Fuchsia, ingrijire si inmultire

Fuchsia este o planta curgatoare, decorativa prin florile catifelate si parfumate, ce atarna asemenea unor cercei pe lastari flexibili. Aceasta planta este indragita mai ales datorita delicatetii si florilor variat colorate, roz, alb, lila, rosu. Denumirea plantei provine de la numele botanistului german Leonard Fuchs care a trait in secolul al XVI-lea. Aceasta planta face parte din familia Onagraceae si isi are originile in Mexic si America de Sud. Fuchsia poate fi cultivata atat ca planta de interior cat si ca planta de exterior.

Ingrijire

Ca planta de interior, fuchsia sau cercelus (dupa denumirea populara) se dezvolta cel mai frumos atunci cand este plasata langa o fereastra orientata spre est, vest sau sud, dar nu in lumina directa a soarelui. Daca vara preferi sa o scoti afara nu uita de faptul ca nu suporta caldura si umiditatea ridicata. Temperatura optima se situeaza intre 15-21 grade Celsius pe timpul zilei iar in timpul noptii prefera temperaturi cu 10 grade Celsius mai scazute.

Fuchsia, ingrijire si inmultire

In perioada de dezvoltare a plantei, udarea trebuie sa se faca abundent (atunci cand este cald se uda de doua ori pe zi) iar in zilele toride ale verii se recomanda pulverizarea zilnica a apei pe frunze.

Toamna se recomanda ca fuchsia sa fie udata mai rar si cu cantitati tot mai scazute de apa pentru ca sa fie pregatita pentru repausul din perioada noiembrie – decembrie, cand isi pierde frunzele. De asemenea este indicat sa tratezi planta cu substante nutritive bogate in potasiu din doua in doua saptamani, in perioada de crestere, iar inainte cu doua saptamani de primul inghet se recomanda sa opresti tratamentul.Fuchsia, ingrijire si inmultire

Toamna, plantele de dimensiuni foarte mari pot fi taiate iar peste iarna necesita temperaturi de 4-10 grade Celsius si apa in cantitati mici, atat cat sa nu se usuce complet pamantul din ghiveci.

Odata cu venirea primaverii cercelusii se muta intr-un loc mai calduros, cu o luminozitate mai puternica necesitand udare regulata. In momentul in care apar primele frunze se recomanda schimbarea pamantului si chiar a ghiveciului cu unul de dimensiuni mai mari. Transplantarea se face intr-un vas in care s-a pus un amestec din pamant de gradina, pamant de frunze si nisip.

In timpul primaverii si al verii se pot rupe varfurile fiecarei ramuri noi care au deja 2 seturi de frunze, pentru a obtine o planta cu un foliaj cat mai bogat. Nu uita sa indepartezi florile ofilite pentru a permite dezvoltarea celor noi.

Boli si daunatori

In privinta bolilor si daunatorilor, fuchsia poate fi atacata de rugina (doar la unele specii), afide (cauzeaza ondularea frunzelor), gandacei, muste albe si paianjenul rosu (cel mai aprig daunator al ei). Cauzele pentru ofilirea rapida sau caderea florilor si pentru nedezvoltarea lor adecvata pot fi temperatura ridicata si aerul uscat, udarea excesiva sau scazuta sau amplasarea plantei intr-o zona cu lumina solara directa. Pentru a evita uscarea frunzelor si aparitia ruginei este indicat ca cercelusul sa fie amplasat intr-o zona cu o buna circulatie a aerului.

Se recomanda pastrarea amplasarii initiale a plantei deoarece prin mutarea dintr-un loc in altul, de la o intensitate a luminii la alta, aceasta isi va pierde bobocii si florile.

Inmultire

Procesul de inmultire este unul foarte simplu, realizandu-se pe toata perioada anului, prin butasi de varfuri, cu 2-3 noduri si lungimi de 6-10 cm, care se pun in apa pana in momentul aparitiei radacinilor, sau se inradacineaza adanc, pana la primele frunze, intr-un pamant nisipos, temperatura optima de inradacinare fiind de 15-18 grade Celsius.

Specii

Cele mai frecvente specii de Fuchsia sunt: Fuchsia coccinea, Fuchsia alpestris, Fuchsia bracelinae, Fuchsia brevilobis, Fuchsia campos-portoi, Fuchsia glazioviana, Fuchsia cardinal etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *