Despre cresterea si ingrijirea cactusilor

 

Origine- Mexic si regiunile Americii centrale

Aceste specii, extrem de diverse prin forma lor si prin stramosii botanici, au un punct comun, traiesc in tinuturi desertice, aride, unde pentru a supravietui au nevoie de mari rezerve de apa, care sunt depozitate in tesuturile lor.  Pentru a proteja rezerva de apa stocata si a preveni transpiratia, frunzele au disparut, reducand suprafata de contact cu mediul nefavorabil, creandu-si in acelasi timp,  arme eficiente impotriva ierbivorelor. In functie de locul de origine si de conditiile in care au aparut, se cunosc 2 tipuri de cactusi-cactusii de desert si cactusii de padure.

Cactusii de desert sunt originari din regiunile aride ale Mexicului si ale Americii de Nord.

Prezinta tulpini mult ingrosate, suculente, transformate in rezervoare de apa. Frunzele sunt sub forma de spini.

Specii  de cactusi desertici mai cultivate

opuntia sau limba soacrei-se cunosc 200 de specii de dimensiuni variate, de la arbore mic pana la arbore mare, foarte longevive. Florile apar din primavara pana in toamna, pe muchia tulpinii sau chiar in mijlocul acesteia, sunt de culoare roz, portocaliu sau galben.

Despre cresterea si ingrijirea cactusilor

Chamaecereus- cactus pitic,  care formeaza lastari fragili si bruni. Florile de culoare rosie-portocalie au forma de palnie si se deschid vara, in timpul zilei.

Despre cresterea si ingrijirea cactusilor

Cephalocereus-cactus cu un invelis de peri albi, lungi, lanati, ca o barba de mos. Tepii de culoare albi argintii cu aspect matasos, florile se deschid noaptea, sunt alb galbui sau galben pal.

Despre cresterea si ingrijirea cactusilor

Cleistocactus-cactus lanos, cu spini albi, bej sau aurii, care formeaza o pasla densa pe tulpina, florile de culoare rosie,  portocalie sau roz in forma de palnie, se deschid vara si in timpul zilei.

Despre cresterea si ingrijirea cactusilor

Echinocactus– cactus sub forma sferica, cu foarte multi spini, colorati in galben auriu , alb sau rosu, in functie de specie. Florile se deschid ziua, in varful cactusului.

Despre cresterea si ingrijirea cactusilor

Echinocereus -cactus foarte mic, dar cu flori mari , in forma de stea , de culoare roz, rosie, portocalie sau galbena, care se deschid vara, in timpul zilei.

Despre cresterea si ingrijirea cactusilor

 

Ferocactus-cactusi mici, cu spini foarte ascutiti, albiciosi sau roz, curbati la extremitati. Florile sunt dispuse in coroana, galbene, portocalii, roz sau purpurii in varful globului si infloresc toata vara.

Despre cresterea si ingrijirea cactusilor

Lobivia– cactusi mici, globulosi, cu flori enorme, colorate in alb, galben, portocaliu, rosu sau roz, dispuse in varful plantei.

Despre cresterea si ingrijirea cactusilor

Mamillaria– cactusi mici, rotunzi, sau globulari, care infloresc abundent din primavara pana in toamna, cu flori galben-lemon, alb sidefiu, lila, alb, rosu, roz, cu tepi.

Despre cresterea si ingrijirea cactusilor

Cerinte specifice in ingrijirea cactusilor

Acestia necesita lumina din abundenta, unii chiar soare direct, un amestec de pamant obisnuit, cu adaos de circa 30 % pietris mic, pentru ameliorarea drenajului, pamant de gradina, pamant de frunze, turba blonda.

Umiditatea atmosferica trebuie sa fie cat mai redusa posibil, mai ales in perioada de iarna. Udarea este foarte redusa, odata la 10-15 zile primavara si vara, de 2 ori pe luna toamna , iar iarna deloc, deoarece provoaca putrezirea si inevitabil, moartea plantei. Se recomanda administrarea de ingrasaminte o data pe luna, din aprilie pana in septembrie. Inmultirea se face prin seminte, prin separarea mladitelor laterale, in functie de specie. Cactusii sunt plante sensibile la atacul unor boli si daunatori, ca mucegaiul si paduchii. Iarna, plantele se mentin in repaus bine  marcat, indispensabil pentru o buna crestere a acestor specii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *