Parintii pot influenta anxietatea de separare

Pentru a înțelege tulburarea de anxietate de separare, este important să recunoaștem mai întâi dificultatea normala la sugari si copii mici cand se separa de părinți. La copii, anxietatea apare atunci când cineva necunoscut se apropie. Această etapă normală de dezvoltare este conectata cu învățarea copilului de a distinge părinții sau alti îngrijitori familiari de oameni pe care nu ii cunosc. Anxietatea la străini, de obicei, începe de la aproximativ 8 luni și se termină cu vârsta de 2 ani, conform Academiei Americane de Pediatrie.

Anxietatea de separare ca o etapă de viață normală se dezvoltă în primul rând la aproximativ 7 luni, odată ce un copil înțelege că persoanele care ii ingrijesc dispar. Anxietatea de separare normala este cel mai frecventa la 10-18 de luni și dispare treptat, de obicei, la 3 ani. Anxietatea de separare normala poate face ca părinții sa aiba probleme cu copiii lor înainte de culcare sau copilul devine anxios, strigă   sau se agață de ei.

Tulburarea de anxietate de separare este o tulburare de sanatate mintala care incepe in copilarie si este caracterizata de faptul că este disproporționată în raport cu situația de a părăsi temporar casa sau alt mod de separare de cei dragi. Aproximativ 4% -5% din copii si adolescenti sufera de tulburare de anxietate de separare.

Care sunt semnele si simptomele tulburarii de anxietate de separare?

Simptomele de tulburare de anxietate de separare pot include

anxietate excesiva ca ceva rau se intampla cu cei dragi sau pierderea lor;
preocupare sporita cu privire la a se pierde sau a fi răpit;
ezitare repetata sau refuzul de a merge la scoala sau a fi singur sau fără cei dragi sau alți adulți care sunt importanti pentru copilul anxios;
reticența persistenta sau refuzul de a merge la culcare noaptea fără a fi aproape fizic de cei dragi
coșmaruri repetate despre a fi separați de cei care sunt importanti pentru cel suferind;
reclamații fizice recurente, cum ar fi dureri de cap sau de stomac, atunci când are loc separarea
Pentru a se confirma diagnosticul de tulburare de anxietate de separare, un minim de trei dintre simptomele de mai sus trebuie să persiste timp de cel puțin o lună și stres sau probleme semnificative în școală,in relațiile sociale, sau un alt domeniu al vieții copilului. De asemenea, tulburarea nu este considerata a fi prezenta în cazul în care simptomele au loc numai atunci când copilul suferă de anumite alte probleme de sanatate mintala, cum ar fi schizofrenie sau un anumit tip de tulburare de dezvoltare numita tulburare de dezvoltare omniprezenta.

 

Parintii pot influenta anxietatea de separare

 

Fobia sociala, de asemenea, o tulburare de anxietate, diferă de tulburarea de anxietate de separare, fiind caracterizata prin teama severa de cele mai multe, dacă nu toate situațiile  sociale, nu doar evenimente care au ca rezultat separarea de persoanele care ii ingrijesc . Aceasta boala afecteaza aproximativ 1% din copii și adolescenți și până la 5% din adulti.

Persoanele cu fobie sociala poate fi copii, adolescenți, adulți iar anxietatea poate interfera cu abilitatea persoanei de a funcționa. Copiii cu aceasta problema ar putea avea dificultati cu o serie de activități obișnuite, cum ar fi socializarea cu colegii, acomodarea în clasă.

Tulburarea de anxietate de separare (ca si cele mai multe afectiuni de sanatate mintala) este probabil cauzată de o combinație de vulnerabilități genetice si de mediu, mai degrabă decât de un singur lucru.

O majoritate a copiilor cu tulburare de anxietate de separare refuza școala ca un simptom și până la 80% din copiii care refuză școala se califica pentru diagnosticul de tulburare de anxietate de separare. Aproximativ 50% -75% dintre copiii care suferă de această tulburare provin din familii cu statut socio-economic scazut.

Cum este diagnosticată tulburarea de anxietate de separare?
Evaluarea implică de cele mai multe ori consultarea unui medic pediatru și psiholog pentru copii, care intervieveaza atât copilul cât și părintele său atunci când se evaluează tulburarea de anxietate de separare. Aceste interviuri au loc de obicei separat pentru a permite tuturor să vorbească liber. Acest lucru este deosebit de important, având în vedere cât de diferit copiii și părinții pot vedea situația și cât de greu poate fi pentru copii sa auda problemele discutate. În plus medicul va explora probabil dacă copilul are alte probleme de sanatate mintala si va recomanda un examen fizic complet si teste de laborator pentru a se asigura că nu există niciun motiv medical pentru problemele cu care copilul se confruntă.
Care este tratamentul pentru tulburare de anxietate de separare?

Consilierea, mai degrabă decât medicamente, este tratamentul pentru tulburarea de anxietate de separare, care este ușoară ca severitate. Pentru copii care sufera de simptome mai severe, au alte probleme emotionale, în plus față de tulburarea de separare, tratamentul consta dintr-o combinație de abordări. Psihoterapia, medicatia, si consilierea parintilor sunt trei intervenții care s-au dovedit a fi eficace în tratamentul de tulburare de anxietate de separare, în special în combinație.

Dacă psihoterapia nu reușește sau dacă simptomele copiilor sunt atât de grave încât acestea sunt aproape incapacitante, medicamentele sunt considerate o opțiune viabilă. Cu toate acestea, nu exista medicamente aprobate pentru a trata tulburarea de anxietate de separare. Inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (SSRI), cum ar fi fluvoxamina s-au dovedit a fi un tratament eficace pentru tulburarea de anxietate de separare.

SSRI sunt medicamente care cresc cantitatea de serotonină neurochimica din creier. Aceste medicamente acționează prin inhibarea selectivă a serotoninei (blocarea) recaptarii serotoninei în creier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *