Infectii ale unghiilor si cum sa le evitam

Deformate, decolorate sau inestetice unghiile “anormale” sunt probleme foarte frecvente cu care se confruntă oamenii de toate vârstele. Deteriorarea unghiilor poate fi cauzata de o accidentare, boli fungice, sau alte afectiuni ale pielii cum ar fi psoriazisul sau eczema.

Deoarece există mai multe afectiuni potențiale care cauzeaza anomalii ale unghiilor este important ca pacienții să ceară sfatul medicului pentru diagnostic corect si tratamentul cel mai eficient.

Rolul unghiei

Unitatea unghiei este alcătuita din mai multe componente care formează, sprijina, protejeaza și incadreaza degetul. . Acestea includ matricea, placa, cuticula, patul unghial și faldurile unghiilor. Unitatea unghiei protejează vârful degetelor, îmbunătățește atingerea fină și este importanta ca structură cosmetica.

Unele boli de piele afecteaza toate părțile unității unghiei și alte afectiuni afectează doar o singură zonă.

 

 

Infectii ale unghiilor si cum sa le evitam

Ridicarea unghiei
O unghie normală este translucida și culoarea roz este furnizata de patul unghiilor. Vraful unghiilor alb apare datorită aerului de sub el și în cazul unghiilor devine separat de patul de culoare albă care se va extinde în josul unghiilor. Această boala este adesea rezultat al unei leziuni repetate minore la partea inferioară a unghiei, (de exemplu, curățarea excesivă sub marginea liberă a unghiei).

Ridicarea unghiei poate fi longitudinala sau transversala. Ridicarea longitudinala devine în mod normal mai proeminenta cu varsta, dar poate fi, de asemenea, asociata cu afectiuni medicale, cum ar fi artrita reumatoida.

Depresiuni transversale apar de multe ori câteva săptămâni după o boală sau febră. Alternativ, ele pot fi cauzate de eczeme cronice sau severe in jurul unghiei si, de asemenea, traume care imping cuticula.

 

 

Infectii ale unghiilor si cum sa le evitam

Stratificarea transversala sau divizarea unghiilor
Aceasta este o anomalie frecventa care prevede separarea de capătul liber al unghiei în straturi. Aceasta este frecvent observata la persoanele care cufunda frecvent mâinile în apă, ca parte a muncii lor.
Îngroșarea unghiilor
Îngroșarea unghiilor pot apărea ca urmare a unei boli medicale dermatologice sau generală, și este cel mai frecvent observata la unghiile de la picioare ale vârstnicilor. Este de multe ori rezultata din utilizarea pe termen lung de încălțăminte nepotrivite și neglijarea unghiilor.

Când psoriazis si alte afectiuni ale pielii afecteaza unghia, conduce la îngroșarea unghiilor. Dacă o infecție fungică este suspectata a fi cauzat îngroșarea, un eșantion de unghii îngroșate pot fi colectate și analizate de către un laborator. În cazul în care acest lucru confirmă o infecție fungică, tratamente specifice sunt disponibile.

Decolorarea
Medicamentele, produsele chimice din vopselele de păr și lac de unghii, nicotina și creme, cum ar fi Dithranol pot cauza modificări de culoare a unghiilor.
Medicamente impotriva malariei si medicamente utilizate in chimioterapie pot provoca, de asemenea, modificări de culoare. Sângerarea sub unghie poate provoca, de asemenea, modificări de culoare.

Melanomul este o altă cauză importantă a modificării de culoare a unghiilor și poate implica patul unghiilor, și / sau cuticula.

Inflamația unghiilor
Infectia bacteriana a unghiilor cauzeaza roseata, tumefiere, sensibilitate si durere, de obicei, in jurul unghiei proximale uneori cu formarea de puroi. Cea mai frecventa cauza este infectia bacteriana cu aureus Staphyloccus. Această condiție este adesea văzuta la asistente medicale, și oricine este implicat în activități care unghiile sunt scufundate în apă pentru perioade mari de timp. Deteriorarea cuticulei, prin scufundarea în apă sau exces de zel in manichiură, de asemenea, predispune la această formă de inflamație.

Boala de origine traumatică
Rosul unghiilor este asociat cu infectia in jurul faldurilor unghiilor și poate provoca deformarea unghiei. Jonglarea constanta cu unghiile poate produce depresiuni longitudinale de-a lungul unghiei. Unghiile cosmetice, în special întăritori care conțin formaldehidă, pot provoca separarea unghiei de patul unghial. Adezivii utilizati pentru a fixa unghiile artificiale pot fi asociati cu inflamarea pielii.

Multe anomalii ale unghiilor provin de la boli de piele care trebuie să fie tratate pentru a permite unghiilor sa revina la normal. Câteva exemple comune sunt:

Psoriazis
Psoriazis cauzeaza piele solzoasa roșie și anomalii vizibile ale unghiilor, inclusiv adâncituri, gropi la dimensiunea unui varf de ac. Psoriazis poate duce de asemenea la onicoliza (ridicarea unghiei) și îngroșarea unghiilor.

Eczemă / dermatită
Aceasta inflamatie superficiala a pielii provoacă mâncărimi, o erupție roșie, care poate avea basici si cruste cauzand descuamarea, îngroșare sau decolorare. Adesea, vârful degetelor și pielea din jur pot fi afectate de eczeme cu umflarea  (și, eventual, infectie)  țesuturilor unghiei. Acest lucru este adesea observat  la copiii care isi sug degetul.

Infecții ale unghiilor
Infectiile fungice ale pielii (“tinea”, “impetigo”) sunt contagioase și pot apărea ca erupții pruriginoase și, ocazional, dureroase ale pielii. Odată ce pielea este infectata se observa o problemă  a unghiilor, care poate fi identificata prin îngroșare, o modificare a culorii și uneori mărunțirea unghiilor.

Diagnosticul este, de obicei, confirmat prin luarea unui  eșantion din unghie ( zgâriere sau tăiere a unghiilor sau un eșantion de sub unghie). Această probă este apoi examinata și testata pentru infecții fungice.

Mai multe tratamente de actualitate si orale sunt disponibile   pentru a trata infectiile fungice unghiilor. Au fost inregistrate progrese semnificative in tratamentul de infectii fungice, si ratele de tratament, în special pentru infecții ale unghiilor, sunt mult îmbunătățite. Totuși,  medicamentele pot provoca reacții adverse, care sunt uneori grave.

Infectiile fungice pot fi prinse în multe situații, dar va luati cateva precautii simple  le veti putea evita. Unele dintre aceste măsuri de precauție sunt:

Purtati șlapi / sandale în dusuri comunale
Spalati picioarele și corpul cu multă apă
Nu împărtiti cu nimeni prosoape și articole de îmbrăcăminte
Purtati   lenjerie de corp din bumbac și șosete
Purtati manusi de bumbac sub cauciuc în cazul în care mâinile stau  în apă
Evita sapunurile / detergentii duri sau iritanti
Schimbati pantofii regulat. “Aerisiti”unghiile la soare
Verucile virale pot apărea în, în jurul sau sub unghie  și pot duce la deformarea unghiilor. Chisturile pot să apară spre sfârșitul degetului și acest lucru poate duce la o depresiune longitudinală în unghii. Mai puțin frecvent, cancerul de piele (inclusiv melanom și carcinom cu celule scuamoase) poate apărea în zona unghiei si orice non-vindecare,  sângerare sau zona   decolorata trebuie arătata medicului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *