Viata cu un copil adoptat

Viata cu un copil adoptat presupune mai multe provocari decat cu un copil biologic. Toti copiii au nevoie de hrana, haine, adapost, siguranta, educatie, disciplina, si mai presus de toate, iubire.  Insa, nevoile unui copil adoptat nu sunt precum cele ale unuia biologic. Copii adoptati trec prin transformari de la o varsta frageda. Toti copiii vor reactiona in mod diferit la adoptie, si diferite tipuri de adoptii vor avea efecte diverse asupra copiilor. In timp ce unii pot fi adoptati de la varste foarte mici, incat nu au nici o amintire despre familia biologica, altii pot sa aiba amintiri cu fosta familie sau de la orfelinat. Oricum, copiii adoptivi trec prin transformari mari si au experimentat pierderi de-a lungul vietii, de asta, au nevoie de extra sensibilitate si compasiune.

Lucruri legate de adoptie

Parintii unui copil adoptat trebuie sa decida cum sa se descurce cu familia biologica a acestuia si cu viata lui de dinainte de adoptie.  Legat de experienta adoptiei pe care copilul a avut-o, lucrurile pot fi diferite de la caz ala caz. Psihologii recomanda sa i se spuna copilului despre adoptie de la o varsta frageda, pentru a preveni sentimentele de neincredere cu privire le parintii adoptivi si rusinea legata de adoptie. Asta e de obicei dificil pentru parintii adoptivi, care au temeri cu privire la faptul ca vor fi respinsi sau pur si simplu gasesc subiectul inconfortabil. Ca sa ii vorbeasca copilului despre adoptie intr-un mod confortabil, multi parinti vor scrie o carte a vietii pentru copilul lor. Aceasta descrie calatoria copilului adoptat de la nastere pana in prezent.  O carte a vietii contine fotografii din copilarie, si i se va spune micutului povestea sa. Copiii adoptati se pot simti deconectati de la istoria lor iar o astfel de carte poate fi folosita pentru a le aduce istoria si a fi disponibila pentru ei ca sa reflecte. Parintii unui copil adoptat  trebuie sa se faca ei insisi disponibili emotional si fizic, astfel incat copiii sa poata discuta cu ei sentimente legate de adoptie intr-un mod in care ii face sa se simta siguri.Viata cu un copil adoptat

Multi copii care sunt adoptati la o varsta mai mare, in special daca adoptia e internationala, cer un ajutor special pentru a se obisnui cu imprejurimile, familiile adoptive si pierderile. Multi din acesti copii trebuie sa beneficieze de terapie. In unele cazuri, parintii participa la terapie. Asta permite parintilor cat si copilului sa invete sa comunice si sa isi exprime sentimentele intr-un mod sanatos, Acersti copii experimenteaza sentimente de frustrare, furie si teama, care pot sa le afecteze comportamentul si relatiile cu familia adoptiva.  Unii cpoii sunt adusi in familie prin adoptie deschisa, adica, mama biologica sau parintii biologici se afla in contact cu el si cu familia adoptiva. Aceasta adoptie deschisa variaza de la familie la familie, in unele cazuri, parintii biologici contituie pentru copil o familie extinsa si este o parte importanta din viata lui. In alte cazuri, contactul este minim.

Adaptarea copilului infiat cu cel biologic

In familiile unde un copil sau mai multi au fost adoptati si exista copii biologici, parintii trebuie saa iba grija ca sa construiasca o relatie sanatoasa. In aceste cazuri, pot sa apara rivalitati. Copiii biologici s-ar putea simti defavorizati, din cauza ca ei nu sunt adoptati, iar cei adoptati, invers. Parintii trebuie sa isi asume diferentele astfel incat sa le explice copiilor rolul fiecaruia in familie si faptul ca fiecare e pretuit. Parintii copiilor adoptivi si biologici trebuie sa invete sa arate ca ceea ce e important este iubirea pe care fiecare membru din familie o are pentru celalalt. Construind relatii sanatoase, problemele se minimalizeaza.

Copiii pot fi invatati usor sa isi accepte fratele sau sora adoptiva iar aceste familii pot sa functioneze in mod normal, in foarte multe cazuri.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *