Cum sa explici divortul copiilor

Cand vine vorba sa explice divortul copiilor, multi parinti ingheata. Cum sa le spui celor mici ca viata pe care ei o stiu se va schimba considerabil? Sa dai o astfel de veste copilului tau este poate cea mai grea parte dintr-un divort, pentru ca stii ca va cauza durere, confuzie, celui pe care-l iubesti cel mai mult.

Pregateste-ti copilul pentru divort

Una dintre cele mai dificile conversatii pentru orice parinte e sa-i spuna copilului despre divortul care va urma. Sunt momente incredibil de grele, cu emotii coplesitoare, anxietate continua, sentimente apasatoare de vina si rusine.
Cum sa explici unui copil ca familia si confortul ei va fi schimbata pentru totdeauna? Cum sa-i spui ca nu este vina lui? Cum sa-l asiguri ca viata merge mai departe, ca va fi in siguranta, ingrijit si iubit, chiar si dupa divortul parintilor sai?
”Mama si tata au probleme. Nu suntem de acord cu unele lucruri si asta creeaza conflicte. Chiar daca unele discutii sunt despre tine, asta nu inseamna ca tu esti de vina. Tu esti un copil inocent pe care amandoi il iubim si il pretuim. Nu este vina ta ca mama si tata nu sunt si se pun de acord cu ora ta de culcare sau unde sa mergi in vacanta, cum sa te ajutam la teme sau chiar daca ar trebui sa joci sau nu fotbal. Nu ne certam din cauza ta. Nu ne putem pune de acord despre lucruri care te privesc si care au legatura cu tine si familia. Dar sub nici o forma, nu e vina ta.”
Cum sa explici divortul copiilor
Vom fi intotdeauna parintii tai
Indiferent ce schimbari vor aparea de-a lungul timpului, un lucru e sigur. Mama si tata vor fi intotdeaua parintii tai. Nimeni altcineva. Amandoi te vom iubi mereu si vom fi alaturi de tine, nu conteaza unde vom locui sau cum se vor schimba lucrurile.
Divortul e un cuvant infricosator. Dar inseamna ca familia noastra va trece prin niste schimbari. Schimbarile sunt ok. Totul in viata se schimba. Tu cresti mare, inalt, puternic si inteligent pe zi ce trece. Schimbarea inseamna ca lucrurile vor fi diferite in anume fel. Nu inseamna ca va fi rau. Schimbarea poate fi amuzanta si noua. Uneori, dureaza pana te obisnuiesti cu schimbarea, ca atunci cand incepi o clasa noua cu un nou profesor. Altadata, schimbarea ne da sansa sa facem lucrurile mai bine, ca inceperea unui nou sport sau a unui hobby pe care il iubesti.

Totul va fi in regula

Deseori, suntem inspaimantati cand incepem lucruri noi si infruntam provocari. Ca prima data cand ai invatat sa te dai pe bicicleta, prima zi de scoala, sau prima zi de tabara, sau prima zi la dentist. Lucrurile intotdeauna se rezolva, chiar si atunci cand suntem speriati si credem ca nu. Cu divortul va fi la fel. Lucrurile vor fi noi si diferite un timp. Vom avea alte responsabilitati si diferente de program. Dar viata va merge mai departe. Ne vom obisnui cu diferentele. Unele chiar ne vor placea. Si dupa un timp, ne vom uita inapoi si vom spune ca viata e putin mai diferita decat stiam, dar totul e ok. Sunt ok, familia mea este bine, si cel mai important, ne iubim. Este mai mult decat ok, este grozav chiar.
Mama si tata intotdeauna te vor iubi
Indiferent ce se intampla, mama si tata te vor iubi intotdeauna. Asta nu se va schimba niciodata. Nu conteaza unde locuim, ce facem, sau cat de mare cresti. Poti sa contezi pe asta. Si sa nu uiti niciodata.

Aceste mesaje sunt fundamentale si copilul tau depinde de ele cand se simte speriat, trist sau nesigur. Repeta-i-le cu cuvintele si cu stilul tau. Vei fi rasplatita in mii de feluri atunci cand tu si copilul tau infruntati provocarile vietii de dupa divort.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *