De ce ne roadem unghiile?

Rosul unghiilor este un obicei care incepe de multe ori in copilarie. Studiile arata ca 60% dintre copii si 45% dintre adolescenti isi rod unghiile. Rosul unghiilor devine mai puțin frecvent dupa varsta de 18 ani, dar poate continua la maturitate. Multi adulti si copii de multe ori nu sunt constienti de asta, deoarece acest lucru a devenit un obicei. Problema poate varia de la una usoara, obicei ocazional, la o problemă mai grava.

De ce ne roadem unghiile?
Stresul si plictiseala sunt principalii vinovați de rosul unghiilor pentru majoritatea oamenilor. Obiceiul este adesea o modalitate de a ușura anxietatea sau să păstreze cel puțin o parte a corpului ocupat în timp ce mintea e lipsită interes. Frustrarea și singurătatea sunt cauzele emotionale suplimentare, care pot duce la roaderea unghiilor. Unele cercetari sugereaza ca genetica poate juca un rol.

Rosul unghiilor poate fi, de asemenea, un simptom de afectiune psihologica, cum ar fi tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC). Oamenii care se spala pe mâini de mai multe ori sau verifica de mai multe ori daca au incuiat ușa de asemenea, isi pot roade unghiile, ca parte din același spectru de comportamente. Multi copii care   isi rod unghiile au alte tulburari psihice, cum ar fi deficitul de atentie, tulburare de hiperactivitate, tulburare de anxietate de separare, sau udatul patului.

 

 

De ce ne roadem unghiile?

 

Rosul regulat al unghiilor provoacă leziuni grave la unghii si pielea din jur, putand fi considerata o formă de auto-mutilare, similara cu comportamentele de tăiere și conexe.

Rosul unghiilor are consecințe atât fizice, cât și emoționale. Rosul regulat al unghiilor și cuticulelor pot lăsa degetele roșii și inflamate. Zona din jurul unghiilor poate sângera și se poate infecta. Bacteriile si virusurile pot trece de la degete pe fata si gura facandu-va vulnerabili la infectii. Roaderea unghiilor poate afecta, de asemenea, dintii, ceea ce duce la dinti prost aliniati, slabiti.

 Confrunta-te cu problema
Este timpul să recunoaștem că obiceiul rosului unghiilor ti-a scapat de sub control, și că nu te simți capabila să te opresti ori de câte ori vrei. Înainte de a mai încerca să iti rozi unghiile, trebuie să iti dai seama că o faci în clasă, la locul de muncă, sau alte locuri publice, și că nu este acceptabil social. Spune-ti ca vrei unghii sanatoase, frumoase și să renunți la obiceiul acesta urât pentru totdeauna.
Fa poze cu unghiile și examineaza-le. Asa vrei sa arate unghiile tale pentru totdeauna?
Studiaza unghiile oamenilor care nu isi rod unghiile pentru motivație suplimentară.
Aminteste-ti că rosul sever al unghiilor poate provoca, de asemenea, probleme de sanatate. Când iti rozi unghiile, vei transfera in mod constant bacteriile de pe maini la gura.
Vorbeste cu un prieten despre problema ta.

 Vizualizeaza unghii puternice
Fa o imagine cu unghii sanatoase si pune-o pe perete, sau chiar poart-o cu tine.
În fiecare noapte înainte de a merge la culcare, vizualizeaza-te cu unghii sanatoase.
Vizualizeaza-te cu unghii sanatoase de fiecare dată când ești tentata să-ti rozi unghiile.

 

 

De ce ne roadem unghiile?
  Fa un plan
Programeaza o zi pentru atunci când vei fi determinata sa te opresti din ros unghiile. Acest lucru nu înseamnă că va trebui să te opresti complet din ros unghiile în acea zi, dar ar trebui să fii determinata sa începi procesul de oprire în acea zi.

Cere ajutor
În cazul în care rosul unghiilor este o problemă grava, cauzand frecvent cuticulele să sângereze, sau chiar pierderea unghiilor, este posibil să nu fii capabila sa te opresti pe cont propriu. Dacă este cazul, consulta un medic cât mai curând posibil pentru a vedea dacă problema ta este un simptom de tulburare obsesiv-compulsivă (TOC).

Tine-ti mainile   ocupate
Ori de câte ori simti nevoia să-ti rozi unghiile, fa altceva în schimb.
Distrage-ti atentia de la mâini în momentele în care le rozi de obicei. Găseste un nou mod de a înlocui obiceiul în funcție de locul în care te afli. Dacă esti n clasă, concentreaza-te asupra scrisului. Dacă esti pe scaunul din dreapta in masina, joaca-te cu cheile.

Ține-ți gura ocupata 

Mesteca guma sau suge bomboane pe tot parcursul zilei. Rosul unghiilor va fi dificil daca ai guma de mestecat sau aroma unei bomboane delicioase.
Ia gustari mici pe tot parcursul zilei. Deși ar trebui să evitam gustările ca sa nu luam in greutate, putem lua gustări sănătoase, cum ar fi morcovi sau telina pe tot parcursul zilei.
Ia cu tine o sticlă de apă. Ia apa cu tine oriunde te duci, astfel încât să poti lua întotdeauna o înghițitură de apă, atunci când ai un moment de slăbiciune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *