Sa intelegem dislexia

Ce este dislexia?

Dislexia fost definită în diferite moduri. De exemplu, în 1968, Federația Mondială a definit dislexia ca “o tulburare la copii, care, în ciuda experienței in sala de clasă convențională, nu reușesc să atingă competențele lingvistice de citire, scriere, ortografie proporționale cu abilitatile lor intelectuale.” Potrivit US National Institutes of Health, dislexia este o dizabilitate de învățare care poate afecta capacitatea unei persoane de a citi, a scrie, și, uneori, vorbi. Dislexia este cel mai comun handicap de invatare la copii si persista de-a lungul vieții. Severitatea dislexiei poate varia de la ușoară până la severă. Dislexia care este tratată mai devreme, are un rezultat mai favorabil, cu toate acestea, nu este niciodată prea târziu pentru persoanele cu dislexie să învețe să își îmbunătățească competențele lingvistice.

Copiii cu dislexie au dificultati in procesul de invatare pentru a citi, în ciuda instruirii tradiționale, și oportunitatii adecvate de a învăța. Aceasta este cauzată de o disfuncționalitate în capacitatea creierului de a traduce imaginile primite de la ochi sau urechi în limbaj ușor de înțeles. Ea nu rezulta din probleme de vedere sau de auz. Aceasta nu se datorează retardului mental, leziuni ale creierului, sau lipsei de inteligență.Sa intelegem dislexia

Dislexia poate merge nedetectata în clasele timpurii de școlarizare. Copilul poate deveni frustrat de dificultatea de a învăța să citească, precum și alte probleme care pot apărea in dislexie. Copilul poate arăta semne de depresie si stima de sine scazuta. Problemele de comportament la domiciliu, cât și la școală sunt frecvent observate. Copilul poate deveni nemotivat și dezvolta o aversiune pentru școală. Succesul copilului în școală poate fi compromis dacă problema rămâne netratata.

Există mai multe tipuri de dislexie, care pot afecta capacitatea copilului de a scrie si citi.

“Dislexia trauma” apare de obicei după o anumită formă de traume cerebrale sau leziuni in zona a creierului care controleaza citirea și scrierea. Aceasta este rar văzuta în ziua de azi la vârsta școlară.

Un al doilea tip de dislexie este menționată ca “dislexie primara.” Acest tip de dislexie este o disfunctie in partea stanga a creierului (cortexul cerebral) si nu se modifica cu varsta. Dislexia primara este ereditara. Se gaseste mai des la baieti decat la fete.

Un al treilea tip de dislexie este menționată ca “secundara” sau “dislexie de dezvoltare”, și este considerata a fi cauzata de dezvoltarea hormonala în timpul primelor etape ale dezvoltarii fetale. Dislexia de dezvoltare se diminuează pe măsură ce copilul ajunge la maturitate. De asemenea, este mai frecventa la baieti.

Dislexia poate afecta mai multe funcții diferite. Dislexia vizuală se caracterizează prin incapacitatea de a scrie simboluri în ordinea corectă. Dislexia auditiva implică dificultăți de a percepe sunetele sau grupuri de litere. Sunetele sunt percepute ca fiind amestecate sau nu se aud corect. “Disgrafia” se referă la dificultatea copilului care deține controlul unui creion, astfel încât sa faca marcajele corecte pe hartie.

Care sunt semnele si simptomele de dislexie?

Profesorii la clasă pot fi capabili de a determina daca un copil are dislexie. Ei pot detecta semne timpurii care sugerează o evaluare Sa intelegem dislexiasuplimentară de către un psiholog sau profesională de sănătate, în scopul de a diagnostica, de fapt tulburarea. Dificultatea copierii dintr-o carte poate sugera, de asemenea, probleme. Un copil nu poate fi capabil să-și amintească un conținut, chiar dacă acesta implică un videoclip preferat sau carte de povești. Problemele se pot extinde dincolo de sala de clasă și pot fi observate pe terenul de joacă. Copilul poate părea a fi necoordonat și cu dificultati la sport sau jocuri organizate. Dificultatea de a recunoaste stânga și dreapta este comună. Copiii cu dislexie pot avea dificultăți de mișcare la ritmul muzicii.

Problemele auditive în dislexie cuprind o varietate de funcții. Frecvent, un copil poate avea dificultăți în amintirea sau înțelegerea a ceea ce el aude. Cuvinte sau părți de fraze întregi pot fi pierdute. Cuvântul greșit sau un cuvânt similar poate fi folosit în loc. Copiii care se luptă cu această problemă știu ce vor să spuna, dar au probleme în a găsi cuvintele reale să-și exprime gândurile.

Multe semne subtile pot fi observate la copiii cu dislexie. Copiii pot deveni retrasi si par a fi deprimati. Ei pot începe să acționeze atrăgând atenția de la dificultatea lor de învățare. Problemele cu stima de sine pot apărea, precum și interacțiunile intre copii pot deveni încordate. Acesti copii pot pierde interesul pentru școală și activități , si par a fi nemotivati sau lenesi. Simptomele emoționale și semnele sunt la fel de importante,
Ce trebuie sa faca parintii dacă văd aceste semne și simptome?

Este important să se consulte medicul pediatru dacă sunteți îngrijorat cu privire la dezvoltarea copilului. În plus, întâlnirea cu profesorii este un pas important.

În mod ideal, fiecare școală ar trebui sa aiba o echipă care se întrunește în mod regulat pentru a discuta problemele specifice ale unui copil. Aceste echipe ar trebui sa fie formate din profesorul clasei, și una sau o combinație din următoarele, în funcție de personalul de la școală: psiholog școlar, asistent medical, logoped, specialist în citire, precum și alți profesioniști pertinenti. Un părinte ar trebui să fie întotdeauna inclus ca o parte din această echipă.

De obicei, psihologul determină dacă copilul are dislexie. Deoarece există diferite forme de dislexie, cum ar fi de învățare, limba scrisă, sau matematica, diagnosticul difera. O altă formă cunoscuta sub numele de intarziere in limbaj expresiv poate fi diagnosticata printr-un logoped.

Poate cel mai important aspect al oricărui plan de tratament este atitudinea.Copilul va fi influentat de atitudinea adultilor din jurul lui. Dislexia nu trebuie să devină o scuză pentru un copil, sa evite lucrarile scrise. Deoarece cerințele academice asupra unui copil cu dislexie pot fi mari și creșterea muncii ar trebui să fie defalcata în bucăți potrivite. Copilul  ar trebui sa ia pauze dese  în clasă și in timpul pentru teme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *