Esti o mama stresata? Ia masuri!

Copiii alearga peste tot? Televizorul urla iar sunetul jocurilor video te innebuneste? Certurile constante pe care le auzi prin usa iti fac capul sa explodeze? Intre timp, vecinii si prietenii trec pe la tine, iar sotul tau se ascunde pe undeva, si asteapta sa apara linistea. Ti se pare ingrozitor de familiar? Daca da, atunci poate e timpul sa incepi sa instaurezi pacea in casa si sa incercati sa duceti o viata calma impreuna.
Fii sigura ca trasezi limite si ca esti ascultata. Acesta este primul si cel mai important lucru pe care poti sa il faci. Asta inseamna limite la nivelul de zgomot, activitati si bineinteles, orele de culcare. Si pentru parinti, daca copiii ii trezesc dimineata pentru a-i duce la scoala, altfel va fi o situatie oribila in fiecare dimineata. Asta poate fi evitata daca te bagi in pat la aceeasi ora cu copiii.
Vizualizeaza o casa calma. Stai jos si scrie o lista cu lucrurile care par sa creeze cel mai mare zgomot. Sunt primele lucruri pe care sa le ai in vedere atunci cand trasezi limitele. Limiteaza zgomotul televizorului sau folosirea computerului. Copiii au nevoie de jocuri si distractie dar asta nu inseamna neaparat televizor si jocuri video. Jucati-va sah, mahjong, in loc de jocuri video.Esti o mama stresata? Ia masuri!
Planuieste mesele
Daca te intrebi intotdeauna ce sa gatesti pentru cina, petrece jumatate de ora pe saptamana ca sa scrii un plan pentru mese. Nu trebuie sa fie foarte specific, dar macar sa ai idee de unde sa incepi. Astfel vei avea idee ce vei gati la masa principala si te poti decide mai apoi pentru cina, cu ingredientele la indemana.

Roaga vizitatorii sa-ti respecte limitele. Informeaza prietenii, copiii, sau alti oaspeti care de regula iti trec pragul, cand sunt orele de liniste. Simte-te libera sa faci asta. Asta va permite familiei tale sa se concentreze la o masa mai speciala sau la o activitate fara a fi intrerupta. Asta include si soaterea telefonului din priza si inchiderea calculatorului.

E timpul sa te relaxezi-cel putin o data pe saptamana si preferabil o data pe zi, fa-ti timp pentru tine in care sa nu faci nimic, si sa te relaxezi

Esti o mama stresata? Ia masuri!. Eventual incurajeaza si pe ceilalti membri ai familiei sa ti se alature. Alege un loc din camera si foloseste-l doar pentru acest scop, cu perne moi si numeste-l de exempu “coltul mamei de relaxare” sau “zona de calm a familiei”.

Familiarizeaza-i pe toti din casa cu acest spatiu ca fiind folosit doar pentru relaxare de catre oricare membru al familiei la orice ora din zi sau din noapte. Trebuie sa fie departe de televizor, muzica sau alte surse de zgomot sau intrerupere. Pacea este o virtute si poate fi greu sa o obtinem in vietile noastre agitate. Dar sunt metode simple prin care sa avem parte de liniste si sa ne bucuram de ea in viata de zi cu zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *