Kathmandu, o experienta de neuitat

La sosirea pe aeroportul internațional din Kathmandu, după o călătorie obositoare de mai mult de 20 de ore și trei zboruri de legătură, țara m-a salutat la prima mea întâlnire cu Regatul Himalaya. În interiorul clădirii aeroportului, erau unele semne scrise de mână și pe pereți, spunând unde se merge pentru imigrare sau bagaje. Vorbind de bagaje, in Kathmandu se scaneaza cu raze X in momentul în care părăsiți avionul (ceva ce n-am mai întâlnit până acum în alte aeroporturi).
Sistemul de manipulare a bagajelor este în principal manual și se pare, mult prea haotic – Adevărul este, am descoperit în acel moment că bagajul meu lipsea. A trebuit să explic personalului aeroportului, am completat un formular și mi s-a spus să sun la aeroport mâine.
“Pe cine ar trebui să contactez”, am întrebat? “Oricine, doar cere și ei vor ști”, a replicat functionarul. M-am intors a doua zi, am pășit în interiorul unui birou si mi-am luat sfârșit bagajul înapoi.

Kathmandu, o experienta de neuitat
La plecarea din clădirea aeroportului (dupa ce am schimbat câteva dolari în rupii nepaleze, femeia din spatele tejghelei pur și simplu nu a putut lucra la calculator și a schimbat metoda la stilou și hârtie după zece minute), toti soferii se aflau afara așteptand ca prima “victimă” să iasă. Am fost abordat de mulți bărbați în același timp, toti doreau să mă ducă în oraș. Imediat m-am dus împreună cu tipul care părea să meargă mai rapid și i- am lăsat în urmă pe ceilalți. Am convenit asupra prețului de 200 de rupii. A durat câteva minute înainte de a reusi sa porneasca masina , dar după mai multe încercări am fost pe drum. La început am trecut pe un drum principal, pe langa niște locuințe foarte sărace și grămezile de gunoi erau peste tot, vaci în mijlocul drumului … Dupa aproximativ 15 minute, am luat-o pe niste drumuri mici și am vazut agitatia orasului Kathmandu.

Apoi, soferul a oprit la o benzinărie și mi-a cerut bani pentru benzină. Prima dată am nu am fost de acord pentru că am crezut că va încasa la hotel inca odata pentru plimbare. Dar el m-a asigurat că se plăteste în avans pentru taxi, pentru a putea cumpăra benzină și nu-mi va lua bani de două ori . În cele din urmă ne-am intors pe drum și am ajuns la hotel în zona Chetrapati. Toate zgomotele, mirosul și mulțimea au fost într-adevăr copleșitoare, iar vremea era caldă și umeda.

 

Kathmandu, o experienta de neuitat

 

Hotelul a fost de fapt OK, ordonat, mult mai bine decât m-am așteptat. Am decis să ma plimb un pic. S-a dovedit repede ca harta mea cu orașul nu a fost foarte utila, majoritatea strazilor nu au nume si am fost dezorientata foarte rapid. Am întâlnit niște tipi care mi-au spus ca sunt studenți și a vrut să practice limba engleză, au mers împreună cu mine si au inceput sa-mi explice istoria templelor și alte câteva chestii. Dar, în același timp,m-au ghidat pe niste străzi (care erau foarte murdare, cu mormane de gunoi peste tot) , și am văzut mai multe temple mai putin cunoscute hinduse. M-am bucurat de plimbare, dar la un moment dat nu am avut absolut nici o idee unde ma aflu în acest labirint de străzi mici. Desigur, că a fost momentul în care am început să discut problema banilor, și trebuie să recunosc că a trebuit să le plătesc mult mai mult decât am plănuit să le dau la început, dar eram singura cu acești tipi și nu știam unde. Am insistat sa ma conduca înapoi la hotelul meu, ceea ce au făcut în cele din urmă. Ulterior, următoarele două zile am descoperit că aproape toată lumea din Nepal pretinde ca e student care vrea să învețe limba engleză … “OK,”, m-am gândit, sper că faca ceva util cu banii … Desigur, există toate celelalte persoane în Kathmandu care doresc atentia ta: cerșetorii de bani sau produse alimentare, baietii care doresc să-ti vânda tot felul de lucuri (nimeni nu pare să cumpere aceste lucruri, dar ei încearca sa ti le vândă) ghizi montani etc.

Am vizitat, de asemenea, unele dintre atracțiile turistice bine cunoscute, cum ar fi Durbar Square și “Templul Maimuțelor”. Am văzut Kumari (zeița vie), în interiorul Templului Kumari, a luat prânzul la un restaurant pe acoperiș, cu o vedere la Durbar Square, și am văzut Saddhu ( om sfant). Kathmandu a fost o experiență interesantă.

M-am intors din nou în Kathmandu aproximativ trei săptămâni mai târziu. La acel moment, a avut loc masacrul de la Familia Regală și acolo a fost deja inaugurat un nou rege; totul a fost foarte liniștit, pe străzi atunci, și erau restricții la ieșire. Cât de repede se schimba locurile și situațiile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *