Fobiile si cum ne afecteaza viata

O fobie este definită ca frica inexorabila de o situație, activitate, sau lucru pe care vrem să-l evitam. Cele trei tipuri de fobii sunt fobia sociala (teama de a vorbi in public, sa cunoastem oameni noi, sau alte situații sociale), agorafobie (teama  merge  afara), și fobii specifice (frica de obiecte sau situații speciale).

Fobiile sunt în mare parte nedeclarate, probabil că mulți suferinzi de fobie găsesc modalități de a evita situațiile de care sunt fobici. Prin urmare, statisticile estimeaza ca fobiile afecteaza mai mult de 6 milioane de persoane din Statele Unite, cu varsta medie de aproximativ 10   ani. Aceste boli nu sunt neobișnuite și vor afecta pana la 28 din fiecare 100 de persoane, și în toate țările occidentale, fobiile afecteaza 7% -13% din populație. Femeile tind să fie de două ori mai susceptibile de a suferi de o fobie fata de barbati.

Unele dintre cele mai comune fobii sunt temeri de vorbi in public sau alte situații sociale (fobie sociala sau tulburare de anxietate sociala), spații deschise (agorafobie), spatii inchise (claustrofobia), clovni (coulrofobia), zbor (aerofobie), sange, animale (zoofobia), angajament (fobie de angajament), de conducere, păianjeni (Arachnofobia), ace (aichmofobia), șerpi (ophidiofobia), matematica, înălțimi (acrofobia sau altofobia), germeni (mysofobia), și dentist (dentofobia) Temerile de pitici, case bantuite, căști de protecție, muraturi și picioare sunt doar câteva  fobii neobișnuite și pot fi considerate ciudate dar pot fi la fel de debilitante ca fobiile care sunt mai frecvente.
Daca este lasata netratata, o fobie se poate agrava până la punctul în care viața persoanei este grav afectată, atât de fobie însași și / sau prin încercările de a o evita sau ascunde. De exemplu, o teama de zbor poate duce ca individul sa fie în imposibilitatea de a călători. De fapt, unii oameni au avut probleme cu prietenii și familia, școală, și au pierdut locurile de muncă în timp ce  luptă să facă față cu o fobie severa. Pot exista perioade de ameliorare spontană, dar o fobie nu dispare cu excepția cazului în care persoana primește tratament special conceput pentru a o ajuta sa scape de fobie. Alcoolicii pot avea de până la 10 ori mai multe sanse de a suferi de o fobie decat cei care nu sunt alcoolici, iar persoanele fobice pot fi de doua ori mai susceptibile de a suferi de alcoolism sau alte dependențe decât cei care nu au avut niciodată o fobie.

 

Fobiile si cum ne afecteaza viata

Care sunt cauzele si factorii de risc pentru fobii?

Deși nu e cunoscuta cauza specifica pentru fobii, se crede că fobiile se transmit în familii, sunt influențate de cultura și modul în care omul este indrumat, și pot fi declanșate de o serie de evenimente de viata. Membrii familiei persoanelor cu fobii   au aproximativ de trei ori mai multe sanse de a suferi, de asemenea, de o fobie decat cei care nu au un astfel de istoric familial. Oamenii ai caror parinti, fie au fost extrem de protectori sau au fost îndepărtati în creșterea lor pot avea un risc mai mare de dezvoltare a fobiilor. Un alt factor care contribuie posibil la dezvoltarea fobiilor este condiționarea clasică.
Simptomele fobiilor de multe ori implica un atac de panică – care include sentimente de panică, groază, teroare precum și simptome fizice cum ar fi tremurături, transpirații, probleme de gândire în mod clar, greață, bătăi rapide ale inimii, probleme de respirație, și o dorință copleșitoare de a scăpa de situația care cauzează reacția de fobie. De asemenea, se iau uneori masuri extreme pentru a evita sau a scapa de situație.

 

 

Fobiile si cum ne afecteaza viata

Care este tratamentul pentru fobii?

Terapia cognitiv-comportamentala reduce in mod semnificativ simptomele fobice, ajutând bolnavul de fobie sa schimbe modul de gândire. Ea utilizeaza trei tehnici pentru a realiza acest obiectiv:

Componenta didactică: Această etapă presupune educarea individului cu privire la fobii si tratament și ajută să creeze așteptări pozitive pentru terapie și a promova cooperarea persoanei cu o fobie.
Componenta cognitivă: Aceasta ajută la identificarea gândurilor și ipotezelor care influențează comportamentul persoanei, în special cele care l-ar putea predispune la fobie.
Componenta comportamentală: Acesta presupune, modificarea comportamentului pentru a preda persoanei cu o fobie strategii mai eficiente pentru rezolvarea problemelor.

Fobiile sunt, de asemenea, uneori, tratate cu medicamente care reduc simptomele fizice asociate cu panica prin blocarea efectelor pe care adrenalina le are asupra corpului. Un exemplu de un beta-blocant este propranolol. Aceste tulburări sunt, de asemenea, uneori, tratate cu medicamente   cunoscute sub numele de benzodiazepine. Aceasta clasa de medicamente provoacă relaxare, dar sunt utilizate cu precauție pentru a trata anxietatea, datorită posibilității de dependență și riscul de supradozaj, mai ales dacă sunt luate cu alcool.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *