Indemnizatia pentru cresterea copilului a fost majorata

Incepand cu data de 1 octombrie ac, indemnizatia de crestere a copilului se va majora de la 75 la suta la 85 la suta din venitul net. Camera Deputatilor a adoptat astazi proiectul de lege care prevede aceasta marire.
Plenul Camerei Deputaţilor a votat astazi cu 219 voturi ,,pentru”, unu ,,împotrivă” şi trei ,,abţineri” legea e aprobare a OUG care prevede majorarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului la 85% din media veniturilor nete, începând cu 1 octombrie 2012.
,,Eliminarea limitării la trei naşteri a situaţiilor pentru care se acordă concediu şi indemnizaţia pentru creşterea copiilor şi acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copiilor pentru toate situaţiile care conduc la acordarea acestui drept. Acordarea sumei suplimentare de 600 de lei pe perioada suprapunerii cazurilor în care persoana se află cu un copil în perioada de concediu şi indemnizaţie şi naştere, care adoptă, sau ia în plasament sau tutelă un alt copil. Această reglementare va asigura aplicarea unitară a deciziei CCR şi va avea efecte doar pentru situaţiile aflate în plată sau pentru cele care se vor produce după adoptarea legii”, sunt alte prevederi ale legii.
“Propunem stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copiilor la 85% din media veniturilor nete ale persoanei cu menţinerea limitelor minime şi maxime, respectiv de 1.200 şi 3.400 de lei, dar în acelaşi timp cu dreptul de acordare a stimulentului de inserţie şi pentru persoanele care au optat pentru concedii până la împlinirea copilului a vârstei de doi ani. Considerăm că este absolut normal ca o mamă în funcţie de posibilităţile pe care le are la un moment dat să hotărască dacă mai rămâne în concediu sau se întoarce la profesia pe care o are”, a spus ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, prezentă la Camera Deputaţilor.
In 2010, cuantumul indemnizaţiei de crestere a copilului a fost diminuat cu 15%, reducerea fiind aplicată la suma rezultată din calculul a 85% din media salariilor pe ultimele 12 luni. S-a stabilit atunci ca acesta să nu depăşeasca valoarea de 3.400 de lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *