Cafeina, daunatoare sau nu?

Ce este cafeina?

Există puțini oameni care nu sunt conștienți de efectul stimulativ pe care il ofera cofeina. Avem posibilitatea de a alege bauturi cofeinizate pentru un motiv. Cofeina este considerată drogul cel mai frecvent utilizat în lume. Aproximativ 90% dintre adulti il consuma zi de zi, și cercetarile au relevat  beneficiile sale in sănătate și consecințele.

Iubim cofeina , dar stim exact ce este ea? Cafeina este numele comun pentru trimethylxanthine. Atunci când e purificata, cafeina produce o pulbere de culoare albă intensa si amara, care oferă un gust distinctiv băuturilor răcoritoare. Cuvântul “cafeină” a venit de la cuvântul german Kaffee. După ingerarea cafeinei, aceasta este complet absorbita în termen de 30 – 45 de minute, iar efectele sale se diminueaza în mod substanțial în termen de aproximativ trei ore. Aceasta este în cele din urmă excretata astfel încât nu există nici o acumulare in organism. Cofeina a fost demonstrata de a afecta starea de spirit, vitalitatea, sistemul vascular cerebral, precum și activitatea gastrica si a colonului. Dar cafeina nu e buna pentru toata lumea. Acest articol va va lamuri despre beneficiile pentru sănătate și consecințele cofeinei.

Cafeina, daunatoare sau nu?

Care sunt sursele de cafeina?

Cafeina este găsita natural în frunze, fasole, anumite fructe și in peste 60 de plante din întreaga lume. Amărăciunea sa acționează ca un factor de descurajare pentru dăunători. Sursele cele mai comune in dieta noastra de cafea sunt, frunze de ceai, boabele de cacao, cola, băuturi energizante . Cofeina poate fi, de asemenea, produsa sintetic și se adaugă la produsele alimentare, băuturi, suplimente, și medicamente. Etichetele de pe produse sunt necesare pentru a lista cofeina ca ingredient dar nu e necesar sa listeze valorile reale ale substanței.

US Food and Drug Administration (FDA) si American Medical Association (AMA) clasifica un “aport moderat” de cofeina “în general recunoscut ca fiind sigur .” Acest lucru înseamnă că, dacă ați consumat o cantitate moderată este în general în regula. Cele mai multe dintre aceste studii au fost efectuate pe adulți. Aici este definiția a ceea ce este considerat consum mic, moderat, mare, și exagerat in aportul de cafeina:

-un nivel scăzut a consumului moderat este de 130 mg-300 mg pe zi
-o creștere moderată este de 200 mg-300 mg pe zi
-dozele mari sunt peste 400 mg pe zi
Se estimează că consumul mediu zilnic de cofeina in randul americanilor este de aproximativ 280 mg / zi, în timp ce 20% -30% consumă mai mult de 600 mg pe zi. Primele trei surse de cofeina la adulți sunt cafea (70%), bauturi racoritoare (16%), și ceai (12%).

Cafeina, daunatoare sau nu?

O greșeală pe care oamenii fac este ca presupun că in cafeaua decafeinizată nu există cofeina. Decafeinizarea se întâmplă printr-un proces. Potrivit site-ului Coffeeresearch.org, decafeinizarea, de obicei, este înmuierea boabelor in apa pentru a dizolva cofeina, extragerea cafeinei, cu un solvent de carbon activ si apoi re-înmuierea boabelor în apă sa absoarbă compușii de aromă care s-au pierdut în extractul inițial. Un studiu publicat de Jurnalul de Toxicologie analitică a constatat ca noua din 10 cesti de cafea decofeinizata conțin 8.6 mg-13.9 mg de cofeina. Un alt studiu realizat de Consumer Reports a testat 36 cesti de cafea decofeinizata din șase locații. Ei au descoperit ca mai mult de jumatate au avut mai puțin de 5 mg de cofeina in timp ce restul au avut de la 20 mg-32 mg pe cana.

Nu există nici o modalitate de a ști sigur exact cât de multă cofeină consumati așa că este o idee bună sa va impuneti o limită privind cantitatea totală de cafeina si produsele decafeinizate pe care le consumati . Puteți alege, de asemenea, produse cu conținut de cafeină mai mic.
Da cofeina dependență?

Ați spus vreodată că nu puteti funcționa fara ceasca de cafea de dimineata?Daca nu consumati  cafea, ceai, suc atunci vă simțiți letargic? Ar putea insemna faptul că sunteți dependent de cofeina? Depinde pe cine întrebati. Cei care nu se opun cofeinei afirma ca o consumam pentru plăcere, în timp ce cei care cred că da dependență spun ca o consumam în scopul de a ne satisface pofta noastră pentru ea.

Adevarul este că cafeină da “dependenta”, dar nu este la fel de intensa sau de periculoasa ca dependenta de droguri. Va puteți simți “dependent” de ea și că poate fi periculos să exagerati. Unii oameni nu simt nimic atunci cand consuma cafeina, iar altii nu simt nimic atunci când se opresc din consumat. Pentru cei care au simptome de sevraj este mai bine să scadă încet aportul. Toate aceste informații se bazează pe cercetările efectuate pe adulți. Nu putem spune cu siguranta ca cofeina va avea același efect asupra copiilor și adolescenților, fără cercetare propriu-zisă.

Poate cafeina cauza boli de inima?

Cu prevalența înaltă a bolilor de inima, legăturile dintre factori si stilul de viata, cum ar fi dieta si activitatea fizica, sunt în curs de ample cercetari. Cercetarea rolului cafeinei în această epidemie a dus la răspunsuri contradictorii. Unele dovezi sugerează o creștere a hormonilor de stres din consumul de cofeina, care ar putea reprezenta un risc cardiovascular, dar cercetarile recente nu au aratat nici o relație între ingestia de cofeina si bolile de inima. De fapt, studiile au demonstrat  ca are un efect protector impotriva bolilor de inima, la populația vârstnică. Studiile au arătat că ceaiul si cafeaua nu au fost asociate cu creșteri ale tensiunii arteriale sau aritmii, în timp ce băuturile răcoritoare erau. Cercetarea a aratat, de asemenea, faptul că cafeaua decofeinizata si ceaiul nu au aceleași beneficii ca și versiunile cu cafeina. Studiul Framingham Heart a examinat toate posibilele legaturi intre consumul de cofeina si bolile cardiovasculare si nu a gasit efecte dăunătoare ale consumului de cafea. Pot, totuși, să fie excepții de la aceasta. Oamenii reacționează diferit la cofeina, iar unii pot experimenta cresteri ale tensiunii arteriale sau aritmii. Este întotdeauna cel mai bune sa discutaticu medicul dumneavoastră dacă aveți orice reacții adverse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *