Fobia sociala

Tulburarea de anxietate socială, de asemenea, cunoscuta sub numele de fobie sociala, este o teama intensa si persoana in cauza devine extrem de anxioasa și, eventual, se teme de a nu fi umilita in situatii sociale – în special de a nu se face de râs  in fata altor oameni.

O persoană care suferă de anxietate socială tinde să creadă că alți oameni stau mult mai bine la vorbitul in public, sau la comportamentul in public.  Persoana tinde să se concentreze pe fiecare mica greseala pe care o face într-o situație socială, și o exagerează. Pur și simplu roșitul poate părea dureros si  jenant pentru o persoană cu o fobie socială, și se pote simți ca și cum toți ochii sunt fixati pe ea.

Unele persoane cu anxietate sociala au temeri specifice, cum ar fi vorbitul in public sau o simpla discutie  cu șeful lor despre o problema la locul de muncă. Alteori, temerile pot fi mai generalizate – cum ar fi o teama de orice situație socială, în special cele care implică străini. Unii oameni confundă timiditatea cu anxietatea socială. În unele cazuri rare, anxietatea socială poate implica teama de a folosi o toaletă publică, de alimentatie, sau vorbitul la telefon atunci când alții sunt prezenti.

Tulburarea de anxietate socială nu este timiditate, deși, uneori, oamenii le confunda. În timp ce oamenii timizi pot fi neliniștiti în jurul altor persoane, în general ei  au  aceleași tipuri anxietate extremă, cu o fobie sociala sau nu. În plus, oamenii timizi nu se angajeaza în evitarea  situațiilor sociale pe care o persoană cu anxietate socială le-ar evita.Fobia sociala

Persoanele cu anxietate socială nu sunt neaparat timide. Ele pot reactiona in anumite situații, cum ar fi vorbitul in  public sau  tinerea unui discurs poate să le dea anxietate intensa.

Fobia sociala perturba viata normala, interferând cu cariera sau relațiile sociale. De exemplu, un muncitor poate rata o promovare de locul de muncă, deoarece el nu poate face prezentări publice. Frica legată de un eveniment social poate începe cu săptămâni în avans, iar simptomele pot fi destul de debilitante.

Cele mai multe persoane cu fobie sociala sunt conștiente de faptul că sentimentele lor sunt extreme și iraționale. Totusi,  experimenteaza o mare spaimă înainte de a înfrunta situația temuta, și pot incerca  sa o evite. Chiar dacă vor reuși să se confrunte cu ceea ce se tem, de obicei se simt foarte anxiosi în prealabil și se simt foarte inconfortabil cu întreaga situatie. Ulterior, sentimentele neplacute pot persista, deoarece isi fac griji cu privire la modul în care  ar fi putut fi judecati sau ceea ce alții ar putea gândi sau observa.

Simptomele specifice de anxietate socială
Tulburare de anxietate socială este caracterizată prin prezența  următoarelor simptome:

-O temere semnificativă și persistentă a uneia sau mai multor situații sociale  în care persoana este expusă la persoane necunoscute. Temerile individuale la care va acționa vor fi umilitoare sau jenante.
Notă: La copii, trebuie să existe dovezi pentru varsta, relațiile sociale și anxietate, nu doar în interacțiunile cu adulții.
-Expunerea la situația socială aproape invariabil provoacă anxietate, care poate lua forma unui atac de panică situațional.
Notă: La copii, anxietatea poate fi exprimată prin plans, accese de furie, sau fuga de situațiile sociale cu persoane necunoscute.
-Persoana recunoaște că frica este excesivă sau nerezonabilă.
Notă: La copii, această caracteristică poate fi absenta.
-Situațiile  sociale sunt evitate sau îndurate cu anxietate intensa sau stres.
-Evitarea, anticiparea anxioasa,  în situația socială interferează semnificativ cu rutina normala a persoanei, funcționarea profesională, sau in activități sociale ori relaționale  pana la a deveni fobie.
-La persoanele sub vârsta de 18 ani, durata este de cel puțin 6 luni.
-Frica sau evitarea nu se datorează efectelor fiziologice directe ale unei substanțe (de exemplu, un drog , un medicament) sau o condiție medicală generală și nu este bine reprezentata de o altă tulburare mentală.
-În cazul în care o  boala  sau de o altă tulburare mentală este prezentă, frica în primele criterii nu are legătură cu aceasta, de exemplu, frica  de a nu se balbai, tremuratul în boala Parkinson, sau prezintă un comportament anormal  de anorexie nervoasa sau bulimie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *