fi realizat doar prin administrarea de medicamente, ceea ce va provoca travaliul pacientei, proces ce conduce la eliminarea fetusului si a placentei. De obicei, aceasta procedura necesita mai mult de o zi de spitalizare deoarece implica travaliul si eliminarea sarcinii. In unele cazuri, metoda dilatarii si a evacuarii este utilizata pentru indepartarea completa a placentei. Exista trei modalitati de inductie a travaliului:

Invasiva

Aceasta modalitate presupune injectarea medicatiei direct in cavitatea uterina, de obicei in interiorul sacului amniotic.

Non-invaziva.
Metoda non-invaziva se realizeaza prin administrarea medicamentelor pe cale orala, intravenoasa, musculara sau vaginala.

Combinativa
ce implica utilizarea ambelor metode in acelasi proces de intrerupere a sarcinii. Aceasta modalitate este aplicata de obicei atunci cand avortul este efectuat tarziu in cel de-al doilea trimestru de sarcina, inainte de saptamana 24 de sarcina.

Refacerea organismului dupa un avort

Dupa o interventie de acest gen, exista cateva lucruri ce trebuie respectate pentru a evita posibilele infectii sau complicatii de alta natura. Medicul obstetrician isi va indruma pacienta in acest sens astfel pacientaceasta va fi sfatuita sa nu foloseasca tampoanele, sa nu faca dusuri pentru o anumita perioada de timp. De asemenea i se va spune sa nu aiba contacte sexuale pentru cel putin doua saptamani pentru a permite refacerea si revenirea la normal a uterului.
Mai mult, femeia, va fi informata ca spottingul si sangerarile sunt normale circa 2 saptamani de la interventie, acest lucru depinzand in mare parte de varsta sarcinii in momentul efectuarii avortului.

Riscuri

Riscurile unui avort medical includ infectii, sangerari si avorturi incomplete(neindepartarea completa a continutului uterin). Aceste probleme sunt rare si pot fi tratate. Un avort incomplet este tratat prin repetarea tratamentului, sau prin efectuarea unei aspiratii de dilatare si chiuretaj. O posibila infectie poate fi inlaturata cu antibiotice iar hemoragiile sunt oprite tot prin intermediul medicatiei. Foarte rar este necesara o transfuzie de sânge.

Riscurile avortului chirurgical sunt destul de scazute. Cele mai importante complicatii ale acesteia sunt hemoragiile, infectiile uterine (endometrita), elmimarea incompleta a resturilor sau perforarea uterului in timpul interventiei chirurgicale. O a doua interventie chirurgicala ar putea fi necesara pentru inlaturarea completa a continutului ce nu a fost eliminat si pentru refacerea uterului perforat.

Foarte rar poate surveni infertilitatea in cazul avorturilor usoare si fara grad de risc. Oricum, aceasta poate aparea in urma unei endometrite, a unei hemoragii sau in urma perforarii uterului.

Cand sa apelezi la un medic?

Contactati medicul daca in urma unui avort prezentati urmatorele simptome:

• Aveti temperatura de 38 de grade Celsius sau mai mult.
• Sangerati mai mult decat in timpul unei perioade normale de menstruatie.
• Durere severa la nivelul abdomenului si al spatelui.
• Scurgeri vaginale neobisnuite si urat mirositoare.
• Lipsa sangerarii in primele 24 dupa un avort medicamentos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *