Cum iti dai seama daca ai o tulburare de alimentatie

Cum să ştii dacă ai o tulburare de alimentaţie :
Toată lumea este dependentă de mâncare . Dacă nu mâncăm , nu trăim , aşa că mâncarea reprezintă din punct de vedere tehnic o dependenţă pentru fiecare persoană de pe planetă . Totuşi o tulburare de alimentaţie sau o dependenţă , este clasificată ca un tipar de alimentaţie , care este nesănătos sau de-a dreptul periculos . Drept exemplu săritul peste o masă , ocazional nu reprezintă o tulburare de alimentaţie , deoarece nu afectează în mod necesar sănătatea dumneavoastră , dar anorexia , boală în cazul careia persoanele se înfometează intenţionat în fiecare zi până în punctul în care îşi pun sănătatea în pericol , este o tulburare de alimentaţie .

 

Cum iti dai seama daca ai o tulburare de alimentatie

 

Supraalimentarea ocazională  nu va fi clasificată drept o tulburare de alimentaţie, dar cum vei ştii când treci aceea limită de la a avea un apetit consistent la a avea direct o tulburare de alimentaţie?  Cât de multă mâncare este prea multă şi când devine mâncatul o dependenţă nesănătoasă ? Vom vorbi despre asta in acest articol.
Doar tu îţi ştii adevărata ta relaţie cu mâncarea şi dacă aceasta este una sănătoasă . Şansele sunt ca dacă eşti sincera cu tine, vei ştii imediat daca ai o tulburare de alimentaţie , dar mai există şi semne şi simptome pe care trebuie să le urmăreşti dacă tot nu eşti sigura. Greutatea corpului tău ar fi unul dintre simptomele unei tulburari de alimentaţie . Dacă eşti supraponderala sau obeza , sunt şanse să ai o tulburare de alimentaţie ce îţi pune în pericol sănătatea . Este uşor în ziua de azi să dobândeşti câteva kilograme în plus , deoarece majoritatea oamenilor stau în faţa unui computer sau a unui televizor întreaga zi şi iau câteva mese nesănătoase , dar când eşti cu 22 kg , 45 kg sau chiar mai mult peste greutatea normală acesta este un semn sigur al unei tulburări de alimentaţie . Este practic imposibil să ai acest exces de greutate când urmezi un plan de alimentaţie sănătos .

 

Cum iti dai seama daca ai o tulburare de alimentatie

 
O dependentă de mâncare sau o tulburare de alimentaţie poate fi de asemenea observată prin modul în care priveşti mâncarea şi în importanţa pe care aceasta o joacă în viaţa ta . Pentru cei cu o dependenţă nesănătoasă , mâncarea reprezintă punctul central a tot ceea ce faci . Întreabă-te daca ai o nevoie continuă de mâncare sau să mergi în oraş să mănânci când eşti cu prietenii şi dacă treci printr-o perioadă dificilă şi nu te poţi bucura atunci când nu ai mâncare la îndemână . Îţi poţi imagina ca urmareşti un film fără popcorn sau bomboane şi mergi vreodată la popice (bowling) cu prieteni sau te joci biliard sau să faci orice altceva dar să mergi sa mănânci ?Aceste lucruri îţi pot spune dacă suferi de o dependenţă de alimentaţie .
O persoană alcoolică poate să bea în prezenţa celorlalţi sau să strecoare alool pentru a-l bea pe ascuns fără ştirea celor din jur . Faci acelaşi lucru cu mâncarea ? Nu este nimic rău în a merge să mănânci de unul singur sau în a ascunde delicatese de copii la ocazii speciale , dar eşti sigura ca familia şi prietenii tăi  vor fi de acord cu cât de mult mănânci sau cu ce mănânci dacă ar afla ?Acesta poate fi un semn al dependenţei.

Dacă suspectezi că suferi de o tulburare sau de o dependenţă de alimentaţie , vorbeşte cu doctorul tău de familie sau ia în considerare alăturarea   unui grup de suport ca „Obezii Anonimi” . Sănătatea ta depinde de asta !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *