Depistarea precoce a cancerului

Recunoasterea posibilelor semne de avertizare a cancerului și luarea de măsuri prompte duce la diagnosticarea precoce. Creșterea gradului de conștientizare asupra cancerului, printre medici, asistente medicale și precum și în rândul publicului larg, poate avea un impact mare asupra bolii. Unele semne timpurii ale cancerului includ răni care nu reușesc să se vindece, sângerări anormale, indigestie persistenta și răgușeală cronică. Diagnosticul precoce este deosebit de relevant pentru cazurile de cancer de san, col uterin, gura, laringe, colon, rect, și piele.

Screening-ul
Screening-ul se referă la utilizarea de teste simple în scopul de a identifica persoanele care au boala, dar nu au încă simptome. Exemplele includ cancerul de san folosind mamografia și cancerului de col uterin folosind metode citologice, inclusiv frotiuri Papanicolau. Programele de screening ar trebui să fie efectuate doar atunci când eficacitatea lor a fost demonstrată, atunci când resursele sunt suficiente pentru a acoperi grupul țintă, atunci când există facilități pentru diagnosticare și pentru tratament.

 

Depistarea precoce a cancerului

 

Detectarea cancerului într-un stadiu timpuriu
Spune-i medicului ce substanțe chimice utilizezi la locul de muncă sau la domiciliu. Cu această informație, poate efectua teste adecvate de screening pentru depistarea precoce a cancerului.

Adresați-vă medicului dacă exista  riscuri crescute de cancer asociate cu familia  sau antecedente medicale personale sau a medicamentelor pe care le luati.

Fa teste de screening periodic pentru aceste tipuri de cancer:
Sâni: O mamografie, un X-ray este cea mai buna metoda de a depista cancerul de san inainte ca simptomele sa apara. Mai multe organizații recomanda mamografii la fiecare 1 la 2 ani dupa varsta de 40 de ani. Femeile cu risc mai mare ar trebui sa solicite sfatul unui specialist despre screening inainte de 40 de ani și despre frecvența de screening.

Col uterin: testul Papanicolau sau frotiu Papanicolau este cel mai de succes instrument de screening folosit pentru cancerul de col uterin. Celulele sunt colectate de la colul uterin și examinate la microscop pentru a detecta cancerul sau schimbări care pot duce la cancer. Multi medici recomanda teste Papanicolau anual. Screening-ul mai puțin frecvent este recomandat de către unele organizații pentru femei, cu cel puțin trei examene consecutive negative.

 

Depistarea precoce a cancerului

 

Colon si rect: O serie de teste de screening sunt utilizate pentru a descoperi cancerul de colon și cancerul rectal. Dacă o persoană are o istorie de familie de cancer colorectal sau este de peste 50 de ani, un medic poate sugera una sau mai multe dintre aceste teste:

Testul hemocult verifică cantități mici de sânge în scaun;
O sigmoidoscopie este utilizarea unui tub luminat pentru a examina rectul si colonul inferior;
O colonoscopie este efectuata pentru a vedea intregul colon si rect.
Tesutul anormal poate fi eliminat si examinat la microscop.

Cancerul poate cauza o varietate de simptome. Iată câteva:
Ingrosarea pielii în orice parte a corpului,
Schimbare evidentă a unui neg sau alunita,
O rană care nu se vindecă,
Tuse sacaitoare sau răgușeală permanenta
Modificari ale tranzitului intestinal sau vezicii urinare
Indigestie sau dificultăți la înghițire,
Modificări inexplicabile în greutate
Sângerare neobișnuită
Cancerul nu are intotdeauna aceste simptome. Este important sa consultati un medic despre aceste sau alte modificări fizice care continua de ceva timp. Deoarece anumite tipuri de cancer nu au simptome evidente, examenele fizice de rutina sunt recomandate.

Dacă credeți că vă sunt expusi la un agent cancerigen la locul de munca sau mediul de acasă, încercați să aflați mai multe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *