De ce ne gadilam?

În general, noi, oamenii, asociem râsul cu plăcere și umor. Cu toate acestea, se poate întâmpla, de asemenea sa radem incontrolabil atunci când cineva ne gadila. Este aproape imposibil sa ne oprim din râs atunci când ne gadila cineva. Dar acest lucru nu înseamnă ca radem , fiindca ne simtim fericiti. Un număr de dovezi sugerează că râsul asociat cu gâdilat este pur și simplu o reacție la surpriza si panica. Acum, v-ati putea întreba de ce gâdilatul îi face pe oameni să râdă, și care este știința din spatele reacției?

Fiziologia gadilitului

Fiecare dintre noi are milioane de terminatii nervoase mici sub piele, care să atenționeze creierul la toate tipurile de atingere și la expunerea la frig și căldură. Aceste terminatii nervoase sunt conectate direct la creier prin intermediul nervilor. De obicei, atunci când cineva te atinge, esti în stare să recunosti această senzație, deoarece terminatiile nervoase transporta senzația la creier, care la rândul său, răspunde la ea. Acum, o senzație de gâdilat este total diferita de orice atingere normală, deoarece aceasta își desfășoară mesajul nu la una, ci la doua regiuni ale creierului, numita cortexul somatosenzorial si cortexul cingulat anterior. Analiza cortexului somatosenzorial la senzatia de atingere, de exemplu – e asociata cu presiune, în timp ce cortexul cingulat anterior este responsabil pentru sentimentele plăcute. Atunci cand sunt stimulate colectiv, ele creează senzația de atingere combinata cu plăcere, care se numește “gâdilat”. Aceasta senzatie speciala, în general, rezulta dintr-o atingere ușoară. În același timp, când cineva te gâdilă tine foarte mult și exista prea multă presiune, în cel mai scurt timp senzația plăcută va fi înlocuita de durere și vei găsi gâdilatul dureros, mai degrabă decât plăcut.

 

De ce ne gadilam?

 

Este, de asemenea, cunoscut ca exista persoane care nu se gadila. Acest lucru se datorează faptului că, la partea din spate a creierului, există un cerebel foarte inteligent. Acesta alertează imediat partea rămasă a creierului ca nu este necesar să se răspundă la acest semnal. Acest proces special prin care creierul aruncă informațiile inutile, astfel încât să se concentreze pe lucruri vitale este cunoscut sub numele de “Atenuarea senzorială”. Un alt lucru interesant despre actul de gâdilat este faptul că unele părți ale corpului uman sunt mult mai delicate decât altele.

Puncte delicate

Potrivit lui Charles Darwin, cel mai faimos biolog din istorie, locurile cele mai delicate de pe corpul uman sunt acele zone care sunt cel mai puțin atinse de alte persoane, cum ar fi axilele si talpile picioarelor. Fără îndoială, mulți oameni izbucnesc în râs necontrolat cand sunt gadilati sub brațe sau tălpi și este, de asemenea, adevărat că aceste locuri sunt cel mai puțin atinse de către alții. Cu toate acestea, iritabilitatea depinde în mare măsură de modul în care sunt atinse. De exemplu, dacă cineva iti atinge talpa piciorului cu palma, atunci cel mai probabil nu simti gadilatul. În mod similar, nu veți simți gadilat atunci când mergeti pe jos desculți. Dar sub talpi, există o serie de receptori nervosi extrem de sensibili numit corpusculii Meissner, și din cauza acestor terminatii nervoase picioarele sunt foarte sensibile și delicate.

 

 

De ce ne gadilam?

 

Mai mult decât atât, se pare că punctele cele mai sensibile sunt, de asemenea, acele zone susceptibile de atacat. Subsuoara contine vena axilară și artera, și permite accesul liber la inima, deoarece coastele nu ofera nici o protecție pentru cavitatea toracică de la zona axilei. Un alt loc delicat comun este gâtul. Gâtul adaposteste doua artere importante – trahee (care duc aerul in plamani) și carotida (care furnizează sânge la nivelul creierului). Acum, fără nici un os de protecție în fiecare parte a gatului, vom reacționa în mod automat cand ne atinge cineva in acele zone. Prin urmare, putem spune că senzația de gâdilare este un tip de mecanism de apărare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *