Incrucisarea picioarelor in limbajul trupului

Asemănător cu gesturile de barieră a braţelor, şi încrucişarea picioarelor reprezintă un semnal că putem avea de-a face cu o atitudine negativă sau defensiva. La
origine, scopul încrucişării braţelor pe piept era de a apăra inima şi regiunea superioară a trupului, iar încrucişarea picioarelor avea menirea să protejeze organele genitale. Braţele încrucişate indică o atitudine mai negativă decât picioarele încrucişate şi sunt mai bătătoare la ochi decât ultimele, în cazul femeilor, trebuie să fim prudenţi atunci când interpretăm gesturile de încrucişare a picioarelor deoarece multe dintre ele au  fost învăţate că “aşa procedează o doamnă”. Din nefericire pentru ele, acest gest le atribuie aparenţa unei atitudini defensive.
In poziţia de şedere distingem două poziţii de bază ale încrucişării picioarelor încrucişarea obişnuită a picioarelor şi încrucişarea în buclă (sau “poziţia americană”).
Poziţia obişnuită a încrucişării picioarelor
Unul din picioare este aruncat elegant peste celălalt, de obicei cel drept peste cel stâng. Este o poziţie obişnuită de încrucişare a picioarelor în culturile europene, britanice, australiene şi neozeelandeze şi poate fi folosită pentru manifestarea unei atitudini nervoase, rezervate sau defensive. Aproape întotdeauna este un gest secundar, care apare împreună cu alte gesturi negative şi din această cauză nu poale fi interpretat izolat sau rupt de context. Astfel şed, de multe ori, cei care ascultă o prelegere sau cei care stau timp mai îndelungat pe scaune incomode.

Incrucisarea picioarelor in limbajul trupului
Este folosit adesea şi pe vreme friguroasă. Când gestul încrucişării picioarelor apare împreună cu încrucişarea braţelor îndată ce oamenii încep să se simtă bine într-un grup şi fac cunoştinţă cu ceilalţi, ci prezintă întreaga gamă nescrisă a mişcărilor, de la poziţia defensivă a încrucişării braţelor şi picioarelor până la gestul deschis al relaxării. Studiile întreprinse printre locuitorii din Australia, Noua-Zeelandă. Canada şi America au dezvăluit că procesul de detensionare în poziţia statului în picioare este aceeaşi.Incrucisarea picioarelor in limbajul trupului

Defensivă sau frig
Mulţi oameni pretind că gesturile lor nu sunt defensive şi că ei îşi încrucişează braţele sau picioarele deoarece le este frig. Este adesea o camuflare a adevărului. De altfel, este interesant de observat diferenţa dintre ţinuta defensivă şi cea provocată de frig, înainte de toate, dacă cineva vrea să-şi încălzească mâinile, el le vâră mai degrabă la subsuori decât sub cot. Gest care este propriu încrucişării defensive a braţelor, în al doilea rând. când cineva simte că îi este frig, îşi împleteşte braţele cu o mişcare de îmbră¬ţişare, iar când îşi încrucişează picioarele, acestea, de obicei, rămân drepte presând unul pe celălalt , în opoziţie.  Acestei femei cu postura mai lejeră a probabil îi este frig. dar picioarelor în cazul poziţiei sau poate simte nevoia să ţinutei defensive.

Oamenii care folosesc frecvent încrucişarea braţelor şi picioarelor preferă să spună că le este frig sau că în această postură se simt bine, decât să recunoască faptul că sunt nervoşi, temători sau aplică un gest defensiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *