Cezariana vs nastere naturala

Cezariana este frecvent efectuata atunci când o naștere naturală este considerata a fi prea riscanta pentru mama sau sănătatea copilului. Astazi, spitalele private din Africa de Sud sunt mult mai performante in cezariene decât in nașteri naturale și cezariana a devenit o procedura electivă, mai degrabă decât o necesitate. Mamele pot avea impresia că o cezariana este o modalitate ușoară de a evita durerea sau pot simți ca e mult mai convenabila decât o nastere naturala. Creșterea frecventei cezarienelor nu este numai în Africa de Sud, în realitate, procedura este efectuata mult mai frecvent în multe alte țări din întreaga lume, cum ar fi în China, America Latină și Statele Unite, aceste operatii fiind efectuate mai mult ca 46% decât în anii anteriori. Interesant este ca Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a indicat că nicio regiune din lume nu este justificată sa aiba o rata de cezariane, care depășește mai mult de 10 la 15%
Dacă o cezariana nu este o necesitate, de ce se optează pentru aceasta procedura si este ea oare o alegere înțeleaptă?

Cezariana vs nastere naturala

De ce să alegeți să va supuneti unei operații majore, în cazul în care nu este necesar.
Nașterea naturală este exact faptul că – este în totalitate naturala. Mulți experți sunt de acord că, atunci când alegi o cezariana copiii pot suferi de o reacție adversă la anestezic, care este administrat înainte ca operația sa aiba loc. Datorită faptului ca cezarienele sunt planificate la cateva zile inainte de săptămâna 39, există întotdeauna un risc de nastere prematura, iar aceasta înseamnă că mamele vor avea de a face cu complicații, care apar din cauza nasterii premature. Atunci când un copil se naste in mod natural, o mama va intra in travaliu – un semn ca bebelusul este gata! Deoarece cezariana este programată înainte, o nastere prematura este un risc real!

Un alt risc la cezariana este pericolul la care copilul nenăscut ar putea suferi în timp ce procedura este în curs de desfășurare. La o cezariana, se face o incizie în uter și copilul este extras. Cu o nastere naturala, copilul se angajează în canalul de nastere si procesul permite copilului să se pregătească pentru lumea din afara. Nașterea naturală are loc în etape și fiecare etapă este pregătitoare pentru mama si copil, in timp ce o cezariană nu permite ca pregătirea să aibă loc.

Cezariana vs nastere naturala
Există, desigur, cazuri în care o cezariana este cea mai sigura metoda, iar aceste cazuri includ:

Nașteri multiple (în special premature)
Un travaliu prelungit
În cazul în care copilul pare a fi în primejdie
Prolapsul sau creșterea tensiunii arteriale sau a frecvenței cardiace.
În cazul în care copilul este situat pelvian
Atunci când un instrument ( forcepsul, etc) nu reușește
Un copil care este extrem de mare
În cazul în care mama este HIV-pozitiva-cezariana va elimina riscul de transmitere de la mamă la copil
Nasterea naturala
Mamele care nasc natural se recupereaza mult mai repede decat cele care au avut o cezariana . Dupa nasterea naturala, nu există nici o rană fizică, care va trebui sa se vindece – cu excepția cazului s-a facut epiziotomie -taierea perineului in timpul nasterii. În plus, perioada de spitalizare este mai crescuta pentru mamele care nasc prin cezariana. Cercetarile cu privire la o naștere naturală vs cezariana au arătat că mamele care au nascut prin această metodă, va dura mult mai mult timp pentru a interacționa cu copiii lor, decât cele care dau nastere in mod natural.
În ceea ce privește beneficiile pentru sugari, în timpul nașterii naturale, endorfinele sunt secretate și aceste endorfine s-au dovedit a juca un rol în a ajuta copilul nou născut sa se adapteze la viața în afara uterului, iar endorfinele sunt, de asemenea, folosite pentru a face călătoria prin canalul de nastere, mai reconfortanta pentru copil. Bebelusii care sunt nascuti prin cezariană nu sunt expusi la aceste endorfine!

Nașterea naturala este cu siguranță dureroasă și obositoare, însă odată ce aceasta s-a finalizat, durerea din timpul contractiilor si travaliul sunt rapid uitate. În câteva ore, mama va fi capabila să se bucure de un duș cald, și va avea, de obicei, un apetit sănătos. Durerea după o cezariană va retine o femeie de la mersul pe jos, și chiar și alăptarea va fi incomoda și dureroasa pentru mai multe zile de la nastere!

O cezariana este considerată a fi un risc relativ ridicat pentru sănătatea mamei, deoarece pot aparea infecții, împreună cu hemoragie, leziuni ale organelor interne, și complicații în timp ce e sub anestezie. Complicații psihologice, de asemenea, pot să apară după naștere.

În plus față de riscurile pentru sănătate, o cezariana este mult mai costisitoare decât nașterea naturală, deci nu este vorba doar de procedura, o mamă va trebui să-și petreacă zile suplimentare in spital pentru a se recupera.

Dacă un medic a decis că o cezariana este necesara, femeia trebuie să își exercite dreptul de a alege și poti pune la îndoială decizia medicului. Dacă o cezariana este considerată a fi cea mai sigura metoda – mama ar trebui să efectueze investigații pentru a stabili dacă această metodă este singura cale de urmat!

Nu permiteti unui medic sa vă intimideze sa faceti o cezariana pur și simplu pentru că este mai convenabil! Alegeți să analizati lucrurile și să faceti o alegere inteligenta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *