Cauzele acneei

Acneea (acneea vulgaris) este o afecțiune a pielii foarte frecventa, care ne afectează aproape pe toate dintre noi la un moment dat în viața. Aceasta poate fi alarmanta pentru ca are un impact asupra aspectului nostru   și provoacă pete pe piele. Acneea poate avea mai multi factori declansatori, cum ar fi dieta si hormonii. Aceasta, apare de obicei, pe fata, piept și spate și poate varia de la puncte albe si negre pana la pustule inflamate extrem. În cel mai rău caz, acneea poate fi o afectiune pe termen lung, care poate duce la cicatrici. Cei care sufera de acnee sunt cu totii de acord ca poate fi supărătoare atat fizic cat si emotional.

Păstrarea pielii curate este imperios necesara pentru a ajuta la prevenirea dezvoltarii de noi pete. Tu ar trebui să încerci să speli zona afectata nu mai mult de două ori pe zi, cu un produs de specialitate sau săpun.

Din fericire acneea este controlata prin tratament. Momentan sunt lotiuni, creme și geluri  disponibile  la farmacii, care pot trata acneea atât de supărătoare. Dacă aveți acnee severă, care, de asemenea, s-a raspandit pe piept si spate, atunci poate fi necesar să fie tratata cu creme sau antibiotice mai puternice, care sunt disponibile pe bază de prescripție de la medicul dumneavoastră. Dacă există noduli sau chisturi în curs de dezvoltare, atunci trebuie să consultați medicul, deoarece acestea ar putea lasa cicatrice. De asemenea, dacă aveți stres emotional din cauza acneei, vorbiti cu medicul pentru ajutor.

 

Cauzele acneei

 

Se crede că majoritatea cazurilor de acnee sunt direct legate de schimbări în nivelurile de hormoni in timpul pubertatii. Ce se întâmplă este că pielea produce prea mult sebum, care blochează foliculii de par, ceea ce duce la punctele albe si negre. Apoi, prin intermediul bacteriilor de obicei inofensive, care infecteaza un folicul blocat, apar chisturi cu puroi. Modificările hormonale care apar la femei in timpul menstruatiei sau sarcinii pot duce, de asemenea, la acnee. Dacă părinții tăi și rudele tale au suferit de acnee, atunci există mai multe șanse ca vei fi predispus.

Acneea este o afecțiune frecventa la adolescenti si adulti tineri. Se estimeaza ca mai mult de 80% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 11 și 30 vor fi afectate la un moment dat. Majoritatea persoanelor care sufera de acnee in adolescenta vor incepe sa scape de ea dupa 20 de ani. Cu toate acestea, există unele excepții de la această regulă și acneea poate continua potențial la varsta adulta. Acest lucru nu este foarte comun cu toate acestea și doar aproximativ 5% din femei și 1% din barbatii de peste 25 de ani au acnee.

 

Cauzele acneei

 

 

Cat de comuna este acneea?

Dermatologii (specialiștii in piele), spun ca aproximativ trei sferturi dintre tinerii cu varsta intre 11-30 ani vor avea acnee la un moment dat. Acneea poate afecta persoane de toate rasele și de toate vârstele. Cel mai frecvent afecteaza adolescentiI si adulti tineri, cu toate că există oameni de cincizeci de ani, care inca au acnee. Potrivit Brown University, SUA, aproximativ 17 de milioane de americani sunt estimati a avea acnee la un moment dat.

Desi acneea afecteaza atat barbati si femei, barbatii sufera de acnee pentru mai mult timp – probabil din cauza testosteronului, care este prezent în cantități mai mari la barbatii tineri, putand agrava acneea.
Care sunt cauzele acneei?

Nimeni nu este complet sigur ce cauzeaza acneea. Expertii cred ca o cauza primara este o cresterea nivelului de androgeni – este un tip de hormon. Nivelurile de androgeni cresc atunci când un om devine adolescent. Cresterea nivelului androgeni face glandele de sebum de sub piele sa creasca productia de ulei.
Unele studii indica faptul ca sensibilitatea la acnee ar putea fi, de asemenea, genetica. Unele medicamente care conțin litiu   pot cauza acnee. Cosmeticele grase pot cauza acnee la unele persoane sensibile. Schimbarile hormonale din timpul sarcinii de asemenea pot cauza acnee  sau sa o agraveze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *