Somniferele si riscurile lor

Persoanele care iau in mod frecvent pastile de dormit obisnuite, prezinta riscul de a muri prematur de patru ori, conform unor studii efectuate recent. Dozele ridicate de pastile de dormit cresc riscul de cancer de trei ori, spun cercetatorii de la Scripps Clinic Viterbi Family Sleep Centre, California, si Jackson Hole Centre for Preventative Medicine, Wyoming.
Stiudiul analizeaza  mai mult de 10.500 de  barbati si femei din California care au luat pastile de dormit in mod frecvent, in perioada 2002 -2007. Durata de viata a pacientilor a fost comparata cu cea a 23.500 de oameni, bazandu-se pe varsta, sex, stil de viata, dar  care nu au luat pastile de dormit in aceeasi perioada. Medicamentele prescrise, incluzand benzodiazepinele, cum este temazepam si diazepam; non-benzodiazepinele, ca zolpidem, zoplicone, and zaleplon; barbituricele si sedativele.
Studiul a relevat ca persoanele caraora li s-a prescris 18 doze de pastile pe an au un rism mai ridicat de a muri prematur de 3.5 ori decat cei care nu folosesc astfel de medicamente. Dar cei carora li s-au prescris intre 18 si 132 de doze prezentu un risc de mai mult de 4 ori mai mare de a deceda prematur decat cei ce nu foloseau sedative.
Riscul de a muri prematur creste odata cu cresterea dozelor de pastile iar cei cu peste 132 de doze aveau un risc de 5 ori  mai ridicat.
Acestia, de asemenea, aveau un risc cu 35 la suta mai mare de a fi diagnosticati cu orice tip de cancer , care nu putea fi explicat din alte cauze. Desi cercetarile au stabilit o asociere statistica intre pastilele de dormit si riscul de a muri prematur, nu s-a putut stabili cauza decesului.
Malcolm Lader, profesor la clinica de  psihofarmacologie a Institutului de Psihiatrie de la King’s College Londra, spune ca oamenii nu ar trebuie sa intre in panica, pentru ca mai sunt necesare si alte studii.
“Sunt de acord ca aceste medicamente sunt cu probleme, dar gasesc ca rezuItalele acestor studii sunt  dificil de acceptat`

“Principalul rezultat, cel cu 18 doze pe an si cu o mortalitate de trei ori mai ridicata, -este incredibil, pentru ca ai vedea oamenii cazand ca mustele. “Studiul trebuie refacut intr-un format diferit, si cred ca trebuie sa ne pastram cumpatul pana cand avem si alte rezultate. Nu vrem ca oamenii sa inceteze sa ia pastile de somn si apoi sa treaca printr-o perioada de insomnie. Oamenii trebuie sa discute cu medicul lor, dar sub nici o forma sa nu renunte la pastile”, a incheiat Lader.
InsomniaSomniferele si riscurile lor

Foarte multi adulti sufera de insomnie sau lipsa de somn la un moment dat. Insomnia este un simptom nu un diagnostic sau o boala. Prin definitie, insomnia este dificultatea de a dormi sau de a mentine somnul sau ambele ori perceptia unui somn de proasta calitate sau cantitate. Insomnia nu este definita printr-un numar specific de ore de somn pe care o persoana le are, din moment ce fiecare avem nevoi diferite.

Statistici despre insomnie

Insomnia afecteaza toate grupele de varsta. Printre adulti, aceasta afecteaza femeile mai mult decat barbatii. Incidenta tinde sa creasca odata cu varsta. Este mai frecventa la persoanele din clasa economica de jos, la alcoolicii cronici si la depresivi. Stresul apare la cei care sufera de insomnie acuta, iar daca nu este tratata se transforma in somnie cronica. Unele studii au aratat ca 30-35 la suta dintre americani au raportat lipsa somnului in anul anterior, iar 10 la suta se confrunta cu insomnie cronica. De asemenea, se pare ca exista o asociere intre depresie si insomnie, majoritatea oamenilor afectati de lipsa de somn confruntandu-se cu depresie si anxietate.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *